| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
profil-usunięty Member Klubu Espero | 2005-05-22 20:25:32 |
JaChomik Klubowy Weteran Honda Civic 1.8 Szczecin/Glasgow | 2005-05-22 22:11:20 jak jestes z autkiem w Szczecinie to podjedz na Wierzbowa do aso i potgadaj z panem Grzegorzem tam ci go sprawdza dokładnie |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-05-22 22:43:50 za 5tys to chyba nawet jak jest z czterch poskladane to sie oplaca
a jak troche pojezdzisz to nie bedziesz chcial nawett do tego toledo wsiadac bo bedzie Ci niewygodnie...o golfie2 nie wspominajac dziala Ci klima?otwieraja sie wszystkie szyby?abs sie nie zapala?zobacz czy bagaznik nie cieknie i ile masz rdzy na spodzie drzwii... pozdrawiam |
Wolf_Gliwice Photo Story Master Espero 1,8 CD LPG Gliwice | 2005-05-23 00:25:17 Witaj!
Nie chcę wyjść na super znawcę, bo ja również jestem "nowy". Kupiłem tydzień temu Espero z 1997 r. 1,5 16V LPG. Jak dotąd jestem bardzo zdowolony. jest to duże auto, podobno mało "psujliwe" /wg gościa z motoryzacyjnego/, wygodne i miłe dla oka. Części dostępne, podobno niezbyt drogie. mam nadzieję, że będzie Ci słuzyło przez długi okres czasu, czego Ci serdecznie życzę |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2005-05-23 00:34:58 witaj....
2 tygodnie temu kupiłem espero 1.8 z gazem i klimą...... klima już zdażyła wysiąść (jak załączam to całym autem stopuje i zaczynają się ślizgać paski....... pewnie łożysko pada albo cuś...) zdążyłem też wymienić sprzęgło.. za 600 zł a także parę elementów w tylnim bębnie.... w sumie więc przez 2 tygodnie wsadziłem w to auto ok 660 zł (nie licze alu felg które kupiłem itp ) ale też jest druga strona medalu..... dzięki LPG zaoszczędziłem ok 800 zł......(porównanie kosztów z nubirą 2.0 Pb)
autkiem jeździ się bardzo przyjemnie.. ma duuuuuuuuuży bagażnik (większy niż w nubirze kombi do linii okien) pasażerowie mają mnóstwo miejsca... silnik chodzi cichutko...... na trasie potrafi spalić średnio 8 l gazu (najniższy wynik jaki uzyskałem to 7,1 l..... najwyższy prawie 12 ...) mam założoną instalkę landi renzo z butlą 44 l zamiast koła zapasowego.......... była w cenie auta........ pozdro |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-05-23 11:46:19 Witaj Straceńcu!
Oprócz tego co napisał iampinki,to nie przejmuj się ewentualnymi wyciekami spod miski olejowej,nie dochodzącą prawą wycieraczką.Sprawdź dokładnie centralny zamek,teraz jest ciepło,ale przy chłodniejszych dniach może pajacować i zobacz czy działa ci bębenek w klapie bagażnika,bo zazwyczaj zaciera się. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-05-23 18:27:58 moim zdaniem pierdoly typu nie dzialajace zawsze przyciski okien czy bagaznik (bebenek) naprawia sie samemu bez klopotu.
ja wlasnie wrocilem po 4h siedzeniu w autku - wszystkie szyby w koncu dzialaja jak nalezy !! elektryka w super stanie teraz bagaznik tez robilem.
glosniki z tylu sa do dupy, ostrzegam z przodu tez nie najlepsze seryjnie.
autko ogolnie miłe w naprawianiu pierdol, bo wszystko da sie jakos samemu rozebrac... czytac forum, forum i jeszcze raz forum! |
KOPER Espero 1,5 LPG Warszawa | 2005-05-24 12:07:28 Ja z kolei swoje s-pero kupiłem pół roku temu i .... po trzech dniach wiozłem go na lawecie bo padł alternator. Po 2 tygodniach padł rozrusznik. Nie miałem żadnego poświetlenia przycisków deski rozdzielczej i sterowania ogrzewaniem (wszystkie żarówki przepalone). Centralny się zepsuł. Musiałem wymienić wszystkie uszczelki bo ciekł olej. AC nie działa!!! Tydzien temu naprawiałem aparat zapłonowy! Dżwi oczywiście przeżarte!!! Przerobiłem od razu na gaz (landi renzo) i jestem bardzo zadowolony bo wypić to on lubi. Ale jest wygodny przestronny, silnik pomimo 1,5 to elastyczny i ładnie się "wkręca" duży bagażnik (tylko mały otwór).
Ogólnie jeszcze troche to wszystko będę miał nowe i będę mógł spokojnie jeździć!!!!!
P.S. Ja też jestem nowy i nie wiem dla czego mam ten cholerny dopisek "żółtodziub" !?!?!?!?! |
79adam79 Seat EXEO Szczecin | 2005-05-24 21:56:33 klima nie działa ma działać jutro-przegląd jest na moje dane osobowe ale nie podpisywałem żadnej umowy i nie płaciłem kasy za samochód-powiedziałem gościowi że jak jest taki pewien ze klima działa a jedynie się skończył gaz to niech ją nabije i wtedy go wezme-zbawia mnie juz drugi dzień tą klimą-juz dzisiaj miałem jechać po espero ale zadzwoniłem żeby się upewnić czy klima działa a gościu coś zaczął ściemniac-mój znajomy mechanik go zje..ał i powiedziął że nie weźmiemy auta dopuki klima nie bedzie działać-uparłem się na klimatyzację poniewaz mam dosyć ciemnych samochodów w upalne lato -już dwa ciemne auta miałem (mam) i odechciało mi się stać w korkach z otwrtymmi szybami i wąchać spaliny
Ps to auto ma tak jakby przetarty przewód od odmy idący do węża filtra powietrza czy to coś może znaczyć??
