Blokujacy sie hamulec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Wracajac dzisiaj z roboty mialem awaryjne hamowanie. Pewna starsza kobiecina BTW. ode mnie z roboty (jutro bedzie zjeba bueheheh) wymusila mi pierwszenstwo ale tu nie o tym.
Po tym gwaltownym hamowaniu z predkosci ok.100km/h do praktycznie zera, po przejechaniu kolejnego kilometra pedal hamulca zrobil sie strasznie twardy i jak zawsze schodzil do polowy tak w tym przypadku schodzil moze z pol cm.
Zanim to zauwazylem to przy dohamowywaniu przed skrzyzowaniem zblokowalo mi kola (przy lekkim nacisnieciu pedala) i zaczelo rzucac bryka na boki.
Chwilke pozniej na pustej drodze kopnalem pare razy w pedal, poblokowalem kola cos zdrowo walnelo i pedal powrocil do swojej dawnej pozycji i jak narazie dziala jak dzialal.
Jednak sytuacja ta mnie zaniepokoila. Uklad hamulcowy mam calutki nowy wiec byc tak nie powinno.
Ma ktos moze jakies sugestie co to moglo byc i jak z tym sobie poradzic aby wiecej sie nie zdazylo???

Pozdrawiam i dzieki za pomoc

lekko przegrzałes hamulce(niezłe wychmowywanie jest na goracych nie??) jeszcze dwa mocniejsze hamowania i bys zadymił nic strasznego dopuki nie zapalisz klockow zywym ogniem potem juz nie ma ze boli gasnica w łape i ratuj fur

Na gorących klockach jest właśnie pupka a nie hamowanie

[ wiadomość edytowana przez: Leszek_Gdynia dnia 2005-05-19 11:27:04 ]

Taa tak to jest kupowac oryginalne klocki za 10zl

A co do hamowanie na goracych to dupcia, po hamuje gorzej i od razu blokuje kola jesli chce sie mocniej pedal docisnac

Mi też po mocnym hamowaniu zaczął troche trzymać hamulec z przodu, jak rozebrałem zacisk okazało sie że oderwała sie okładzina od blachy a były to nowe ruskie klocki z pieczątką 'sputnik'.

ooo witam nowego kolege
Wreszcie ktos z bliskich okolic hehe

tez to zauwazylem ,tak samo sie ma sprawa z dłuższa jazda np. w miescie.

Cytat:
2005-05-22 21:35:07, adam_p1 pisze:
tez to zauwazylem ,tak samo sie ma sprawa z dłuższa jazda np. w miescie.

Jesli Ci sie hamulec blokuje przy jezdzie pomiescie, sprobuj wymienic jako pierwszy plyn hamulcowy na troszke nowszy. Moze ten co masz jest juz zuzyty.

ja tak do hamulcow, to slyszalem ze serwo hamulca niby sie sprawdza tak ->, jak nacisne na pedal, odpale silnik to powinien pedal mi wejsc glebiej - umnie sie tak nie dzieje, i w ogole czuje ze mam jakies hamulce dupne bo nogi mam silne a mi ciezko idzie naciskanie;D

Pierwsze co sprawdź przewód gumowy idący od serwa do kolektora. Jak sparciały i dupny to wymienić. Jak nie pomoże to może faktycznie serwo poszło do lasu. Mój mechanik, który siedzie w ładach od maleńkiego ingdy nie spotkał się w siódemce ze zdupionym serwem.

a gdzie jest serwo ?

Do serwa przykręcona jest pompa hamulcowa. Serwo to taka duża okrągła pucha przykręcona do przegrody.