Kraków 1.8 TD z 97r.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzięki za emile w sprawie pompki spryskiwacza,ale wydaje mi się ,że to nie problem silniczka ,tylko przycisku przedniego spryskiwania szyb,może ktoś z Państwa ma jakiś pomysł bo mój mechanik się poddał.
Mam też pytanie może ktoś z was zna jakiegoś lekarza od esiego 1.8 TD
-klimatyzacja -jak sprawdzić na ile jest sprawna ,ponieważ zanjomy pisał mi żebym nie zapomniał o dezynfekcji ?nie wiem co to znaczy i mam poluzowanie tarczę od sprzęgiełka klimy -czy to grożne -na rażnie działa
-mam też za wolne obroty 1500 -1700 i w związku z tym kiepsko mi pali ,mój stary z 92 palił na dotyk a ten hehła i hehła
i jeszcze jedno gdzie i jak można sprawdzic czy poduszki są czynne ,i sprawne -poprzedni własciciel nie umiał mi odpowiedzieć -przednia szyba była wymieniana -podejżewam ,że poduchy wystrzeliły
-czy centaralny zamek można przerobic na pilota jaki to koszt
Tak naprawdę jestem wdzięczny tej stronace jako nowy ,bo dzieki wam szybko się uprałem z kluczykami które nadawały sie na śmietnik
Może ktoś z waś wie gdzie można kupić tłumik ostatni bo gubi powłokę
Wiem że to dużo jak na 97 r aż zatęskiłem za swoim starym szerszeniem z 92 D
pozdrawiam
Darek z Krakowa

2005-05-22 16:13:42, darekdenis pisze:
Cytat:
Dzięki za emile w sprawie pompki spryskiwacza,ale wydaje mi się ,że to nie problem silniczka ,tylko przycisku przedniego spryskiwania szyb,może ktoś z Państwa ma jakiś pomysł bo mój mechanik się poddał.

To jest możliwe, ja też tak miałem, że raz łapało, raz nie. Dodatkowo potem jeszcze kierunki przestały odbijać. Po wymianie przełącznika zespolonego na używany te objawy ustąpiły. A pompkę też wymieniałem, bo któregoś razu zamilkła...
Cytat:
Mam też pytanie może ktoś z was zna jakiegoś lekarza od esiego 1.8 TD -klimatyzacja -jak sprawdzić na ile jest sprawna ,ponieważ zanjomy pisał mi żebym nie zapomniał o dezynfekcji ?nie wiem co to znaczy i mam poluzowanie tarczę od sprzęgiełka klimy -czy to grożne -na rażnie działa

Jedź do zakładu, który zajmuje się serwisem klimatyzacji. Podłączą Ci kombajn, który sprawdzi szczelność instalacji, zregenerują Ci czynnik oraz uzupełnią ewentualne ubytki. Zerkną też oczywiście na to sprzęgiełko, może wystarczy dokręcić. Co do dezynfekcji - za kilkadziesiąt PLN dodatkowo wezmą i poleją Ci specjalnym środkiem parownik (pod podszybiem) i w ten sposób zawalczą z pleśnią. Nie jestem pewien, czy w essim jest filtr przeciwpyłkowy (chyba jest, jak klima jest), bo ten też trzeba wymieniać najrzadziej raz na dwa lata, najlepiej co rok... O klimę lepiej zadbaj, a odwdzięczy się dmuchaniem wolnym od egzotycznych aromatów i odpowiednio chłodnym...
Cytat:
-mam też za wolne obroty 1500 -1700 i w związku z tym kiepsko mi pali

Te wolne obroty to masz jakieś monstrualnie wysokie, a nie za wolne. Ja mam też za wysokie (sam ustawiałem), czyli 1000rpm, ale dzięki temu łatwiej się rusza, jak klima chodzi... Polecam takie ustawienie...
Cytat:
,mój stary z 92 palił na dotyk a ten hehła i hehła

Tu może być wiele powodów - od zużytej pompy wtryskowej (ewentualnie niewłaściwie ustawionej) poprzez niewłaściwy kąt wtrysku, a na zużytych końcówkach wtryskiwaczy, padniętych świec żarowych lub cofającym się paliwie skończywszy. Znalezienie przyczyny wymaga sprawdzenia po kolei wielu rzeczy...
Cytat:
i jeszcze jedno gdzie i jak można sprawdzic czy poduszki są czynne ,i sprawne -poprzedni własciciel nie umiał mi odpowiedzieć -przednia szyba była wymieniana -podejżewam ,że poduchy wystrzeliły

Jeśli masz dwie przednie, to będzie to widać, bo klapka klaksona będzie latała (jak u mnie :lol, no i klapka przed pasażerem też będzie "cienka" (również jak u mnie :lol. Nie patrzyłbym na kontrolkę na tablicy (u mnie po odpaleniu silnika nie gaśnie przez kilka sekund, co jest widomym znakiem, że poduszki nie są OK), bo to można na wiele sposobów (także rezystorem) obejść i oszukać kontrolkę...
Cytat:
-czy centaralny zamek można przerobic na pilota jaki to koszt

Chyba około 400PLN...
Cytat:
Tak naprawdę jestem wdzięczny tej stronace jako nowy ,bo dzieki wam szybko się uprałem z kluczykami które nadawały sie na śmietnik Może ktoś z waś wie gdzie można kupić tłumik ostatni bo gubi powłokę Wiem że to dużo jak na 97 r aż zatęskiłem za swoim starym szerszeniem z 92 D pozdrawiam Darek z Krakowa

Tego nie wiem, bo tłumik jest jedną z niewielu rzeczy, które mi się od zakupu auta nie spaprały

[ wiadomość edytowana przez: mariobros dnia 2005-05-22 17:27:48 ]

Dzięki bardzo z tymi obrotami to mnie poniosł -o 1000