Omega A szarpie, przerywa, kody błedów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam problem z moją omegą: kiedy jest zimna nie wchodzi w obroty, ogólnie słabo idzie i przerywa i nie przełącza dobrze biegów (skrzynia automat)-szarpie przy zmianie biegów.

Zczytywałem dziś kody błędów i pokazało mi takie :
31- Czujnik idukcyjny- brak sygnału prędkości obrotowej
39- sonda lambda-zbyt wysokie napięcie regulacji

Czy to oznacza , ze te elementy są do wymiany i czy może to być ich wina??

A na skrzyni pokazał mi takie błedy:

39- obroty wyjściowe-poza skrzynię-brak sygnału
66- czujnik temperatury oleju w skrzyni zbyt niskie napięcie
82-dźwignia zmiany biegów-brak mozliwości określenia położenia

Kody 39 i 82 zapewne oznaczją iż trzeba oczyścić wybierak,co już zrobiłem i poprawiłem styki w kostce od wybieraka.Teraz nie włącza mi sie juz awaria na skrzyni ale komputer dalej pokazuje te błędy ?? Czy Wiecie co to może byC ?
W którym miejscu jest ten czujnik temperatury w skrzyni , bo i on tez jest pewnie do wymiany ?

Z góry dzieki za podpowiedzi.
Pozdrawiam, Łukasz

[ wiadomość edytowana przez: urg dnia 2005-05-25 10:48:35 ]
[ powód edycji: bo tytuł był do dupy ]

Cytat:
31- Czujnik idukcyjny- brak sygnału prędkości obrotowej

Oj, na to to już powinna lecieć "tablica" !! Normalka, podczas odczytu silnik nie jest odpalowy, więc nie ma sygnału z czujnika o prędkości obrotowej i położenia wału korbowego, prawda ?

Błąd lambdy może faktycznie wskazywać na jej niesprawność.
Nie mam i nie miałem automata, to nie wiem co go może boleć...

Wczoraj odłączyłem akumlator na noc. Dzis sprawdzam błędy i nic.A może jeszcze nie zdążyły się pojawić zadne błędy bo przejechałem dziś ze 40 km .
Tylko na skrzyni mi pokazał błąd ze jest źle
ustawiony drążek zmiany biegów.

Zauważyłem dziś że jak silnik jest zimny to idzie dobrze , gorzej jak się rozgrzeje-wtedy zaczyna przerywać.Ale nadal szarpie przy przełączaniu biegów, chociaż jak się wolniej gazu daje to tak tego nie czuć.To chyba nie jest wina złego ustawienia drążka?? A może to oznacza że skrzynia się psuje ??