MotoNews.pl

Elektryczne szyby nie działają po wyjęciu kluczyka?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie. Czy elektryczne szyby powinny działać przy wyciągniętym kluczyku?

Przyzwyczaiłem się, że po wyjęciu kluczyka nie można otworzyć okna w autku. Ubolewa nad tym moja żona. Działają po uruchomieniu silnika lub po załączeniu prądu kluczykiem.

Zauważyłem, że jeżeli otworzę drzwi, to wtedy działają. Czy możliwe jest, że mam gdzieś coś nie tak podłączone? Może jakieś plusy z minusami? Powiedzcie jak to jest u Was? Pomóżcie...

witak. u mnie szybki tez działaja dopiero po przekreceniu kluczyka...i mysle ze tak jest we wszystkich essich

... hmmm ... na pewno szyby nie działają po wyjąciu kluczyka .... jak po otwarciu drzwi Ci szybki działają to masz gdzieś zwarcie na drzwiach ..... sprawdz soobie wiązke pomiędzy drzwiami a słupkiem ....

Cytat:
2005-05-23 10:34:09, SwIeTyY pisze:
... hmmm ... na pewno szyby nie działają po wyjąciu kluczyka .... jak po otwarciu drzwi Ci szybki działają to masz gdzieś zwarcie na drzwiach ..... sprawdz soobie wiązke pomiędzy drzwiami a słupkiem ....

Nie koniecznie. Kumpel w scorpio mial tak, ze szyby dzialaly bez kluczyka w stacyjce tylko po otwarciu drzwi kierowcy - wlasnie dla wygody. Wiec moze tak ma byc

A czy w essich np mk7 bywało tak, że fabryczne szybki elektryczny były wyposażone w moduł impulsowego zamykania szyby po stronie kierwocy ? Np jedno wciśniecie i szyba sama jedzie na max w górę, albo na max w dół ?

z tego co wiem, to szyby działają tylko przy przekręconym kluczyku w stacyjce, bo gdybyś miał uchyloną szybkę to ktoś by mógł czymś wcisnąć przycisk i obniżyć sobie całkiem, bez większego trudu. Szyba działa także przy otwartych drzwiach co pomaga, przy wychodzeniu z auta szybko zamknąć wszystkie szyby bez wkładania kluczyka. tak jak kolega kacza mówił w scorpio właśnie w taki sposób działają elektryczne szyby. dodam że w nowszych bmw po otwarciu drzwi można tylko zamknąć szyby.
pozdro!

Cytat:
2005-05-23 10:55:08, KriSSo pisze:
A czy w essich np mk7 bywało tak, że fabryczne szybki elektryczny były wyposażone w moduł impulsowego zamykania szyby po stronie kierwocy ? Np jedno wciśniecie i szyba sama jedzie na max w górę, albo na max w dół ?

U mnie wystarczy jedno naciśnięcie (krótkie) i szybka sama się otwiera, ale żeby zamknąć to trzeba przytrzymać. Więc chyba jest moduł impulsowego zamykania szyby po stronie kierowcy.

Cytat:
2005-05-23 11:07:31, Cooler pisze:
U mnie wystarczy jedno naciśnięcie (krótkie) i szybka sama się otwiera, ale żeby zamknąć to trzeba przytrzymać. Więc chyba jest moduł impulsowego zamykania szyby po stronie kierowcy.

Ale to coś nie tak, bo powinno jednym naciśnieciem również szybkę zamykać. Może coś się popsuło u Ciebie.

