Znaczny ubytek oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Mam pytanko a mianowicie ostatnio zauważyłem że w silniku 1.6 16v(94r przebieg 100 tys) szybko ubywa mi olej!!
W okresie zimowym autko brało mi olej ale znacznie mniej.
Teraz gdy jest na zewnątrz jest ok 25 st na ok 1000 km musze dolać ok 0.5 l oleju.
Poradzcie (w okresie zimowym na ok 3000 km dolewałem-0.5 litra oleju)

POZDRAWIAM

A jaki masz olej? Może czas zmienić?

A jaki masz olej? Może czas zmienić?

LOTOS 10 w 40

Cytat:
2005-05-23 07:19:32, palkow pisze:
Witam wszystkich. Mam pytanko a mianowicie ostatnio zauważyłem że w silniku 1.6 16v(94r przebieg 100 tys) szybko ubywa mi olej!! W okresie zimowym autko brało mi olej ale znacznie mniej. Teraz gdy jest na zewnątrz jest ok 25 st na ok 1000 km musze dolać ok 0.5 l oleju. Poradzcie (w okresie zimowym na ok 3000 km dolewałem-0.5 litra oleju) POZDRAWIAM

... hmmm ... na pewno nie jest to przebieg 100 kkm ..... co najmniej drugie tyle ...... .....

Wyrzuć tego Lotosa, to po pierwsze. A przede wszystkim zaobserwuj czy nie dymi po dłuzszej pracy na wolnych obrotach (taki niebieskawy dymek), lub czy nie przybyło Ci płynu w zbiorniczku wyrównawczym, albo też, czy przy przyśpieszaniu nie zostawiasz chmury za sobą.

ok dzięki
a czy wadliwy termostat może być tego przyczyną
Przebieg to 100 tyś
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

Przebieg jest rzeczą wzgledną

A wadliwy termostat mógł doprowadzić do przegrzania silnika i puszczenia uszczelki pod głowicą. Oby nie...

Gdyby jakaś uszczelka poszła to chyba olej by gdzieś wyciekał.
A u mnie nie ma żadnych przecieków

moze byc wyciek do komor chlodniczych lub olejowych ...

Cytat:
2005-05-23 14:59:42, WilK pisze:
Wyrzuć tego Lotosa, to po pierwsze.

poprzednio miałem również lotosa.Po naprawie głowicy wlałem CASTROL GTX High Mileage i bardzo się zdziwiłem, poprzednio dolewałem lotosa podobnie jak u ciebie a w ostanie dni zrobiłem ponad 1500 km i na miarce praktycznie nie widzę ubytku.

popieram wojtka też zmieniłem na GTX i nie to samo auto, zrobiłem już 8 000km i nic na miarce ile było tyle jest

A ile kosztował Was litr tego leju
I co sadzicie o oleju mobil 1

A propo Lotosu.
Przejechałem na nim ok 8 tyś moze już sie zużył.

Jaki ma wpływ temperatury zewnętrznej na ubytek oleju w silniku.

CASTROL GTX High Mileage za 4 l zapłaciłem około 85 zł.

Czy to jest olej mineralny czy półsyntetyk?

Mineral o ile wiem.

Cytat:
2005-05-23 23:20:14, WilK pisze:
Mineral o ile wiem.

YES!

Też polecam Castrol GTX Higgh Millage, mam już ponad 100tyśków i na razie błog spokój, a Mobil ! to full wypas syntetyk, rozpuści wszystko i mogą zacząć się problemy... tj pocenie i poważne ubytki a to kosztuje i jest niemiłe!!
Także koniecznie sprawdź stan płynu chłodzącego czy nie dostaje siętam olej i zabarwienie dymu. Profesjonalnie byłoby pojechać do warsztatu żeby sprawdzili poziom HC (węglowodorów) w spalinach. To jednoznacznie określi czy pali olej czy nie.
powodzenia

Cytat:
2005-05-23 21:18:44, woj111 pisze:
CASTROL GTX High Mileage za 4 l zapłaciłem około 85 zł.

Ostatnio widzialem go w Tesco za 75zl (4l banka).
W Carmanie z beczki placilem po 19.90 za litr (weszlo dokladnie 3.5l z nowym filtrem).
Auto ma na liczniku 95 tys... ciekawe ktory raz