Pomóżcie chłopowi bo już w vw wtopiłem po kupnie od razu 1500 zł na robienie silnika |
79adam79 Seat EXEO Szczecin | 2005-05-24 22:05:48 Dodatkowe pytanko: czy na pasach bezpieczeństwa jest oznaczony rok produkcji, czy są jakieś naklejki serwisowe (na lewych drzwiach coś widziałem(biało-czerwona pomarszczona naklejka) wiem że w golfi na tylnim pasie powinna być naklejka serwisowa(kod lakieru wyposażenie) a u mnie nie było
Napiszcie kilka porad jak sprawdzic że to auto nie jest np. z czterech składane i ta cena 5200zł + opłaty 95r. full opcja PROSZE Was Praktycznie ostania kase wydaje na to auto-przez golfa odechciało mi sie kupowac uzywane auta a niestety na nowe mnie nie stać-w golfa razem z gazem wpakowałem 3000zł [ wiadomość edytowana przez: 79adam79 dnia 2005-05-24 22:57:52 ] |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2005-05-24 23:15:11 Wg mnie warto. Mam takie same autko (CD z 95 r. full opcja - tachany z Niemiec) i jestem baaardzo zadowolony.
Jeśli klima będzie ciekła to na bank poszedł skraplacz (wymiana z napełnieniem od 550 do 860 zł w zależności od warsztatu). Warto sprawdzić sprężarkę klimy (łożyska, sprzęgło). Odmą się nie przejmuj. Ten wężyk kosztuje ok. 30 zł a dziura w nim nic nie robi. Pożycz może od kogoś przyrząd do mierzenia grubości lakieru i sprawdź auto pod tym kątem. W ogóle to poszperaj na forum, jest sporo podpowiedzi na co zwracać uwagę przy kupnie. Pozdr. S. |
79adam79 Seat EXEO Szczecin | 2005-05-24 23:38:10 dzięki Sławek(wysłałem) priva
Cholernie mi na tej klimie zależy... bez niej nie zakupie autka
A wqrw..a mnie ściemnianie gościa że to tylko gaz się skończył-miał 2 dni na napełnienie i ściemniał... chociaż z drugiej strony to taksiaz (też musi pracować) i auto na starych tablicach(sprowadzony z niemiec i tablice od jakiegoś znajomka z maluch pożyczone) i wcale sie nie dziwie że nigdzie z tym nie podjechał, ja też na tych ciemnych blachach będe musiał przejechać jakieś 15 kilometrów zeby autko postało z tydzień na zalatwienie papierów i rejestracji |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2005-05-25 00:48:38 Sprawdzenie szczelności układu kosztuje ok. 100 zł. Nawet jeśli jest padnięty skraplacz to dalej warto wg mnie kupić to auto, oby tylko sprężarka klimy była sprawna - z tego co mi piszesz, wydaje mi się że jest. Sprawdź czy po włączeniu AC załącza się sprzęgło sprężarki (charakterystyczne kliknięcie), jesłi nie - układ jest na 100% pusty. Wtedy stawiałbym na dziurę w skraplaczu.
Przy tym przebiegu nie obawiałbym się o mechanikę auta (o ile jest autentyczny). Jeśli jeszcze masz jakieś pytania - pisz na priva. U mnie na razie w aucie poza dziurawym skraplaczem nie zepsuło sie NIC, a też miałem rozterki przy zakupie jak Ty. Porównując swoje auto z esperakiem szwagra (kupił za moją namową, tylko żerańskiego z 1997 r.) muszę z dumą stwierdzić, że bije go na głowę - zarówno co do wyposażenia , jak i jakości wykonania. Poza tym, zauważyłem, że przy tym samym przebiegu, jego autko jest dużo bardziej "rozklekotane" - polskie drogi też robią swoje
Pzdr. S. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-05-25 10:03:21 Rozumiem twoją wściekłość .Ja z klimą byłem 13 razy w warsztacie aż zaczęła poprawnie działać.Podam ci konkrety (warszawskie) dotyczące klimy:
1.Skraplacz (chłodnica)-nowa oryginalna (Autoparts)-1350zł, zamiennik firmy HELLA w hurtowni motoryzacyjnej 430 zł,z kolei oryginalny skraplacz w tej hutowni 750 zł. 2. Osuszacz (filtr)-oryginalny w Autoparts 330 zł,zamienników nie ma. 3. Sprężarka-oryginał 1950 zł w Autoparts, w Firmie euro-klima sprężarka regenerowana z gwarancją 700 zł, regeneracja własnej 350 zł.Sama diagnostyka sprężarki i uszczelnienie 100 zł. 4.przewody sprężarka-skraplacz i osuszacz-sprężarka po 370 zł/szt w Autoparts,natomiast wymiana w firmie od klimy-ich przewody,napełnienie+kontrola szczelności-700 zł 5.Napinacz paska sprężarki 165 zł,ale same łożysko które można wymienić kosztuje 8 zł. Jeżeli masz jeszcze pytania to najlepiej dzwoń,bo maila mam tylko w pracy.601-152-482 Pozdrawiam Jacek |