MotoNews.pl
7 Hak we fiaciorze (96791/27)

Hak we fiaciorze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam ! mam pytanko potrzebuje zamontowac hak do 125p ,bo seryjnie nie bylo ,czy moge wykrecic gdzies ze szrotu taki hak i zamontowac do siebie,czy jest u mnie takie miejsce na zamocowanie go?

W DF hak przykręcało sie pod tylny zderzak. Możliwe ze lepsze wersje haka (solidniejsze) wymagały przykręcenia do osłony koła zapasowego. Założyć mozesz sam. Na przeglądzie sprawdzą Ci światła, czy masz wybite ISO na kuli i ew tabliczkę z homologacja. Ale co do ostatniej nie mam pewnosci...

obecnie hak musi mieć zdejmowaną kulę. inaczej nie wbiją w dowód.

gdzie wy żyjecie żadnego ISO, kuli , czy tabliczek nie sprawdzają, ja kupiłem hak za 10 PLN na szrocie, odmalowałem go sobie, podłączyłem instalację i wbili bez żadnego problemu, bez mrugnięcia powieki

Cytat:
2005-05-16 21:35:57, czeczun pisze:
obecnie hak musi mieć zdejmowaną kulę. inaczej nie wbiją w dowód.

Hahahahah co znaczy zdejmowana KULA??? BZDURA Co to wogóle znaczy????????????

Cytat:
2005-05-16 23:22:20, pinifarina pisze:
Hahahahah co znaczy zdejmowana KULA??? BZDURA Co to wogóle znaczy????????????

Chyba chodzi o to, żeby był składany na czas niewykorzystywania. Nie wydaje mi się, żeby to było konieczne - jakoś ten mój kant przeglądy przechodzi.
Hak na aucie atestu mieć mie musi, za to zaczep na końcu dyszla przyczepy już tak. Tak przynajmniej uczył pan na kursie na prawko.

Cytat:
2005-05-16 23:29:52, jacek_s pisze:
Chyba chodzi o to, żeby był składany na czas niewykorzystywania. Nie wydaje mi się, żeby to było konieczne - jakoś ten mój kant przeglądy przechodzi. Hak na aucie atestu mieć mie musi, za to zaczep na końcu dyszla przyczepy już tak. Tak przynajmniej uczył pan na kursie na prawko.

Na kursie na prawko to wielu bzdurnych rzeczy uczyli i przeważnie bzdurnyh heheheh i też n ie rozumie co i jaki składany hak?Kto to wymyślił??Ja też mam hak od kilku lat i nikt nigdy sie do niego nie przyczepił wiec nie wiem o co chodzi!!!!!!!!!!!!!!!

Kolega zle sie wyrazil, przepisy unijne nakazuja, aby hak byl demontowalny gdy sie go nie uzywa. Nie demontuje sie calosci mocowania, a jedynie sam hak, kawalek zakrzywionego preta zakonczony kula.

tak, ale to dotyczy konstrukcji od pewnego roku, jakoś niedawno to weszło, chyba od 2000

Cytat:
2005-05-16 23:33:03, DooMinick pisze:
Kolega zle sie wyrazil, przepisy unijne nakazuja, aby hak byl demontowalny gdy sie go nie uzywa. Nie demontuje sie calosci mocowania, a jedynie sam hak, kawalek zakrzywionego preta zakonczony kula.

Więc w takim wypadku samochody a przynajmniej większość nie powinna przejść badań technichnych skoro tak przepisy unijne wymagają????????????????Pozatym mój kumpel w zeszłym tygodniu zakładał hak w dobrej i znanej firmie i nie ma żednego demontowanego wiec to nadal bzdura!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cytat:
2005-05-16 23:41:19, pinifarina pisze:
Więc w takim wypadku samochody a przynajmniej większość nie powinna przejść badań technichnych skoro tak przepisy unijne wymagają????????????????Pozatym mój kumpel w zeszłym tygodniu zakładał hak w dobrej i znanej firmie i nie ma żednego demontowanego wiec to nadal bzdura!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie. Zmiany prawne najczęściej dotyczą aut od konkretnego rocznika pierwszej rejestracji.
A haki "składane" są, uwierz. I to wcale nie jest nowy patent.

