MotoNews.pl

Jaki olej do coupe?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
chcialem zapytac uzytkoników hyundaia coupe jaki lejecie olej do swoich aut?

pozdro

witam !!! Ja wlałem do swojej Coupejki CASTROL GTX MAGNATEC 15W 40 i jest ok.Silniczek ładnie pracuje.
Pozdrawiam

10W40...do 15W40 mniej więcej w tych przedziałach zalecam poruszanie się, zejście na 0W40 może powodować problemy z HLA no i zwykle sie okazuje ze oleju ubywa więcej niż norma przewiduje

tak sie przygladam waszym wypowiedziom
czy olej 15W-40 to nie jest juz mineralny olej ??
czy nie lepiej lac 5W-50 lub 10W

podajcie prosze jakie przebiegi maja wasze Coupejki?
jaki silnik ?
jakim olejem zalewacie i ile wam lykaja tego oleju????

wiem ze podobno powinno sie lac 10W-40 (to juz chyba polsyntetyk)

ja tam jak juz kiedys pisalem kupilem coupe 2.0 z przebiegiem 48 tys. km i byl zalany olejem mobil super 15W-40

ja zrobilem plukanie silnika olejem Mobil 1 5W-50 (2 litry + nowy filtr oleju) pochodzil troszke na postoju i potem olej zostal spuszczony)
i zalany ponownie 4 litrami mobil 1 5W-50 + nowy filtr
na tym oleju przejechalem okolo 2 tys.
narazie jest ok nic chyba nie pije a juz napewno nic sie nie rozszczelnilo i co troche dziwne olej jest nadal zloty nie czarny

w accencie zaraz po wymianie olej robi sie czarny
moze jest to spowodowane tym plukaniem silnika

jesli mozecie napiszcie to o co prosze:
przyda sie wielu uzytkownikom Coupe

jakie przebiegi maja wasze Coupejki?
jaki silnik ?
jakim olejem zalewacie i ile wam lykaja tego oleju????
ewentualnie z jakiego na jaki olej przeszliscie i co to dalo??

Pozdrawiam

140kkm i aktualnie 10w40 i po jakimś 1k km od zmiany nie wypił nic no ale właśnie był robiony wiec to nie dziwne.
Cały dowcip polega na HLA i jeśli mają "za rzadki" olej mogą mieć problemy ale oczywiście kazdy niech sobie zaleje co uważa za najlepsze.

HLA mam rozumiech jako picie oleju

bo troche dzis jestem zakrecony

hehe sorki hydraulic lash adjuster - HLA - hydrauliczne popychacze, po polskiemu- jakość oleju jest dla nich dość ważna, żeby pracowały dobrze - co oznacza trzymały odpowiednie ciśnienie i odpowiednio szybko budowało sie ciśnienie - tu własnie bardzo dobry olej w sensie np 0W40 może okazać się za dobry, podobnie ze smarowaniem, ogólnie IMHO na podstawie tego co kto leje i z jakim skutkiem plus pare forum tu i tam, za dobry olej nie zawsze jest dobry . Staram sie więc wierzyć, że ktoś kto ten silnik prosukuje wie co jest najlepsze i niekoniecznie ASO czy inny pan stasio musi sie znać lepiej. A jaja sa kiedy wchodzisz na strone producentów olejów i kazdy zaczyna podawać inny olej do tego samego silnika . Ja zostaje przy 10W40 Zrób sobie taki test zadzwoń do kilku ASO i zapytaj o zalecenia producenta do tego silnika, zwykle odpowiedź jest a na czym pan jeździł?

no dzieki
wreszcie wiem co to jest HLA

Hee Hee

moze Panowie Kacza 23 i Acce sie wypowiedza odnosnie swoich doswiadczen z Coupe I i olejami ???

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: bombel dnia 2005-05-24 16:26:44 ]

ja zalalem dzis swoje cupeje valvoline 10w40 nalalem taki bo w niemczech taki w niego lali wiec kontynuje.
ale chlopaki powiedzcie mi jedno:
nalalem 3,5 litra oleju i mam na górnej kropce olej na bagnecie
czy mogę tak jezdzić?czy powinienem spuscic troszke oleju z miski????
dziwne bo w ksiązce pisze ze wchodzi 4 litry oleju.
moj ma przejechane 82 tys i nie wiele moge sie wypowiedziec na pytanie bombla bo jezdze tym autkiem dopiero miesiac