| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-05-17 11:06:07 Czy ktos się orientuje czy w lantrze z 1999 r. jest pasek rozrządu czy lancuch rozrządu? Bo mam dwie sprzeczne informacje i to z serwisow…a jeśli pasek to co ile się go zmienia?
Pozdr |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-05-17 11:54:01 hehehehehehehehhe no czejak powiedz mi jakie serwisy, które i co ci mówiły to bo zaiste ciekawe....
a odpowiedź poprawna brzmi jest pasek rozrządu i łańcuch. Tam gdzie masz rozrząd masz pasek a z drugiej strony wałków masz 2 kółka z łańcuchem...tylko, że pasek się wymienia a łańcych to pewnie wystarczy na jakieś 500kkm a moze i dłużej. Apropos łańcucha to warto sprawdzić czy ma prowadnicę górną metalową był recal Hyundai'a dotyczący wymiany/usuniecia tego elementu ASO powinno mieć w manualach swoich tzw TSB. Jak by więcej pytań to wal. |
BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-05-17 12:02:27 hmmm ja juz sam sie troche zakrecilem w tym wszsytkim..jakies 2 lata temu wymienili mi na gwarancji lancuch rozrzadu tak przynajmniej mowili...ostanio moj licznik przekroczyl 60 tyś km i zapytalem w serwisie ( innym) co mnie czeka i napisali ze pasek rozrzadu + rolka napinacza bedzie do wymiany..dlatego troszke zglupialem...
|
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-05-17 12:05:18 wymienili ci pasek i tyle a ktoś odruchowo walną że łańcuch ...no chyba ze fuctycznie ale to nie jest rorządu tak naprawdę bo spina tylko wałki natomiast napęd na wąłki z wału idzie paskiem i to jest na 100000% zresztą jak ci zdejmą obudowe to zobaczysz łańcuch o którym pisałem mozesz osbie zobaczyć tutaj klik me |
BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-05-17 12:20:16 rysunki...juz lepiej zaczynam to trawic...a masz gdzies jakies foto lub rysunek gdzie jest ten moj nieszczesny pasek rozrzadu i jak wyglada? i czy faktycznie trzeba go wymieniac co 60tys km? i czym grozi jego nie wymienienie na czas??
pozdr ps.dzieki za pomoc |
BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-05-18 08:56:16 Dzisiaj w serwisie Hyundaia powiedzieli mi że za robociznę wezmą 250 zł, w ich sklepie za:
pasek 155 zł rolka napinacza 133 zł ale w sklepie był jeszcze jakiś gostek z warsztatu i powiedział że dobrze by było jeszcze wymienić: koło nap. Rozrządu 130 zł łańcuch 62 zł prowadnice łańcucha dółi góra 2x15 zł czy to drugie jest konieczne?? Bo kurde każdy mówi co innego i nie wiem co mam robić a kasy też nie za wiele
Dodam, że rok prod. Mojej fury to 1999 ale jeździć zaczęła w 2001… Pozdr [ wiadomość edytowana przez: BANDITTO dnia 2005-05-18 08:56:43 ] |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-05-18 09:09:21 Wiesz nie umiem się czasem nadziwić jakie pomysły maja ASO? A co się stało z tym łańcuchem napędu ??? Wyciągnoł się ? O co chodzi? Na stronie Hyundai pisze wyraźnie ze prowadnice łańcucha tzreba usunąć bo powoduje hałas i coś tam nie pamietam ...a oni mają ja wymienić? Podnosili wogóle pokrywe zaworów żeby to stwiedzić co tam mas zczy wogóle masz prowadnice????? Czy po prostu wiedzą wszytko z głowy i mają taką kulę maginąna zapleczu co im pokazuje wszystko?
Nie wiem , może masz jakiś unikalny silnik ale polecam kontakt z kolesiem który własnei mi robił silnik, wcześnij robił w koleżanki lantrze pare rzeczy i robi dobre wrażenie. Zadzwoń do Pana Drewczuka 632 22 72 lub 0691666717 powiedz ze masz namiar od kolesia który robil właśnie coupe i powiedz co masz do zrobienia on ci policzy cześci i robote i będziesz miał porównanie. Oczywiście nie namawiam jak wolisz ASO to go for it
Niniejszym oświadczam, że decyzje podejmujesz on your own resposibility
a w uzupełnieniu ceny z Hipolu albo JC dla mojego98 2.0 G4GF: PASEK ROZRZĄDU 1 106 NAPINACZ PASKA ROZRZĄDU 1 73 ROLKA PROWADZĄCA PASKA ROZRZĄDU 1 53 I to jest komplet rozrządu czyli 232 złote..... [ wiadomość edytowana przez: arturo_soda dnia 2005-05-18 09:11:55 ] |
BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-05-18 09:18:42 nic nie podnosili mi tez sie wydaje ze to wiedza tylko czysto teoretyczna, do tego jak sie dowiadywalem w serwisie w kobylce to powiedzial ze do wymiany pasek i rolka i nic wiecej, a dzisiaj jak podjechalem do innego serwisu ktory jest blizej miejsca mojego zamieszkania to wlasnie takich rzeczy mi na opowiadali..
a nie wiesz moze jaki to dzwiek?? ja mam czasami wrazenie ze mam diesla a nie benzyne (dzwiek silnika) |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-05-18 09:19:07
posłuchaj Arturo, dobrze ci napisał |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-05-18 09:31:19 nie ma sensu o tym pisac bo to nie do opisania, daj mi na priv tele do siebie sie zdzwonimy i spikniemy to zobacze jak to wygląda. Jadąc do mechanika czy to ASO czy nie to może weź sobie wydrukuj te 2 strony i pokaż żeby było wiadomo o co chodzi bo z opisu to Twój rocznik moze sie kwalifikować do tego sprawdź tu -klik me to jest kwestia strzępienia paska spowodowanego złą obudową chyba oraz to co wcześniej wklejałem dotyczacego prowadnicy łańcucha...zakładam że jej nie masz, u mnie jej nie było.
Powodzenia |
BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-06-06 18:51:46 dzisiaj wymienilem pasek rozrzadu, troszke mi lzej na sercu ze mam to juz z glowy
dzieki arturo , skorzystalem..mam nadzieje ze gostek sie sprawdzi to bede u niego robil. Jedno sprostowanie Pan ma na nazwisko Brewczuk a nie Drewczuk ale to takie male przeoczenie. koszt wszystkiego wyniosl mnie 350zl, 150 zl (pasek, rolka, napinacz)- moje zrodlo i 200zl robocizna. |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2005-06-15 20:56:05 odświeżam temat :dziś odebrałem landrynę po "rozrządzie", zapłaciłem 540 minus 180 robocizna ( wymieniono: 2 rolki ,pasek rozrządu , pasek balansowy )
stary pasek miał prawie 40 tys. wg. dokumentacji niemieckiej i wizualnie raczej na to wyglądał -miał drobne rysy u nasady zębów wrażenia jak najbardziej pozytywne silnik cichszy (rolka ?),dynamika ciut lepsza ,no i najważniesze mam pisemną gwarancje na następne 60 tys. i święty spokój
ps. j-1 do rocznika listopad 95 nie ma łańcuszka |