Katalog niuansów w złomiakach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Może stworzylibyśmy jakiś fotograficzny katalog niuansów konstrukcyjnych w złomiaku? Proponuję na początek zebrać ewentualne niuanse w formie pisemnej, potem obfotografujemy swoje złomia... auta - niech wam będzie i wrzucimy na www.

o jakie niuanse Ci chodzi? jakis przyklad

Ktoś ma inny boczek, ja mam korek spustowy w chłodnicy, SpeedR ma korek spustowy w skrzyni biegów, ktoś ma mieszek z kołnierzem, a ktoś bez itp. itd. Oczywiście na początek trzeba to zebrać w formie pisemnej, a nie latać dookoła auta i pstrykać fotki.

hmmm no to o tym tez myslalem. W bagazniku to ja mam 25kg niuansow

no ja jestem za fajny pomysl bo moze pokazac nam jak esperaki sa zroznicowane.

Piotr, dobry pomysł

Przykładowa lista:
1. Rezonatory - ja np. mam tylko jeden ten mały (rurkę)
2. Blendy - z napisem i bez (oczywiście róznica też w światłach)
3. Kierunki - przednie i boczne
4. Lusterka boczne
5. Kierownica (ale to chyba się nie liczy)
6. Mieszek
7. Sterowanie nawiewem
8. Atrapka przy wycieraczkach
9. Fotele
10. Tapicerka
11. Korek przy chłodnicy
12. Korek przy skrzyni biegów
13. Schowek w podłokietniku
14. .....

skrzynia biegów
fotele
kierunki
.....

Cytat:
2005-05-17 15:47:41, Navi pisze:
skrzynia biegów fotele kierunki .....

Już o tym pisałem

Boczki dzwiowe przednie a dokładniej osłona na głosnik u mnie jest szara kratka a u znajomego czarna siatka

boczki w bagazniku

rezonatory w dolocie powietrza

hamulce tył - niektórzy maja tarcze

Cytat:
2005-05-24 22:33:58, marcin21100 pisze:
hamulce tył - niektórzy maja tarcze

To maja w koncu te tarcze, czy nie? Wierzyc mi sie w to nie chce jakos

jeszcze cos mi sie przypomnialo..zreszta bardzo mi sie podoba..przednie drzwi pasazera..od srodka..w niektorych wersjach widzialem drzwi z takimi uchytami jak sa w tylnych drzwiach..taka pionowa raczka..sam bym chcial hmm chyba tomek mydlowski tak ma

Ja też takie mam występują w starszych wersjach zresztą tak samo jak osłony głosników, pozatym w tych boczkach gdzie jaest uchwt jest wiekszy przełąznik otwierania szyb na wielkość jast taki jak tylnie. Inne fotele, inne przewody chamulcowe - niemogłem nigdzie kupic orginalnego, widzieałem raz espero z tylnimi szybami otweieranymi na korbke. Z tego co wiem występowało espero bez przednich halogenów, sciemniacza oświetlenia wnętrza i regulacji prędkosci wycieraczek.

i jeszcze kolektor wydechowy: starsze wersje podwójny (4-2-1), nowsze roczniki pojedynczy (4-1-1)

Cytat:
2005-05-25 16:31:32, Wiktor_ pisze:
tych boczkach gdzie jaest uchwt jest wiekszy przełąznik otwierania szyb na wielkość jast taki jak tylnie. Z tego co wiem występowało espero bez sciemniacza oświetlenia wnętrza .

hmm po pierwze to ja majac te zwykle boczki z przodu mam w drzwiach pasazera takie same przelaczniki z tylu co i z przodu..chyba ze cie zle zrozumialem

a co do sciemniacza wnetrza to tez albo cie zle rozumiem albo sciemniasz... ale sciemniacza oswietlenia wnetrza to raczej nie bylo w serii..chyba ze mwisz o potencjometrze regulacji podswietlenia zegarow i przyciskow

niektóre lusterka nie miały elektrycznej regulacji tylko byłu reczne dzisiaj był taki esperak w warsztacie w którym pracuje

tak mówisz... przestał działać mi przełącznik otwierania szyby po stronie pasażera kupiłem nowy i jak go włozyłem to był mniejszy niż ten co miąłem orginalnie niemogłem dostac bo sklep niesprowadza więc kupiłem przełącznik od tylnich szyb i idealnie pasuje niema tej DZIURY inzaczej SZCZELINY przyjżyj sie dobrze to wtedy zobaczysz...
- aha pozatym przełącznik w przednich drzwiach pasażera różni się też przewodem ten w nowszych wersjach ma krótszy

a co do sciemniacza/sciemniania zastanów sie pomysl i wtedy bedziesz wiedział o co mi chodziło

jeszcze dysze spryskiwaczy, w starych wersjach 1 dziurkowe w nowszych dwu ...

Cytat:
hmm chyba tomek mydlowski tak ma

Tomek tak ma bo klamka mu sie ulamala i wstawil taka z tylnych drzwi

Cytat:
2005-05-28 17:14:12, Wiktor_ pisze:
a co do sciemniacza/sciemniania zastanów sie pomysl i wtedy bedziesz wiedział o co mi chodziło

"sciemniacz oswietlenia wnetrza" jest dosc precyzyjnym okresleniem tak samo jak regulator podswietlenia deski wiec zamiast kazac mi sie domyslac po prostu precyzyjnie sie wyslawiaj

to może ktoś się konkretnie wypowie odnośnie tarcz hamulcowych z tyłu? Z tego co wiem nie było esperaków z tarczami. Dla całkowitej pewności proszę o wypowiedzenie się właścicieli wersji full: ABS,poducha,klima,silnik 2.0.Jeżeli w ich autkach tego nie ma,to zdaje się w ogóle nie były montowane.
PS. W katalogach układów hamulcowych nie widziałem pozycji tarcze hamulcowe espero tył!