MotoNews.pl

Bicie w przednim kole

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Nie zwracałem na to zbytniej uwagi bo myślałem że to po prostu wina opon. Ale po kolei.
Podczas jazdy z przedniego lewego koła dochodzi odgłos tak jakby bicia koła. Im szybciej jadę tym częśtotliwość bicia także się nasila.
Potem to już odgłos silnika je zagłusza. Jednak samochodu nie ściąga, nie tnie opon ani nie bije kierownicą.
Byłem niedawno na przeglądzie i generalnie nic nie stwierdzili.
Ale może to po prostu zwyczajne łożysko daje o sobie znać. Tylko że to trochę dziwne bo kręciłem kołem na podnośniku, szarpałem i nic nie stwierdziłem. Ale może nie koniecznie musi sie ono objawiać w postaciu luzu na kole?
Opony tez wyeliminowałem bo na zimowych i letnich jest to samo. Na zimowych chyba jeszcze bardziej to słychać.
I mam jeszcze jedno dziwne wrażenie że przy jeździe w lewo bicie trochę zanika.
Może ktoś już to przerabiał? Za każdą pomoc wielkie dzięki.

moze tarcza hamulca jest krzywa i wali o klocki

Raczej nie. Ale coś mi po głowie to łożysko chodzi. Może dopiero pod obciążeniem daje o sobie znać?

Przegub...

Jak cos to mam NOWE łożysko SKF do sprzedania

Wilku przegub to raczej nie bo przy maxymalnie skręconych kołach i w jedną i w drugą stronę nic nie strzela. Ale może nie musi?

Dodam jeszcze że jest to taki dźwięk jakby coś sie w jednym miejscu do opony przykleiło i stykając sie z ziemią powodowało ten dźwięk.

Sprawdź tuleje w wachaczu, ostatnio przerabiam to u Siebie.

pzdr

A koła masz dokręcone ?

Dokręcone, dokręcone. Tuleje wachaczy też odpadają. W piątek jadę do mechanika. Może coś wylooka.

zobacz czy ci opaska z osłony przegubu nie ociera o coś.Mi jak wymienili to opaska zahcaczyła sie i ukręciło osłonę

U mnie łożysko

A ja byłem u mechanika i obadaliśmy wszystko. Żadnych luzów, żadnych powybijanych gum, tulei, po prostu nic. Wszystko ok.
A może ja po prostu przesadzam? Ale wyraźnie to słyszę. A czy zła zbieżność może być tego przyczyną?