MotoNews.pl

Czym usunac kwas akumulatorowy i śniedz??? help

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pisze na głównym poniewaz sparawa jest dosc pilna,

Kuzyn w audi pod akumulatorem miał wylany kwas oraz proszek (śniedź) który osadazł sie na klemach (prezent od poprzedniego własciciela) usunał juz proszek i umył to miejsce, ale niestety jak tylko w powietrzu jest wilgoc lub gdy pada deszcz, to ten kwas zaczyna dzialac dalej, problem jest o tyle powazny ze blachy ocynk jakos daja rade ale zaczeło wpierniczac stalowe rurki od jakis wynalazków, a to tanie nie jest.

poradzcie czym to usunąc badz czym zabezpieczyc zeby nadal nie zrzerało.......???

Przede wszystkim chyba bardzo porządnie wyszorowaci spłukać kilkakrotnie wysokim ciśnieniem...szorować też po każdym spłukaniu...
Ewentualnie zedrzeć to po szorowaniu kilkakrotnym do blachy i pomalować na nowo....

kwas z akumlatora,osad na klemach itp zawsze usuwałem wrzaca woda tzn zagotowana i bez posrednio spukac zawsze pomagało pozd

A jak nie pomoże, to wyciąć element i wspawać nowy.

Cytat:
2005-05-25 13:04:54, Wujek-Kajtek pisze:
A jak nie pomoże, to wyciąć element i wspawać nowy.

zmyc tylko a nie cisc,,,,

te rurkito sa od beznzyny najprawdopodobniej i prowadzo do filtra weglowego benzyny , jaki to model audi, ja w swoim mialem te sama historie , cipla woda zalatwila sprawe

Cytat:
2005-05-25 13:09:06, barrys pisze:
zmyc tylko a nie cisc,,,, te rurkito sa od beznzyny najprawdopodobniej i prowadzo do filtra weglowego benzyny , jaki to model audi, ja w swoim mialem te sama historie , cipla woda zalatwila sprawe

audi 90 chyba 91 rok silnik 2.3 na automacie.

a do tej wody to jakis srodek czyszczący czy sam wrzatek?

sama goraca wrzatek woda

sama goraca woda ja mam ten sam model ale to w sumie nie ma nic do rzeczy te rurki masz mocno zjedzone??? najlepiej jakbys jakies foto pokazal

Cytat:
2005-05-25 21:41:44, barrys pisze:
sama goraca woda ja mam ten sam model ale to w sumie nie ma nic do rzeczy te rurki masz mocno zjedzone??? najlepiej jakbys jakies foto pokazal

nie wiem na ile sa zrzarte, dostalem info z prosba od kuzyna na telefon. "Specjalisci" z audi klub polska nie potrafili mu pomuc dlatego zwrucil sie z prosba zebym zapytal na forum

Stary patent to 10% roztwór sody kaustycznej lub amoniaku (przecierac powierzchnie - szybka neutralizacja).
Na koniec zmywanie duzą iloscia ciepłej wody + szmata.