MotoNews.pl

Toyota Camry kody błedów ABSu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Toyota Camry Combi 1992 3.0, ABS firmy Denso

Proszę o pomoc w identyfikacji problemu z ABSem. odczytuję kod "32".
Jeśli ktoś z forumowiczów może podać znaczenie tego kodu lub przytoczyć listę kodów z podaniem ich znaczenia, będzie to bardzo pomocne chyba nie tylko dla mnie.
Dziękuję.

P.S. Alarm ABS wychodzi mi, jak zauważyłem głównie na wybojach. W czasie jazdy po dobrej drodze jest OK.
Kiedy wyjdzie alarm, wystraczy zatrzymać się, wyłączyć silnik, załączyć ponownie i znowu na jakiś czas spokój.

Wg info znalezionego na necie, uwaga jest kierowana na prawe koło przednie: czujnik ma kłopot ze szczeliną.
Ale sprawdzałem koło: luzów na łożysku nie ma żadnych. Również czujnik jest wizualnie OK i jego podłączenie bez zarzutu.

Z góry dziękuję za pomoc. PP ppsyspp@poczta.onet.pl

[ wiadomość edytowana przez: ppawel11 dnia 2005-05-16 16:19:45 ]

Witaj!
Ja znalazlem cos takiego:
32 - czujnik predkosci kola przedni lewy

Pozdrawiam
K

A możesz podać źródło, gdzie to znalazłeś ?

Okazuje się, jak zdołałem w necie przeczytać, że kody różne mają znaczenie w zależnosci od producenta układu ABSu. Inaczej jest dla Bosch'a, a inaczej dla Denso. Stąd moja docielkiwość.

W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedź.

PP

Hej!
Znajdziesz tu i tu

Pozdrawiam
K

Jeszcze raz wielkie dzięki dla Sugarfree.

Miałem wręcz odwrotne, jak widać, info, bo 32 inerpretowałem jako czujnik prawy przód.

Sprawdzę więc lewy i zobaczymy.

Dzięki.

Pozdrawiam Wszystkich Toyota-Men (Men jako Człowiek, a nie mężczyzna wyłącznie).

[ wiadomość edytowana przez: ppawel11 dnia 2005-05-17 08:42:06 ]

Co zewrzeć w złączu (rocznik 1992), aby odczytać, czy są alarmy od układu poduszki i jaka lampka te kody wyświetli ewentualnie ?

Dzięki. PP

W złączu diagnostycznym zwierasz E1 i TE1 włączasz zapłon. Lampka Check engine. Pozdro

Witaj!
nie jestem pewien ale poduszki sprawdza sie chyba inaczej.
Poszukaj na forum Corolli. Ma wydruk wiec nie podam Ci teraz adresu ale pisza o wyciaganiu zwory Wa-Wb i mostkowaniu Tc i E1.

Pozdrawiam
K

Racja Sugarfree, jaki ja slepy jestem, tu chodzi o poduszke. To tym sposobem co powiedzialem chyba tego nie sprawdzisz. Wydaje mi sie, ze tych alarmow od poduchy sie wogole nie sprawdza, poprostu jesli jest jakis blad to zapala sie oddzielna lampka Airbagow. Tak mi sie tylko wydaje, moze ktos to potwierdzi ? Pozdro

To ja podsylam dokladniejszy opis

Cytat:
2005-05-17 21:44:27, sugarfree pisze:
To ja podsylam dokladniejszy opis

Spoko, duzo mozna sie dowiedziec.

Sugarfree,

Kolejne wielkie dzięki za info niesamowicie wartościowe.

Pozdrawiam. PP