Ty też zatankuj gaz z kuchenki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Naprawiając zapieczony tłoczek w tylnym kole usłyszałem wraz z mechanikiem taka oto wiadomość.

"Na rynku polskim pojawiło się nowe urządzenie umożliwiające tankowanie auta wprost z domowej instalacji gazowej. Urządzenie to można nabyć całkowicie legalnie. Koszta przejechania autem na benzynie odcinka 1000km wynosi 360 złotych (czy coś koło tego) na gazie tankowanym na stacji 160, koszt jazdy na gazie tankowanym owym urządzeniem wyniesie nas ...zaledwie 70 złotych."

Więcej wzmianek o tym nie słyszałem ale zdziwiło nas to bardzo.

Jasne ze to możliwe tylko ze trzeba mieć instalację CNG, czyli do gazu ziemnego.

Wygląda na to, że upowszechnienie tego urządzenia może nieźle namieszać jeżeli nikt nie wciśnie łap w ich dystrybucje.

można. musisz mieć instalację na gaz ziemny. pompka jest w stanie napełnić butlę w aucie przez całą noc. ciśnienie cng jest bardzo wysokie. koło mnie jest stacja z tankowamniem CNG. tankują tam auta MPK i gazowni miejskiej. czas tankowania zbiornika auta osobowego to 5 minut

słyszałem w radioi programo instalacji na gaz ziemny. nie opłacalny dla indywidualnego klienta. sam koszt instalacji to około 10 kawałków. a i stacje są w dwóch miastach

Ostatnio w Gdyni był na testach MAN na CNG. Niestety nie miałem okazji się nim przejechać. A stacja jest w Gdańsku.

instalka nie kosztuje dużo więcej niż lpg. gadałem z gościem który montuje takie instalki. większość elementów jest takich samych lub podobnych. jedyna duża różnica to zbiornik paliwa.

To kolega ma stare wiadomości, bo w wielu miastach są już Autobusy na CNG a zatem i stacje, a instalacje są nieco tańsze, ale i tak są drozsze niz zwykłe......

Cytat:
2005-05-14 22:06:33, mwarchalowski pisze:
To kolega ma stare wiadomości, bo w wielu miastach są już Autobusy na CNG a zatem i stacje, a instalacje są nieco tańsze, ale i tak są drozsze niz zwykłe......

A podaj polskie przykłady takich miast?

Ja sie wtrace nieco off, ale o gazie.
Dzis smigalem rowerem sporo - normalnie nie da sie jezdzic - smrod okropny od tych co na gazie jezdza. Masakra - jak i dowod na to jak duzo samochodow jezdzi na gazie.
Nie to zeby mi spaliny przeszkadzaly, beznynowe to nawet lubie powachac Byle nie w nadmiarze! Ale gaz... zle mi sie kojazy.

Cytat:
A podaj polskie przykłady takich miast?

Stacje CNG

Ale podaj mi prosze miasta w których sa autobusy na CNG w ruchu codziennym. Które miasta w ofercie przewozowej mają takie autobusy? Bardzo mnie to interesuje. Aha oczywiście chodzi mi o Polskę.

A wiec nie będę już szukał tego artykułu, ale jeszcze parę miesięcy temu bardzo interesował mnie temat instalacji CNG z różnych powodów, moc silnika itd. Sam na własne oczy widzę jak codziennie z placu Grunwaldzkiego kursują autobusy „DLA” linia 501. MPK nie pozostaje w tyle i na Ślężnej widziałem identyczny autobus jak z tej fotki poniżej, to była chyba linia127, bo nie znam tam innej .Wiem też, że takowe autobusy poruszają się po drogach Radomia, mam tam rodzinę akurat dość często tam bywam. To akurat wiem z autopsji, czytałem jednak ze Jelcz produkuje autobusy zasilane CNG i ma już zamówienia w Polsce. Jestem też pewien, że autobusy na CNG są tez na wyposażeniu MPK Rzeszów, Przemyśl i Inowrocław i chyba Poznania, ale za to nie ręczę. No od dziś wiem też, że takie są też w Gdyni….
A tak wyglądają autobusy we Wrocku.
http://infobus.com.pl/text.php?id=187

W Gdyni był tylko ten jeden jedyn MAN na testach ale już sobie pojechał, za to mamy trolejbusy - całkiem ekologiczne i ekonomiczne.

My tez mamy hehehe. Btw od ilu lat sa one w Gdyni ?

A u mnie nic takiego nie jeździ Chyba...

Cytat:
2005-05-15 01:11:59, Jasio pisze:
My tez mamy hehehe. Btw od ilu lat sa one w Gdyni ?

Od wojny. Dokładnie od 1943 roku - zawdzięczamy je Niemcom. Ale u was to zupełnie inna bajka z tego co słyszałem. Jedno czego wam zazdroszcze to ten odrestaurowany Ziu'tek U nas już ich od jakiegoś czasu niema

Hmmm nie musi byc od razu gaz ziemny.
Dla przykladu powiem ze banalnie prosto jest przetankowac gaz z butli 11kg wprost do samochodu. Gazu w takiej butli jest okolo 22l wiec nie tak zle.
Operacja trwa max. do 10 minut. Wiem bo kupe czasu tak jezdzilem ale ucielo sie dojscie do gazu za free

w Rzeszowie jest pare starych Jelczy na gaz ziemny tzn takich z 96 -98 roku i sa nowe na gaz

Cytat:
2005-05-14 22:06:33, mwarchalowski pisze:

kiedyś mówiono:
Cytat:
telewizja kłamie

teraz nalezy dodać:

Cytat:
... radio też...

i to, cholera, moja kochana trójka