Spoko, tylko zauwaz, ze prawo nie dziala wstecz, nie utna Ci haka jak nie spelnia wymogow unijnych, za to podczas wyjazdu za granice policja zachodnia ma prawo sie do tego przyczepic, kazac zdemontowac i zaplacic mandat.

Cytat:
2005-05-16 23:48:33, DooMinick pisze:
Spoko, tylko zauwaz, ze prawo nie dziala wstecz, nie utna Ci haka jak nie spelnia wymogow unijnych, za to podczas wyjazdu za granice policja zachodnia ma prawo sie do tego przyczepic, kazac zdemontowac i zaplacic mandat.

Oj jeżdże duż o za granice i to nie z żadnym unijnym hakiem tylko z takim piętnastoletnim i jeszcze żadna pilicja siedo niego nie przyczepiła,owszem mandaty są ale nie za takie rzeczy jak hak!!!!!!!

Cytat:
2005-05-16 23:50:42, pinifarina pisze:
Oj jeżdże duż o za granice i to nie z żadnym unijnym hakiem tylko z takim piętnastoletnim i jeszcze żadna pilicja siedo niego nie przyczepiła,owszem mandaty są ale nie za takie rzeczy jak hak!!!!!!!

Ale nie zmienia to faktu, że składane haki istnieją.

Co nie jest regula, ze nigdy sie nie doczepia... Do mnie sie tez nie doczepiali przez rok jak jezdzilem rozbitym autem, az pewnego razu sie doczepili...

Teraz w wiekszosci haki sa montowane te skladane, przyjrzyj sie w nowszych autach.

Cytat:
2005-05-16 23:53:03, jacek_s pisze:
Ale nie zmienia to faktu, że składane haki istnieją.

No ok może istnieją tego nie zaprzeczam ale nie widziałem!!!!Chyba że to montują w jakichś luksusowych autach żeby nie psuły wyglądu jak sie nie ciągnie przyczepki!!!!!!!!!

Cytat:
2005-05-16 23:54:46, DooMinick pisze:
Co nie jest regula, ze nigdy sie nie doczepia... Do mnie sie tez nie doczepiali przez rok jak jezdzilem rozbitym autem, az pewnego razu sie doczepili... Teraz w wiekszosci haki sa montowane te skladane, przyjrzyj sie w nowszych autach.

Właśnie tylko dlatego żeby nie szpeciły auta !!!!!!!!!!!!!!

Skladane hmm odkrecana koncowka (najczesciej widuje takowe na terenowkach i pseudoterenowkach) i prawda jest ze wg przepisow trzeba miec takowy wlasnie ... co z tego ze to jest polska i nikt zadnych przepisow nie szanuje (albo sa one total bzdurne i nie do szanowania) fakt jest fakt takie sa przepisy

pozdr

Cytat:
2005-05-16 23:55:26, pinifarina pisze:
No ok może istnieją tego nie zaprzeczam ale nie widziałem!!!!Chyba że to montują w jakichś luksusowych autach żeby nie psuły wyglądu jak sie nie ciągnie przyczepki!!!!!!!!!

Widziałem taki hak na fiacie siena.

Cytat:
2005-05-16 23:59:00, thaniel pisze:
Skladane hmm odkrecana koncowka (najczesciej widuje takowe na terenowkach i pseudoterenowkach) i prawda jest ze wg przepisow trzeba miec takowy wlasnie ... co z tego ze to jest polska i nikt zadnych przepisow nie szanuje (albo sa one total bzdurne i nie do szanowania) fakt jest fakt takie sa przepisy pozdr

Przepisy są po to żeby je łamać a szczególnie w POLSCE heheh