MotoNews.pl
1 Syczące wtryskiwacze? ale o so chozi? (96640/0)

Syczące wtryskiwacze? ale o so chozi?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, w mojej omci od kupna cos syczy doszedlem do wniosku ze to jest problem z lapaniem lewego powietrza i sa 2 opcje. albo uszczelka pod dolotem powietrza, albo jak powiedzial pewien gazownik - nieszczelny wtryskiwacz? jakas uszczelka na listwie wtryskiwaczy? tak zrozumialem jego intencje. z czym to sie je? wtryskiwacze przeciez benzyne podaja i jak bylo by cos nieszczelne to by sie lala tak na chlopski rozum ?

nikt nic nie wie

W c30le wtryskiwacze są uszaczelniane przez gumowe ringi.
W 2.0 nie wyciągałem wtrysków, ale na pewno też są gumki...

Właśnie będę je wymieniał w weekend... zaciąga lewe powietrze.

Na wolnych obrotach będziesz miał nierównomierną pracę
silnika, silnik będize się kołysał...

Cytat:
2005-05-20 14:16:09, marekcaramba pisze:
W 2.0 nie wyciągałem wtrysków, ale na pewno też są gumki...

Na 100% i raczej ciasno wchodzą.

Looknij na ten schemacik:

4 - wtryskiwacz
5 - uszczelniacz gumowy

Jest to BMW ale w opelku podobnie jest rozwiązane

Układ wtryskowy BMW 750

[ wiadomość edytowana przez: marekcaramba dnia 2005-05-20 14:28:18 ]

Cytat:
2005-05-20 14:16:09, marekcaramba pisze:
Właśnie będę je wymieniał w weekend... zaciąga lewe powietrze. Na wolnych obrotach będziesz miał nierównomierną pracę silnika, silnik będize się kołysał...

dokladnie tak jak mowisz ! mam to na 4 garze. dam to do zakladu do zrobienia. Dzieki!

Witam. Nie bede zaczynal kolejnego postu tylko tutaj napisze Od piatku pali mi sie kontrolka na desce z silnikiem i piorunem, przypuszczam ze to sa wtryskiwacze, pali mi sie i na benie i na gazie. Zrobilem ok 600km na benie aby sie przyczyscily i nic to nie dalo. Czy moje wtryski sa juz do wymiany? W sumie silnik pracuje ladnie wiec sam nie wiem?

Cytat:
2005-05-22 22:12:33, brutal-23 pisze:
Zrobilem ok 600km na benie aby sie przyczyscily i nic to nie dalo. Czy moje wtryski sa juz do wymiany? W sumie silnik pracuje ladnie wiec sam nie wiem?

Komputer nie zauważy zanieczyszczonego wtrysku jako źle działającego... i nie zdetektuje błędu.
Odczytać kody błędów i dopiero coś więcej będzie można powiedzieć.

podlaczylem kompa i wszystko jasne, sonda lambda wariuje, jutro ja zmieniam. Dzieki

Odpowiedz a może tylko podpowiedz dla Maciey proponowałbym najpierw popsikac WD-40 na zapalonym silniku w okolicach 4 wtrysku, znajduje sie tam rownież kilka przewodów podcisnienia ktore sa podłaczone do takiego okragłego urzadzenia zapomiałem jak się nazywa.Miałem podobne objawy przy uszkodzonym jednym z węzyków. Po popsikaniu WD-40 w miejscu zasysania powietrza silnik zwiekszy obroty i można dokładnie wyczaić miejsce poboru fałszywego powietrza. Wtryski zostawiłbym sobie na sam koniec.

no wlasnie bylem u ziomkow z serwisu.. okazalo sie ze to nie wtrysk choc wlasnie na podstawie owego psikania to stwierdzili bo od razu zaczela ladnie chodzic. popatrzeli wtryski i mowia ze ok i ze to musi byc uszczelka na dolocie (syczało od zawsze) ok wymienili uszczelke i dalej jest "kibel"... skasowali pare groszy (ohoho ) a ja dalej jestem do tylu i co gorsza fakt dolot jest szczelny ale jeszcze bardziej to odczuwalne jest a jak sie jedzie i np. nawet 2500 albo 3000 obr/min ma i pusci gaz to skaczejak zając

ok koniec tego wywodu... zapi....m do auta z wd 40.....

psikalem i nic :/ ehhh trzeba szukac dalej