MotoNews.pl

Stukający pedał sprzęgła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
od nowości (7 lat) mam problem ze stukającym pedałem sprzęgła.
Nawet na gwarancji nie potrafili mi tego zlikwidować, ale zaczyna mnie to już wkurzać.
Czy ktoś ma podobne objawy w swoim ESPERO

hmmm, a nie masz wytartej wykładziny pod pedałem? joke oczywiście. Napisz może więcej konkretów - domyślam się, że sam z siebie raczej nie stuka w czasie jazdy, ale przydałyby się jakies szczegóły.

A może taką śrubkę w jego okolicy wystarczy podkręcić? Oczywiście jeśli stukanie ma miejsce w momencie puszczania pedału.

jeden stuk przy wysprzęglaniu a drugi przy puszczaniu sprzęgła.
nie jest to regułą ale zaczyna sie pojawiać coraz częściej

Cytat:
2005-05-11 09:12:09, 40up pisze:
od nowości (7 lat) mam problem ze stukającym pedałem sprzęgła. Nawet na gwarancji nie potrafili mi tego zlikwidować, ale zaczyna mnie to już wkurzać. Czy ktoś ma podobne objawy w swoim ESPERO

ZGADZA się!....nie czytaj zgadywanek bo to faktycznie odwieczna, drobna ale wkurzająca bolączka /?/ ....jak się nie mylę to Tomek Mydłowski opanowywał temat ...kurdeeee....chyba ponad 2 lata temu o tym pisał gdzieś...ale pamiętam! ...więc...Tomek!! czy to byłeś Ty ??

Proszę bardzo, całe kompendium wiedzy w tym temacie:

https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=9370&c=0&hq=stukaj%B1ce+sprz%EAg%B3o&f=17&m=flat

Jaco!....Dziękujemy!....rewelacja!.....ale naprawdę pamiętam , że Tomek też opisywał rozwiązanie problema....pisał coś o teflonowych jakić tam wkładkach czy jakosik tak ??...jak się obudzi to pewnie coś napisze ?

witam, też mam ten problem, przy puszczaniu sprzęgła wydobywa się pojedyncze stuknięcie...kiedyś powiedzieli mi w ASO, że trzeba by było wymienić całe sprzegło, (u znajomego w nexii stukało juz na gwarancji i ASO nic z tym nie zrobił), u mnie stukanie do tej pory ujawniało się w zimę, jak się robiło cieplej to przestawało ale tej wiosny jeszcze nie przestało. Z tego co wiem to tam jest podobno taki element przy pedale sprzęgła, który to właśnie powoduje te "pykniecia", na razie nie wiem za dużo o tym ale mam nadzieję, że niedługo się dowiem, to coś napisze

zastanawiam się .... bo może trzeba jakoś odpowietrzyć sprzegło, moze ktoś wie jak to się robi? skoro leje się płyn do sprzegła to moze i jakoś się odpowietrza?, zostawiam was z tym problemem

witam wszystkich

Miałem ten sam problem z tym pykajacym sprzegłem (w czasie puszczania i wciskania sprzegła).
Ja zrobiłem tak:
Schyliłem sie pod deske rozdzielczą tam gdzie jest pedał sprzegła i poruszałem samym pedałem u mnie był luz w granicach 7-8 mm. (miejsce gdzie sprzegło jest osadzone na drązku). Odkreciłem nakretke kontrujaca i dokreciłem z czuciem te srubę zostawiajac luz w granicach 3mm. Pykanie sprzegła znikło. Jeżdrze tak już prawie dwa lata i na razie jest ok.

pozdrawiam
markus

Co tam pedał sprzęgła (też go śrubką podregulowałem). Pomyślcie sobie, że co kilka sekund macie głośne... a przynajmniej za głośne CYK i uruchamiają się wycieraczki... a lanos tak ma. Wkur... mnie to maksymalnie.

Cytat:
2005-05-11 12:44:15, piotr_ek pisze:
Co tam pedał sprzęgła (też go śrubką podregulowałem). Pomyślcie sobie, że co kilka sekund macie głośne... a przynajmniej za głośne CYK i uruchamiają się wycieraczki... a lanos tak ma. Wkur... mnie to maksymalnie.

To trzeba kupić element który robił PYK ... nie mogłem się powstrzymac

Cytat:
2005-05-11 14:09:48, AsterixGal pisze:
To trzeba kupić element który robił PYK ... nie mogłem się powstrzymac

Spox... służbowe. Wystarczy radio podkręcić.

Wcisnąlem tawotu pod "staw" i usunąłem luz pedału śrubą 13. Stukanie odeszło w zapomnienie

Cytat:
2005-06-24 15:21:28, Pawol pisze:
Wcisnąlem tawotu pod "staw"...

Jak tego dokonałeś. Zdaje się, że i mnie to czeka. Demontowałeś "staw" czy jakoś inaczej?

Zdejmij gumowy kapturek osłaniający staw - zsuwa się go palcami. Zapakuj tawotu do duzej strzykawki i wciśnij w głąb stawu - bez rozbierania. Załóż kapturek. Usuń luz pedału sprzęgła. Posmaruj też zamocowanie sprzęgła bo mi zaczęlo też skrzypieć

Cytat:
2005-06-24 15:21:28, Pawol pisze:
Wcisnąlem tawotu pod "staw" i usunąłem luz pedału śrubą 13. Stukanie odeszło w zapomnienie

Czy możecie dokładniej określić jaki staw i gdzie on się znajduje???

Pozdrawiam.

Kolego - trzeba sie schylić a najlepiej klęknąc na ziemi i pokukać oczkami na górę pedałów. Na końcu sprzęgła zobaczysz popuchasz i gumowy kapturek. Bez klekniecia niestety ani rusz...