Cytat:
2005-05-23 11:12:59, KriSSo pisze:
Ale to coś nie tak, bo powinno jednym naciśnieciem również szybkę zamykać. Może coś się popsuło u Ciebie.

hmmm.... u mnie tez jest tak ze szyba sie tylko otwiera....a zeby zamknąć trzeba trzymac przycisk....

faktycznie... dobre, że można domknąć szyby bez wtykania kluczyka po otwarciu drzwi... czyli rozumiem, że z moimi szybami wszystko jest ok - wymyślą coś, żeby człowiekowi ułatwić życie i potem mam zagadkę - dzięki za odpowiedzi

To ja was zaskoczę. u mnie do niedawna działało też bez kluczyka

Ale do tej pory nie wiem jakim cudem. Ma to prawdopodobnie coś wspólnego z przekaźnikiem. bo u mnie ma wpięty na krótko (nie udało się dorwać orginału i musiałem konbinować) no i chyba jeden z kabelków był wypięty prawdopodobnie i działało takrze bez kluczyka. Już się do tego przyzwyczaiłem tak bardzo że teraz ciągle zapominam zamknąć okna przez wyłaczeniem zapłonu. I muszą otwierać drzwi żeby to zrobić

u mnie nie ma problemu!! otwieram i zamykam szyby7 bez wzgledu, czy kluczyk w stacyjce czy nie!! drzwi mogą byc zamkniete lub otwarte!! wystarczy, ze troche pokrece korbką....

Cytat:
2005-05-23 12:27:31, pytlar pisze:
u mnie nie ma problemu!! otwieram i zamykam szyby7 bez wzgledu, czy kluczyk w stacyjce czy nie!! drzwi mogą byc zamkniete lub otwarte!! wystarczy, ze troche pokrece korbką....

Cytat:
2005-05-23 11:27:59, leo74 pisze:
faktycznie... dobre, że można domknąć szyby bez wtykania kluczyka po otwarciu drzwi... czyli rozumiem, że z moimi szybami wszystko jest ok - wymyślą coś, żeby człowiekowi ułatwić życie i potem mam zagadkę - dzięki za odpowiedzi

dokladnie
wszystko masz OK

.. u mnie niestety domykanie tylko przy włączonym zapłonie ...... a że często mi się zdarzało zapominac to założyłem soobie domykanie ... jak zamykam samochód z pilota to automatycznie doomyka mi szyby .... ot ..... LENISTWO .....

Cytat:
2005-05-23 14:35:16, SwIeTyY pisze:
.. u mnie niestety domykanie tylko przy włączonym zapłonie ...... a że często mi się zdarzało zapominac to założyłem soobie domykanie ... jak zamykam samochód z pilota to automatycznie doomyka mi szyby .... ot ..... LENISTWO .....

mam podejść do sklepu i poprosić o "domykanie" ? to na sztuki jest?

... niee .... to jest cały moduł ..... wpinasz go w przewody pomiędzy przelącznikiem szyb a silnikami ...... modul jest sterowany sygnałem z centralki alarmowej ... ja mam akurat central zamek sterowany impulsem z alarmu .....

... koszt takowego urządzonka to pewnie około 100 zł ..... sa rózne wersje .... na 2 i na 4 szyby ..... masz jeszcze możliwośc programowania kolejności domykania szybek .... ja żeby oszczędzić akum to mam ustawione tak że najpierw domyka szybe kierowcy a potem pasażera ......

... acha ... nie ma żadnej ingerencji w drzwi i mechanizm zamykania/otwierania szyb ..... moduł wpięty mam zaraz za przełącznikiem ... i schowany koło lewarka .....

.. ten moduł który mam kończy domykac jak szyba natrafi na opór ... czyli jak ktoś włoży ręke tio nie straci jej .... tylko siem wyłączy ......

fajne... pomyślę, jak już alarm założę, tylko nie wiem jaki

Aha, z przekaźnikami szybek to odradzam zabawe i wogóle z przekaźnikami. Jako przestrogę wstawiam fotkę, wyłacznika drzwiowego po włożeniu przekaźnika bez przejściówki (2 nóżki na były zamienione. Na szczęście u mnie tylko na tym się skończyło.

Po prawej dla porównania dobry wyłacznik.

Aż chciałem cosik napisać...