MotoNews.pl

Czujnik predkosci ?? VSS ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przegladalem schematy elektryczne polda z wtryskiem i wypatrzylem tam cos co zwie sie slicznie ... czujnik predkosci. Jako ze podjalem sie zrobic sobie komputerek pokladowy (juz powoli mam dosc ) totez urodzilo sie pytanie nastepujace

Czy to cos co jest tak nazwane na schemacie jest w rzeczywistosci czujnikiem VSS ? czy to tylko taka mylaca nazwa ? Jesli jest czujnikiem VSS to skad bierze impulsy o predkosci samochodu , ogladalem cala skrzynie i ni cholery nie ma tam zadnych przewodow za wyjatkiem wstecznego swiatla.

Dzieki za pomoc.

jest na pewno, na lince prędkościomierza

ale przy skrzyni ? cholera musze chyba wejsc jeszcze raz pod auto. I napewno to jest VSS ?

z tego co wiem to czujniki prędkości były w abimexach w boschach ich niema....

bosch GLI nie ma ale GSI ma i chyba znajduje się to za zegarami (ale nie jestem pewny)

jak tooo? to BOSCH nie ma czujnika prędkości samochodu? eeee.... no nigdy nie widziałem takiego wtrysku (choć może niedługo kto wie...) bo go w samochodzie nie mam, ale chyba powinien być.

Abimex GLI ma go nakręconego przed linką prędkościomierza na skrzyni biegów, wielopunkt nie wiem, może Admirał będzie wiedział...

gdzieś czytałem, że właśnie bosch GLI nie ma tego ale mogę się również mylić chociaż nie wydaje mi się

Cytat:
2005-05-24 12:28:46, -DLUGI- pisze:
gdzieś czytałem, że właśnie bosch GLI nie ma tego ale mogę się również mylić chociaż nie wydaje mi się

Długi, pytanie od czapy - jaki masz rok swojego PNka, jaki w nim silniczek i jakie w nim zaworki? GLIzdę z hydro, czy zwykłymi? (nie wiem po czym poznać że GLI ma hydrauliczne popychacze zaworków i szukam na ten temat wiedzy tajemnej)

Z tego co wiem to każdy Pl. plus ma już hydraulike (czyli ja też mam) Ja mam GLI na "niezawodnym" boschu z 98 roku
Tak wracając jeszcze do tego czujnika prędkości samochodu to K. Trzeciak opisuje to na str. 407 w GSI oraz na str. 112 w GLI - abimex.

[ wiadomość edytowana przez: -DLUGI- dnia 2005-05-24 12:41:46 ]

Cytat:
2005-05-24 12:32:20, robreg pisze:
Długi, pytanie od czapy - jaki masz rok swojego PNka, jaki w nim silniczek i jakie w nim zaworki? GLIzdę z hydro, czy zwykłymi? (nie wiem po czym poznać że GLI ma hydrauliczne popychacze zaworków i szukam na ten temat wiedzy tajemnej)

Kazdy Plus GLI mial hydro. Z Abimexow hydro miala krotka seria z konca 1995 roku, ale chyba nie byla jakos szczegolnie oznaczona.

Cytat:
2005-05-24 12:44:38, road_runner pisze:
Kazdy Plus GLI mial hydro. Z Abimexow hydro miala krotka seria z konca 1995 roku, ale chyba nie byla jakos szczegolnie oznaczona.

dokładnie tak jak mówisz road_runner a jeszcze w mojej magicznej książce napisali, że seria próbna była w Polonezach Caro od sierpnia do listopada 1995 roku

czyli reasumujac w boschu tego nie ma ? chodzi o czujnik predkosci ? bo w schemacie elektrycznym jest jak wol.

Odswierzam watek bo troszku sie pozmienialo ale kolejne problemy wyszly w praniu ;(

Zalozylem do swojego ten czujnik z MPI chyba jest , no i sprawa wyglada tak , pol dnia jezdzilem czujnik dawal impulsy , po 2h od ostatniego zgaszenia odpalam i dupa , czujnik nie daje zadnych impulsow , sprawdzalem polaczenia , sprawdzalem zasilanie , wszystko dochodzi a on nie odpowiada.

Czyzby padl ? moze jakas inna teoria ? Bo szczerze mowiac nie mialem z tym duzo do czynienia :> Tyle co zalozylem i podpiałem ;D

witam.
w mojej walce z obrotami skuteczne okazało się wypięcie czujnika prędkości przy skrzyni biegów .. teraz pytanie.. czy wymiana go na nowy pomoże, po drugie czy jazda bez niego niesie jakieś ryzyko czy można śmiało tak się wozić bez podpiętego czujnika ?