MotoNews.pl

Gdzie jest filtr paliwa w 206 ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Pug 206 1.1 2002 rok.

a poszukaj pod autem takiej puszki, gdzies kolo baku. Nie mam co prawda 206 i nie wiem, gdzie ma ten filtr, ale mysle, ze tam, gdzie w wiekszosci aut - czyli kolo baku.

No właśnie szukałem i tam nic nie ma. Chyba, że trzeba bak zdjąć. Bo wychodzą znad niego przewody paliwowe i biegna do silnika. Po drodze nic nie ma.

ktos moze dokladniej opisac gdzie jest filtr paliwa
w peugeot 206 poj 1400 z 2002r

nie jestem pewny ale moze byc w prawym błotniku z przodu??
czy gdzies za bakiem ?

W benzynowym - przednia ścianka baku, prawa strona samochodu.

Pozdr

Wg mechanika:
"jak tam wcale przewody paliwowe nie ida a nie mają schematy żeby zobaczyc bo nie bardzo wierze"

edit:
"wedle ksiazki po prawej stronie od przedu zbiornika paliwa. Pisze w ksiazce ze wystarczy tylko auta podniesc."

dzieki za pomoc

[ wiadomość edytowana przez: sparky7 dnia 2006-12-13 13:01:35 ]

Pewnie wcale nie ma tego filtra jeśli nie znajdujecie go przy zbiorniku. Peugeot tak wymyślił, że na niektóre rynki wcale nie montowano filtra paliwa, jest jedynie siatka filtrująca wewnątrz zbiornika na pompie paliwowej. A tam z przodu auta pod prawym błotnikiem to jest pochłaniacz oparów paliwa, a nie filtr, więc radzę oszczędzić sobie roboty z wyciąganiem tego pochłaniacza

Siatka czyli filtr wstępny jest przy każdej pompie w zbiorniku a koledze chodzi zapewne o zintegrowany zespół zbiornika paliwa. Faktycznie już można spotkać filtry zabudowane w zbiorniku o gwarantowanym przebiegu 160 kkm. W układach zasilania tzw. bezodpływowych, pakuje się tam jeszcze regulator ciśnienia paliwa a niebawem jeszcze cyfrowy moduł do sterowania pompą. Przy wtrysku bezpośrednim filtry [również wewnętrzne] mają przebieg 250 kkm. Zastanawiam się kiedy na zbiorniku paliwa pojawi się złącze diagnostyczne?
Pozdr

Niestety żadne z wymienionych przez kolegę kz61 rozwiązań nie jest stosowane w 206, stąd częste padanie wtryskiwaczy i świecąca kontrolka diagnostyki silnika. Osobiście radziłbym dołożenie filtra paliwa we własnym zakresie na przewodzie wypływowym ze zbiornika.