MotoNews.pl

Pomiar ciśnienia w cylindrach ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie mam ASTRĘ 1.6 16V (X16XEL), auto ma 157 tys. km chodzi ładnie, przyspieszenie też OK, spalanie w normie, ale bierze niestety olej. Różnie. Jka normalnie jeżdzę to około 0,5l na tys. Jak bym szalał z pełnymi obrotamiu to wzieła by pewnie 1l na tys. Poczytałem sobie rózne posty na forum i doszedłem do wniosku, że muszę sprawdzić ciśnienie sprężania w cylindach czy to nie pierścienie. No i zrobiłem i rezultat jest 14-14-13,7-14 czyli prawie jak w nowiutkim aucie. Mechanik powiedział, że to nie uszczelniacze zaworów. Wieć co ? Wycieków brak. Może ktoś miał coś takiego?

CZego ty czlowieku wymagasz???chyba zeby palil 0.002litra oleju na tys. i 4.5litra genzyny na 100km hihihih. wszystko jest okej tylko jezdzic i nie pilowac go na obrotachpozdro

Z tego co wiem, każda 16V a szczególnie 1.6 (x16xel) bierze olej, ja mam to samo u siebie a przebieg o połowe mniejszy więc nie stresuj się i jeździj spokojnie

Cytat:
2005-05-12 23:59:25, Hector pisze:
Z tego co wiem, każda 16V a szczególnie 1.6 (x16xel) bierze olej, ja mam to samo u siebie a przebieg o połowe mniejszy więc nie stresuj się i jeździj spokojnie

Potwierdzam, na 1kkm mój X16XEL bierze 0,5 - 0,7 l
Żadnych wycieków, dziwnego dymu z wydechu etc.
Przebieg 131 kkm.

pozdrawiam,

No to teraz nie wiem czy się cieszyć czy nie. Jak go kupiłem miał wtedy 110 tys. (prawdopodobnie bo przecież mógł być kręcony licznik) i palił 0,3-0,4 na 1000 teraz wzrosło. Może przejść z 10W na 15W (mineralny) ? Co sądzicie o tym, gęściejszy to może mniej go spali. Może zrobić zabieg z naftą (czy nie lepszy byłby rozpuszczalnik nitro) w cylindrach przez noc. Czy u kogoś taki zabieg przynióśł wymierny spadek zużycia oleju. Wymiana pierścieni i uszczelniaczy to spory koszt.

przeciez napisali zebys sie nieprzejmowal jak CI zacznie brac 0,5 na 100 to bedzie problem ale 0,5 na 1k.

a masz tam instalacje gazowa ? Bo wtedy to normalka ze bierze olej.

Jeśli o mnie chodzi to mam instalke LPG. Zawsze przy gazie bierze troszke oleju więc nie stresuj się i jeździj

A u mnie w dieslu , przy sprezaniu 32:27:15:28 pali ok 1 litra na 10 tys

Nie mam instalacji gazowej. Teraz postaram się przez około 1000 km jeździć spokojnie bez szaleństw i zobaczymy jak będzie ze spalaniem. Według mnie mimo norm OPLA 1l na 1000 km to przesada. Mam drugie auto Citroena Xsarę 1.4 z przebiegiem 70 tys. i oleju nie ubywa ani 1mm od wymiany do wymiany coi 20 tys. Nawet jakbym go ostro traktował. Kiedyś miałem Poloneza z silnikiem ROVERA 1.4 03 KM (bardzo wyżyłowany) i też nie brał oleju. Czy to więc standrd w tych 1.6 16V, czy inne silniki OPLA też tak mają ?

Mam astrę X16SZ wiem, że to trochę inna jednostka, ale z olejem (shell-helix) nigdy nie miałem problemu.(aktualnie 182 tys.)
Jednym słowem od wymiany do wymiany jeżdżę bez dolewki.
Od roku mam instalację gazową, ale tu również nie widzę drastycznego wzrostu zużycia.

pozdr.

Cytat:
2005-05-15 09:36:56, kosek pisze:
Mam astrę X16SZ wiem, że to trochę inna jednostka, ale z olejem (shell-helix) nigdy nie miałem problemu.(aktualnie 182 tys.) Jednym słowem od wymiany do wymiany jeżdżę bez dolewki. Od roku mam instalację gazową, ale tu również nie widzę drastycznego wzrostu zużycia. pozdr.

Jak miałem 1.4 NZ w gazie to też mi nic nie brała oleju. Widocznie 16V lubi olej, naszczęście nie w dużych ilościach.

Pozdrawiam

witam!!!
dla mnie tez to jest nie normalne ze bierze olej ,bo nie powinno!!!!!!!ale mi tez bierze!!!!!hehehehehhe

Panowie tylko ryba nie bierze.
Brać musi, kwestia jest tylko ile bierze. Nie znam kultury pracy 16 zaworówek ale dla mnie 0,5L na 1000 to trochę zadużo. Warto pogadać z doświadczoinym mechanikiem z serwisu.

to jakbyś wkręcał go na "obroty" to by Ci spalił pomiędzy wymianą oleju 10l ........cos chyba jednak jest nie tak bo to jest az niemożliwe

pozdrawiam

Mam X14XE z LPG. Przbieg na liczniku 170000 ale 60 000 km temu wymieniłem blok. Więc tak naprawdę jaki przbieg ma silnik nie wiadomo. W każdym razie dolewam litr na 10000 km, wymiane robie co 15 000 i jeżdze na mobil1 0W40
Szrokiej drogi
Pozdro

No auto w serwisie się robi. Pierścionki olejowe zapieczone na wszystkich cylindrach, więc wymiana. Przy okazji wszystkie uszczelnienia, rozrząd i sprzęgło. Jak wybiorę i pojeżdżę trochę to powiem jakie efekty.