MotoNews.pl

łożysko w kole czy most?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
od jakiegos czasu z tyłu (od strony pasazera) gdy wrzucam auto na luz albo puszczam gaz na biegu slychac głośne wycie. moze ktos spotkał sie juz z czymś takim?
mam 318i E 30

[ wiadomość edytowana przez: kakoj dnia 2005-05-21 21:21:00 ]

Podnieś wóz do góry, poruszaj kołem i będziesz wiedział.

możecie mi powiedzieć czy w BMW 520 1992 E 34 24v z ABS wymiana łozyska w przednim prawym kole jest trudna - czy można to zrobić samemu i jaki jest koszt łożyska (znalazłem za 250 zł-podobno dobre). Podobno trzeba wymieniać razem z piasta Czy to prawda???

Cytat:
2005-05-21 21:19:46, kakoj pisze:
od jakiegos czasu z tyłu (od strony pasazera) gdy wrzucam auto na luz albo puszczam gaz na biegu slychac głośne wycie. moze ktos spotkał sie juz z czymś takim? mam 318i E 30 [ wiadomość edytowana przez: kakoj dnia 2005-05-21 21:21:00 ]

to samo jest w e36 mego ojca i chyba bedziemy wymieniac łożysko

U mnie podobnie jest ostatnio i niewiem co robić

u mnie tez delikatnie wyje.. .chcialbym tak jak moi pasazerowie tego nie slyszec.

pozdrawiam

Cytat:
od jakiegos czasu z tyłu (od strony pasazera) gdy wrzucam auto na luz albo puszczam gaz na biegu slychac głośne wycie. moze ktos spotkał sie juz z czymś takim?
mam 318i E 30

a przy jakiej prędkości się to dzieje?

u mnie przy każdej
na ogół jak jadę na wprost i jak skęcam w prawo
zaś w przypadku skrętu w lewo ustaje

Cytat:
2005-08-11 22:27:56, hz10 pisze:
a przy jakiej prędkości się to dzieje?

Zazwyczaj przy woelszych jest to bardziej słyszalne jako wycie.
Przy mniejszych jak takie tarcie delikatne.

ja też słyszę wycie podczas jazdy ale w przedziale 60-90km/h i wtedy jest najgłośniejsze ale wiem od czego to jest, wycie nie występowało do momentu zmiany felg, na prawej tylniej jest dosyć dużo odważników naklejonych i troszke huczy, dźwięk jak "wyjąca skrzynia w polonezie" tylko troszke ciszej. Może co poniektórzy mają problem z felgami ?

U mnie też prawe tylne "szumi". Wymieniłem nawet łożysko ale hałasuje coś dalej...felga mówisz?

Cytat:
2005-08-11 23:13:50, Dryllo pisze:
u mnie przy każdej na ogół jak jadę na wprost i jak skęcam w prawo zaś w przypadku skrętu w lewo ustaje

no to masz łożysko w kole do wymiany prawdopodobnie lewe
Cytat:
Zazwyczaj przy woelszych jest to bardziej słyszalne jako wycie.
Przy mniejszych jak takie tarcie delikatne.

ciężko określić bez usłyszenia a czy tak samo jak u dryllo zmienia się wraz z pokonywaniem zakrętów?

na zakretach jest tak samo nie zmienia sie wycie od toru jazdy.
prędkośc imaja wpływ na głośność.
Moze oleju w moscie brakuje i dlatego kurcze sam nie wiem.
Odgłośy dochodzą z tyłu bardziej z lewej strony

witam!!! fakt że łożysko reaguje na skręty ja miałem przypadek że czy bym skręcał w prawo czy w lewo to cały czas wyło ustawało tylko jak wjechałem w kolejinę tą stroną uszkodzoną

Ja tez mam wycie w lewym kole ( przynajmniej tak mi sie wydaje) najgłosniej wyje od 50-90km/h i słychac na równej drodze. Felgi wywazone niedawno, bo jedna była pokrzywina( juz poprostowana) ale na tej pokrzywionej jezdziłem jakies 5tys km, czy mozliwe ze od tego poszło łozysko.

Jakby co to ile by kosztowało takie łożysko i czy sam moge je wymienic bez serwisu.

Lozysko to blachostka jedyny problem maja Ci ktorzy posiadaja ABS wtedy wymiana calej piasty wraz z lozyskiem ... A jezyli szumy (wycie) reaguja na skrety na 100% lozysko... pzdr...

U mnie w prawym kole slychac Piski... to napewno nie jest wycie albo szumy Zastanawiam sie czy to nie lozysko... piski raz sa raz ich nie ma... i to przy roznej predkosci ale czesciej tak jak jade do 30km/h... moze to piasta? A moze hamulce mi nie odbijja jak myslicie?
POZDRAWIAM
_Arczi_ nareszcie ktos z Legnicy

Cytat:
2005-05-21 21:19:46, kakoj pisze:
od jakiegos czasu z tyłu (od strony pasazera) gdy wrzucam auto na luz albo puszczam gaz na biegu slychac głośne wycie. moze ktos spotkał sie juz z czymś takim? mam 318i E 30 [ wiadomość edytowana przez: kakoj dnia 2005-05-21 21:21:00 ]

Dziwne że na luzie,to by wskazywało na łożysko wału a nie koła.

Czy możeci mi powiedzieć czy sam dam rade sobie wymienić te łożysko razem z piastą (Mam z ABS) czy też lepiej oddać to do warsztatu???

Witam,
to i ja dodam trzy grosze
miałem podobne "wycia"coprawda w Golfie i Pasacie i czasem to były łożyska ale przeważnie i cześciej pęknieta osnowa/siatka i tak zwana "bania" na oponie.Czesto najeżdzamy na krawęzniki i inne przeszkody bo drogi są jakie są i wyje to w przedziałach predkości tak koło 90km/h
Pozdrawiam