Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
seravok TOYOTA DRIVER Toyota Prius Kalisz | 2005-05-19 22:21:05 Jak w temacie, sciagnelem ze stanow.Czy ktos sie orientuje czy mozna
przeprogramowac komputer zeby pokazywal zuzycie paliwa w litrach a nie galonach, odleglosc w kilometrach a nie milach i temperature w celsjuszach a nie farenheitach. No i najwazniejsze czy mozna prszeprogramowac radio zeby szukalo stacji z dokladnocia do 0.1 mhz a nie 0.2.Teraz znajduje mi wszystkie stacje ale z nieparzysta koncowka czestotliwosci.RMF na 98.0 i Zetki na 104.4 nie moge slobie posluchac. W serwisie mowia ze musze sobie kupic nowy komputer na europe.Czy ktos mi pomoze ? |
![]() rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2005-05-19 23:00:45 popytam tu i ówdzie |
![]() caroll TOYOTA DRIVER Toyota Corolla 1.6 SOL Jelenia Góra | 2005-05-19 23:28:49 Witaj ! Jestem przekonany (choc oczywiscie nie w 100%), ze ci w salonie chca cie po prostu naciagnac..... Moim zdaniem, a tak bynajmiej jest w kazdym nowym aucie, mozna w komputerze przełaczyc sposob wyswietlania z galonow i mil na litry i km..... Poszukaj w opcjach! Nie ma uzasadnienia ekonomicznego (komp jest bardzo drogim sprzetem), by robic odmienny sprzet na Usa i Europe..... Jesli juz, to kwestia software-u, a to inna sprawa. Mysle, ze najbardziej kompetentni beda w centrali Toyoty w Wa-wie. Po prostu zadzwon, podjedz..... Mysle, ze sofcik da sie ewentualnie......odplatnie.....wymienic ![]() Sprawa druga....chlopie, z ortografia to chyba u ciebie slabo?! Pozdrowka. |
![]() madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2005-05-20 07:34:48 Wujek kupił forda z ameruki i tez ma problem z przeliczaniem km - pokazują sie mile ![]() Ten Prius jest czarny?? Moze to Twój Prius ![]() |
![]() Hicks TOYOTA DRIVER Yaris 1.3 Sol Wawa | 2005-05-20 10:03:27 Też sądzę, że można prezentację danych przełączyć na system metryczny itp.
Nawet w Yarisie jest to dostępne z menu kompa. |
seravok TOYOTA DRIVER Toyota Prius Kalisz | 2005-05-20 22:29:35 Tak, Madzia dobrze podala link do mojego auta.W koncu malo jest ich i nie trudno wygoglac,zreszta o to samo pytlem sie na grupie pl.samochody.Wkleje to co i tam napisalem po 500 milach jady priusem:
Minal miesiac jak jezdze Priusem wiec moge juz co nieco powiedziec o tym aucie. http://mtx.pl/~freddi/index0.html Po pierwsze naprawde bardzo malo pali, srednie spalanie na przestrzeni 500 mil wg komputera pokladowego wyszlo po przeliczeniu 4.3 litra. Jest to wersja amerykanska wiec pokazuje ile mil moge przejechac na galonie, oto linki http://mtx.pl/~freddi/fuel.jpg i http://mtx.pl/~freddi/fuel2.jpg Mila to 1.6 km a galon to 3.85 litra. Jak by komus nie chcialo sie liczyc to daje link do conwersji http://www.onlineconversion.com/. Z tych 500 mil okolo 1/3 przejechalem w miescie.W miescie spala nieco wiecej,okolo 5 litrow. Ogladalem testy Priusa na TVN turbo i tam redaktorka spalanie wyszlo 7 litrow, nie wiem jak oni jedzili.Ja jezdze normalnie, zdaza mi sie placic mandaty za szybkosc i nawet nie zblizylem sie do tego wyniku. Najdluzsza droge odbylem nim na trasie Kalisz-Poznan, jechalem do serwisu w Suchym Lesie z niesprawnymi hamulcami