Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2005-05-20 12:50:48 Koła to moja mała mania, więc odzywam się jak tylko mam okazję ![]() Jeśli 14 i oponki 165 to możesz poszaleć z offsetem (ET). Ja mam 38 i troszkę mi się koła nie mieszczą, ale u Ciebie będzie się sprawa przedstawiać nieco inaczej. Seryjnie masz o ile się nie mylę ET 46, więc spokojnie możesz zakładać kółka z ET 38, 36, może nawet mniejszym. A tu taki przykładzik co mógłbyś założyć: Felgi VW Parametry mają wręcz idealne, tylko otwór centrujący VW jest inny (chyba 57mm), więc trzeba by załozyć pierścienie. Troszkę kosztują niestety, ale są nowe, no i co ważne są to felgi oryginalne - tzn. zakładane do aut przez fabrykę. Takie felgi są zwykle najtwardsze. No i to oczywiście tylko przykładowa opcja z mojej strony ![]() Tu sporo tańsza i również niezła opcja: ENZO Ogólnie mozliwości jest bardzo wiele. Tym bardziej, że felgi w tym rozmiarze są stosunkowo tanie. Zalezy też czy chcesz nowe, czy używane ![]() [ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-05-20 13:02:23 ] |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-05-20 13:23:15 Kilg poszukaj w starych topicach bo były podawane linki do stron z przymierzalniami felg ![]() P.S. To jest mój 2500 post na tym forum ![]() [ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2005-05-20 13:24:25 ] |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2005-05-20 13:38:08 Dzięki!
To się nazywa PROfesjonalne podejście do tematu! Mi też się podobają bardziej ENZO (ale faktycznie 14 mogą być ciut inne). A jeżeli mam ET46 i założę ET38 to felga będzie głębiej czy bardziej na zewnątrz auta? A nie stracę przez to gwarancji? Bo te Cepki z ASO mogą powiedzieć że coś tam poleciało w zawiechu przez to że sobie fele zmienilem na ET38!!!?? Własnie takie coś mi chodzi po głowie jak to ENZO... Muszą mieć dość ostre kształty (nie mogą być ululane) - mam nadzieję że wiecie o co chodzi!? Za 1000PLN to już ładne kompleciki dostane. Dla wszystkich, którzy by chcieli obejrzeć Getzika na aluskach polecam: www.motoricus.pl/felgi/index.php lub: www.opony.com/felgi/konfigurator2.asp?ID_AUTA=401&srub=4&z=1&D=14#gora5 P.S. MacTB z tego drugiego linka zupełnie jak Twój ![]() [ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2005-05-20 13:45:12 ] |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2005-05-20 14:31:41 Im mniejsze ET tym felga bardziej na zewnątrz.
Gwarancji nie stracisz, ja nie straciłem to i Ty nie stracisz ![]() Zresztą na przeglądy i tak trzeba jeździć na zimówkach i seryjnych stalówkach bo te, jak napisałeś, Cepki z ASO potrafią tylko aluski zniszczyć ![]()
![]() To zdjęcie jest w profilu i na stronce HFP. Galeria mojego auta na naszej stronce. Stamtąd je zwinęli nie pytając o zgodę. Już poszedł do nich mail w tej sprawie. [ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-05-20 14:38:01 ] |
![]() Ele-T HF MEMBER Hyundai Getz Dekine Warszawa | 2005-08-28 23:58:58 ja mam w Getzie felgi Enzo model H 14
na oponach seryjnych jak chcesz to podesle foty jak to wyglada mniej wiecej |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2005-08-29 07:01:41 Ele-T! Jak możesz to zapodaj fotki na priva.
Dzięki. (Felg jeszcze nie mam bo ciągle wyskakują inne wydatki ![]() |
zeno HF MEMBER hyundai getz gliwice | 2007-03-24 15:49:30 jeżeli mogę Wam coś doradzić w sprawie alu do getza, wiadomo fela jest między innymi po to by poprawić wygląd auta co nie znaczy że komfort jazdy również, ale żeby pogodzić obie sprawy proponuję felga 15" szerokość 6 lub 6,5" ETod 38 do 45 wiadomo że koło nie może wystawać poza obrys auta jest to niezgodne z przepisami, na taką felgę zakładamy opony 195/55/r15. Ja jeżdżę na takich właśnie kołach jeździ się lepiej jak na fabrycznych! auto jest bardzo stabilne, dobrze tłumi nierówności, a przy prędkościach maksymalnych jest jak przyklejone. Minusem jest tylko koszt takiej zmiany ale warto. Jeżeli chodzi o opony ja mam na przedniej osi "continental supercontact" asymetryczne a na tylnej "semperit sport" wiadomo nowe takie opony to jest kupa kasy ale można znaleźć używki w świetnym stanie za półceny. |
zeno HF MEMBER hyundai getz gliwice | 2007-04-07 16:29:29 Oczywiście są przekłamania ale wynoszą bardzo niewiele bo ok. 1,85% czyli pokonując dystans np. 100km nasz licznik pokaże o 1,85 km mniej . Jeżeli chodzi o prędkość to odwrotnie jadąc 100km/h rzeczywiście jedziemy niecałe 102km/h Natomiast jeżeli chodzi o rozmiar 195/50 to on z kolei powoduje iż koło jest mniejsze niż nominalne i również są przekłamania tylko w drugą stronę o jakieś 0,7%. Reasumując są to liczby tak niewielkie że mają niewelki wpływ na życiorys naszego auta, na takich kołach jeździmy kilka miesięcy w roku, natomiast ja osobiście uważam iż koło większe wygląda ładniej, tu podkreślam to kwestia gustu. Dla pełnego obrazu podam rozmiary koła: nominalne to średnica 583,1 mm, moje czyli 195/55/15 to 595,5 mm natomiast 195/50/15 to 576 mm. Wybór należy oczywiście do każdego z nas. Pozdrawiam |