MotoNews.pl

Zwrotnice, wymiana czy naprawa?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Was, pytanie to kieruje do tych co juz sie zetkneli z tym tematem..mianowicie przymierzam sie do remontu zwrotnic i nie wiem czy zestaw naprawczy (tuleje i sworznie) poradzi sobie z obecnymi luzami, czy tez wymieniac od razu całe zwrotnice..wiem ze zalezy to od ich stanu.

jeśli nigdy tego nie robiłeś to radze zakupić zwrotnice na wymiane...płacisz chyba 50zł/szt i oddajesz stare

ja regenerowałem tydzien temu..
zestaw naprawczy bez rozwiercania..

pomagał mi znajomy, który to juz robił..
powiem Ci tak: sam bym tego nie zrobił..
jest co trzaskac i wybijac, trzeba m,iec na to sposób

tzn ja nie będe tego robił bo nie mam na to warunków.Dam poprostu go mechanikowi, tylko czy to co ja zaoszczędze na zwrotnicy on weźmie wiecej za robote starych..skoro to ok 5 dych to wymienię na nowe, razem z łożyskami, bo przed wyjazdem w góry wole mieć to zrobione

heh właśnie sobie kupiłem zestaw naprawczy bez rozwiercania i bede robić sam, wkońcu święto jakies w tym tygodniu długi weekend bedzie czas na to
p.s. ja mam dobre warunki na robote : 2 lewe ręce i 5 metrów kwadratowych placu na parkingu 100metrów od domu

kup od razu te tulejki taki gumowe, któe przykrecasz do wachacza, te ktore sa w resorze, bo to chyba te same..

bedziesz je musiał wybic z obejmy zwrotnicy, a watpie ze wybijesz je bez uszkodzenia

hehe, no to powodzenia..ja nigdy tego nie robiłem,wiec wole oddać w dobre ręce.Bo z moich empirycznych wyliczeń wynika że jak coś robie pierwszy raz to się to źle kończy..

WOYTAZ a te halogenki to produkcji WESEM????152mm czy 183?? bo sie ostatnio zastanawiałem nad zakupem, ale kase chyba puszcze na coś bardziej pożyteczniejszego niestety

Cytat:
2005-05-23 18:37:31, WOYTAZ pisze:
kup od razu te tulejki taki gumowe, któe przykrecasz do wachacza, te ktore sa w resorze, bo to chyba te same.. bedziesz je musiał wybic z obejmy zwrotnicy, a watpie ze wybijesz je bez uszkodzenia

jakie ty masz w resorze tulejki gumowe które trzeba wybijac ze zwrotnic??

Cytat:
2005-05-23 20:21:30, bizer_trikolor pisze:
jakie ty masz w resorze tulejki gumowe które trzeba wybijac ze zwrotnic??

na koncach resora masz masz tuleje metalowo gumowe i takie same tez sa tuleje w obejmie zwrotnic, przez te obejmy przechodzi długa sruba mocujaca obejme zwrotnicy do wachacza..
ehhh....nie wiem jak to wytłumaczyc, mam nadzieje ze załapałes o czym mowie

Cytat:
2005-05-23 20:00:36, WZZ520E pisze:
WOYTAZ a te halogenki to produkcji WESEM????152mm czy 183?? bo sie ostatnio zastanawiałem nad zakupem, ale kase chyba puszcze na coś bardziej pożyteczniejszego niestety

to sa 18, kupiłem je u Ziggiego z yahoo, (ma sklep i dał mi cos taniej ale nie pamietam ile)

powiem tylko tyle, ze w nocy jeździ mi sie jak w dzień

Cytat:
2005-05-23 21:22:36, WOYTAZ pisze:
na koncach resora masz masz tuleje metalowo gumowe i takie same tez sa tuleje w obejmie zwrotnic, przez te obejmy przechodzi długa sruba mocujaca obejme zwrotnicy do wachacza.. ehhh....nie wiem jak to wytłumaczyc, mam nadzieje ze załapałes o czym mowie

tera to jo czaje o co biega. wtedy tak napisałes ze nie wiadomo o so chozi

do snail:w takich wrunkach jak opisujesz odradzam ci to robić!
to da się zrobić samemu ale trzeba mieć chociaż jakiś kawałek garażu z imadłem itd...

mam kawałek garażu nazywa się to piwnica i jest tam dupne imadło na szczęście

a no to szakunec, jak mawiał Ali G