z tylu (tylne zawieszenie bylo rozebrane i miejscowi fahowcy nie wiedzieli jak to zlozyc) wiec staralem sie nie przekraczac 100 km/h.Jechalem w duzym ruchu i czesto musialem sie wlec za autobusami i ciezarowkami z szybkoscia 70-80 km, priusik w takich momentach pokazywal ze spala nieco ponad 3 litry na 100/km ( 75 galonow na litrze) co widac na zdjeciach.Szczegolnie malo spalal jezeli ustawilem na tempomacie szybkosc i on ja utrzymywal.Czesto nawet przy szybkosci do 70 km silnik spalinowy wylaczal sie i auto utrzymywalo szybkosc jadac tylko na silniku elektrycznym, oczywiscie wtedy auto spalalo 0 litrow. Przy jezdzie na tempomacie kazda , nawet mala gorka byla wykorzystywana do ladowania akumulatora, na dlugich prostych i pod gorke wlacza sie silnik spalinowy. Przy naglych przyspieszeniach dzialaja na raz dwa silniki. Silnik spalinowy podczas normalnej jazdy jest ledwo slyszalny ale podczas przyspieszania slychac go troche za mocno, szczegolnie ze ma wtedy dosc denerwujacy odglos, troche przypominajacy kosiarke. Jest to wg mnie poza cena jedyna wada tego auta. Podczas przejazdu przez Poznan byly spore korki, prawie godzine przedzieralem sie do Suchego Lasu a zuzycie paliwa nie bylo wieksze niz na trasie z tym ze akumulatory napedowe rozladowaly sie prawie zupelnie i pod koniec przejazdu laczyl sie silnik spalinowy nie zeby napedzac auto tylko zeby naladowac akumulatory.Budujaca jest swiadomosc ze stojac w korku nie spalam nic paliwa.Nie raz na grupie toczyla sie dyskusja na temat wplywu zapalonych swiatel na zuzycie paliwa.Zrobilem test, na rownej drodze, po ustawieniu na tempomacie szybkosci 90 km/h komputer pokazywal ze na galonie przejade 58 mil, po zapaleniu swiatel przebieg zmniejszyl sie do 52 mil.Wynika ze auto zamiast spalac 4.13 litra spalalo 4.6 litra czyli pol litra wiecej.Sprawdzalem przy roznych szybkosciach i zawsze spalanie skakalo po zapaleniu swiatel. Wlaczenie klimatyzacji powoduje zwiekszenie spalania o nastepny litr. Jezdzac Priusem nieswiadomie zmienilem troszeczke styl jazdy.Poprzednio rozpdzalem sie, jechalem a jak trzeba bylo zahamowac to po prostu hamowalem. Teraz staram sie przewidywac, widze ze za 200 metrow jest czerwone swiatlo to puszczam noge z gazu a komputer od razu wykorzystuje to na ladowanie akumulatorow,w innych autach energia kinetyczna zamienia sie w cieplo na hamulcach a tutaj na energie elektryczna ktora pozniej wkorzystam na przyspieszanie.Umiejetnie operuja gazem mozna przejechac 3-5 kilometrow bez zapalenia sie silnika spalinowego, mocniejsze nacisniecie momentalnie powoduje rozruch spalinowego. Wlaczenie ogrzewania rowniez zwieksza czestotliwosc wlaczenia silnika spalinowego.Klimatyzacja dziala rowniez na postoju tylo z elektrycznosci ale ogrzewanie chyba nie i ustawiajac wieksza temperature w kabinie auto musi skasc wziasc to cieplo i musi nagrzac sobie silnik. Tym autem jezdzi sie inaczej niz innymi, nie czuc momentu zmiany biegow bo ich nie ma, po prostu sie przyspiesza i juz.Dziwne jest uczucie kiedy samocho przyspiesza i to zwawo a nie slyszymy jak silnik zmienia obroty podczas zmiany przelozen tylko pracuje jednostajnie. Nie idzie zreszta go przegazowac jak w