Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2005-05-23 10:54:17 Wczoraj sobie leciałem po trasie, wracając od rodziców i zauważyłem dla mnie dość dziwną rzecz - grzeje się coś w okolicy podłokietnika i mocowania ręcznego. Zimą, z tego co pamiętam też tak było, ale zwalałem to na włączone ogrzewanie i jakos sie nie przejąłem. Teraz to ciut mnie zdziwiło - efekt był taki, że cała dźwignia ręcznego (włącznie z rączką) i wnętrze podłokietnika były gorące jak cholera. Dziś jak jechałem do roboty to samo - tylko oczywiście z mniejszym nasileniem, więc mogłem wyczaić mniej więcej źródło. Co to może być ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-05-23 11:58:47 Może urwała Ci się osłona tłumika??...między podwoziem a tłumikiem jest taki dodatkowy "płaszcz" z blachy który ma chyba izolować termicznie wydech......no chiba że kończy Ci sie katalizator i z tegoż powodu rozgrzewa się do białości ?? |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-05-23 18:30:58 napisz jaki przebieg i czy wymieniales cos, co wypunktowal wyzej Bogdan? |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-05-24 00:16:13 Przecież tunel środkowy zawsze i u wszystkich jest ciepły od wydechu ![]() |
![]() QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-05-24 00:32:29
No ja na ten przyklad nigdy czegos takiego nie zaobserwowalem u siebie. Fakt, ze jakos nie sprawdzalem dokladnie, ale nie wydaje mi sie, zebym mial goraca dzwignie hamulca, ani nic w tych okolicach nawet na trasie ![]() |
![]() Dicer A3 & Voyager B-stok | 2005-05-24 08:04:55
Bo Ty za wolno jezdzisz ![]() |
![]() Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2005-05-24 08:17:22 Przebieg 121 500 i ja nic jeszcze nie dłubałem przy wydechu, a poprzednika też o to nie podejrzewam, więc brzmi to całkiem sensownie. |
![]() czytom Espero Kaniów | 2005-06-21 13:27:37 mam taki sam objaw jak u ciebie przy podobnym przebiegu esperaka, a katalizator na mur beton mam do wymiany więc to chyba to |
![]() Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2005-06-21 13:36:37 No cholera wie - nie mam czasu się tym zająć, nawet żeby sprawdzić, a z drugiej strony niedawno miałem przegląd i badanie spalin przeszedł śpiewająco. Dodatkowych objawów, jakichś innych niż przy dotychczasowej eksploatacji też nie zauważyłem. No chyba, że od samego początku mama kata do wymiany i nawet o tym nie wiem... ![]() ![]() |
![]() Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2005-06-22 09:06:21 masz zapchanego kata cwiczylem to w nexii znajomego objaw az topila sie konserwacja w okolicach kata.! wymień go na zwykły tlumik przelotowy lub strumienice luskową(niezniemia glośności wydechu.!) klopot zniknie.
drugi objaw to ze auto jest mułowate i duzo pali (nexia dochodzila do 15L gazu) po wymianie nieprzekracza 8L.! silnik ten sam co u ciebie. przebieg 120tys. Poprzedni właściciel robił chyba z tym autem cuda zeby wykryć przyczyne zlego spalania, moj znajomy rownież zaliczył kilka ASO, komputerow, analiz i nikt niepotrafil powiedzieć czemu nexia przy BARDZO spokojnej jezdzie pali 15L gazu... aa mogł odrazu przyjsć domnie.. ![]() ![]() ![]() ![]() Przyczyna było prawdopodobnie padajaca uszczelka pod głowicą i płyn który spalany powodowal powstawanie sadzy ktora skutecznie zakleila katala. taka jest moja diagnoza. Co ciekawe uszczelka musial przepuszczac juz od dluzszego czasu poniewaz regularnie ubywalo plynu chlodzacego w nieduzych ilosciach. zwalalo sie to na instalacje gazową i jej złaczki a jednak niedokońca to okazało się sluszne. Oczywiście uszczelka padla po nastepnych 5 tys km. po rozebraniu silnika moim oczom ukazał się obraz nedzy i rozpaczy, w sumie sam niewierzyłem jakie spustoszenie może zrobic w silniku BORYGO.! wyzarta obudowa termostatu wraz z gniazdem naszczescie do uratowania, totalnie zerzarta uszczelka pod glowcą - niedziwne ze puscila właśnie od strony kanału chłodziwa, poteżne wrzery na przyldze głowicy nawet mocne splanowanie niezlikwidowało ich calkowicie, kompletnie zerzarta obudowa pompy wodnej, i juz w czasie innej naprawy konieczosc wymiany nagrzewnicy bo też ją zerzarło. po zrobieniu silnik chodzi jak malina juz paredziesiat ladnych tysiecy.. wszystkie problemy znikły..! Uwaga niesugerowac się jak po wyjeciu popatrzycie w katalizator pod slońce i bedziecie widziec światło to nieoznacze że katal jest OK.! problem z głowy pozdrawiam.! [ wiadomość edytowana przez: Adminek dnia 2005-06-22 09:13:47 ] [ wiadomość edytowana przez: Adminek dnia 2005-06-22 09:22:20 ] |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-06-22 13:00:27
Niestety ??! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bez kata jest Super ! ![]() ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-06-22 13:03:20 Czyli mój kat też już był na wykończeniu ![]() To wszystko robota gaaaassssssuuuuuuuu... |
![]() Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2005-06-22 13:10:49 No dobra Panowie zwolennicy wypieprzenia kata - jak macie z przeglądami rejestracyjnymi? Bo nie bardzo uśmiecha mi sie co rok płaszczyć przed jakimś fagasem, żeby mnie przepuścił... ![]() |
![]() Dicer A3 & Voyager B-stok | 2005-06-22 13:21:27 eee tam, jakie plaszczenie ? dajesz troche goorka i wszyscy sa ![]() aha, zeby nie bylo watpliwosci, ja swojego kata nie wypieprzylem - byl zupelnie nie w moim guscie ![]() ja tylko go wyciołem ![]() |
![]() Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2005-06-22 14:37:33 KeyJey, nie spalanie, tylko spaliny - mam gass i jak to widzą na przeglądzie to sam widok kata a reguły im nie wystarcza, tylko podłączają pod analizator. I tu wszystko się wyda... |
![]() BOJKOT espero Marki | 2005-06-22 14:50:24 Cześć,
Właśnie tak mam zrobione - w katalizator mam wbitą rurę a obudowa została. Przegląd za pół roku. Pożyjemy , zobaczymy. PZDR Bojkot |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-06-22 14:56:16 A ja się zastanawiam, ile kosztuje taka rurka
nr 28 na rys. ![]() |