innych samochodach.Na pracujacym silniku i dzwgni zmiany biegow na P lub N nacisniecie gazu do oporu nie powoduje duzej zmiany obrotow, slychac ze cos tam sie dzieje ale odnosi sie wrazenie ze cos sie popsulo bo auto nie reaguje.Chyba gaz nie jest bezposrednio sprzezony z przepustnica dawkujaca paliwo tylko naciskajac gaz infomujemy komputer poprzez potencjometr ze chcemy zwiekszyc obroty a czy on je zwiekszy to zalezy on jego oceny sytulacji.Jezeli stwierdzi ze bedzie przyspieszal uzywajac silnika elektrycznego to zostawia silnik spalinowy w spokoju. Ale sie rozpisalem ![]() samochodami. Komfort jazdy jest taki jak w Corolli. Oszczedza sie 3-4 litry w stosunku do innych samochodow benzynowych tej klasy. Kosztowalo mnie to auto tyle co nowa Corolla i tylko dlatego go mam bo gdybym mial zaplacic 115.000 zl bo tyle kosztuje to kupil bym Corolle za 60.000 zl a za zaoszczedzone 55.000 zl mial bym kilka cystern paliwa i nie musial bym oszczedzac. Jak macie jakies pytania to chetnie odpowiem, w mailu wystarczy zamienic "x" na "l". |
seravok TOYOTA DRIVER Toyota Prius Kalisz | 2005-05-20 22:35:43 Wkleje rowniez to co odpisywalem na pytania z pl.misc.samochody.Zapobiegawczo ![]() Oprocz Priusa mam jeszcze Corolle z silnikiem 1.8 i automatem oraz Mitsubishi Montero 3.5 litra benzyna tez z automatem. Obydwa auta prius przewyzsza pod wzgledem przyspieszenia.Od 0 do 60 mil (0-96 km) ma czas ponizej 10 sekund wg fabryki Napisalem ze silnik slychac tylko podczas gwaltownych przyspieszen, ten denerwujacy odglos ma podczas nacisniecia gazu do podlogi, podczas jednostajnej jazdy nie slychac go,wystarczy ze radio jest wlaczone nawet cicho. Nie balem sie jechac z niesprawnymi hamulcami z tylu bo przednie spisywaly sie nadpodziw dobrze. Gdyby nie pomiary na stacji diagnostycznej nie wiedzial bym ze te hamulce sa niesprawne,no, swiecila mi sie tez ikonka ABS wiec moglem tylko podejrzewac ze sa niesprawne |
seravok TOYOTA DRIVER Toyota Prius Kalisz | 2005-06-09 19:28:07 Uzupelniajac informacje dotyczaca spalania informuje ze dane z komputera dokladnie zgadzaja sie z wyliczeniami na stacji benzynowej.Ostatnie tankowanie jezdzilem tylko po miescie i na 32 litrach przejechalem 400 mil czyli 620 km.Lekko powyzej 5 litrow spalanie wyszlo.
I jeszcze ciekawostka: Kupilem sobie palmtopa z automapa i GPS. Szybkosc podawana przez GPS zgadzxa sie co do kilometra z szybkoscia pokazywana przez Priusa, jak by sie zmowili ![]() |
seravok TOYOTA DRIVER Toyota Prius Kalisz | 2005-06-10 19:23:37 Zanim kupilem to nie wiedzialem ze to jest az tak fajne i az tak dokladne. Jezeli wyznaczysz sobie trase pokazuje na ekranie oraz wydaje polecenia gdzie masz skrecic.Jezeli nie skrecisz oblicza inna droge dotarcia do celu. Oczywiscie sa bledy. Jezeli np. wybiore najkrotsza trase to system potrafi prowadzic cie wrecz przez podworka. Czasami jest duzo blizsza droga ale nie uwzgledniona na mapie i system prowadzi cie objazdami. Ale wlasnie dlatego co jakis czas sa uaktualnienia bo ulice sie buduja, zmieniaja sie kierunkowosci itp.Szybokosc wyznaczania trasy zalezy od sprzetu jaki posiadasz, jaki procek, ile RAMu itp.
Jak by co to zapraszam do Kalisza na prezentacje. |