MotoNews.pl

Tłumik sportowy do bmw e36 325

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pisałem kiedyś o tłumiku motocyklowym (mugen) i ten napewno nie nadaje się do tego modelu jest przeznaczony do aut z poj. do 2l. Dodatkowym problemem to 2 wejścia i 2 wyjścia i taki tlumik musi być.Pytanie czy ktoś z was ma sportowy tłumik w 325 e36 jaki i jak to chodzi.Znajomy założył kiedyś dorabiany tłumik do e28 z silnikiem 2.7l i zdławiło mu auto.Nowy tłumik w serwisie bmw kosztuje jedyne 1600 zł brutto. a nie każdy sportowy się nadaje proszę o rozwinięcie tematu.

Witam
Jeśli już to kup coś z polskiej produkcji np Ultera odradzam jakieś sportowe wynalazki z allegro za 200 zł i tłumiki KM. Jedyny parametr o którym musisz pamiętać to średnice rur (muszą być identyczne albo conajmniej bardzo zblizone) Jeśli cie stać to poszukaj coś z Supersprinta Sebringa czy Remusa (koszt 900-1500). Pozatym to taki tłumik nic nie daje można powiedzieć że są znikome efekty oczywiście jeśli jest dopasowany bo jak nie to tylko pogorszy. Jedyny sensowny zabieg z wydechem to zrobienie całego układu razem z kolektorem a to wydatek ponad 3000. Wtedy w 200 konnej Bemce przybędzie z 10-15 koni mocy. To jeśli interesują cie sportowe zabiegi a jeśli chcesz zwykły tłumik to rzemieślniczy też będzie dobry jakiś ASmet czy inny koszt ok 150-200zł
Pozdro

"Sportowymi" tłumikami szkoda zawracać sobie głowy.

Najistotniejszą różnicą pomiędzy tłumikiem BMW a tanim rzemieślniczym odpowiednikiem jest trwałość. Tłumik BMW wytrzymuje 10-15 lat, tani odpowiednik znacząco mniej. Jeśli nie zamierzasz wydawać 1600 zł na tłumik BMW, tani rzemieślniczy odpowiednik będzie dla ciebie najlepszym rozwiązaniem.

może jeszcze mu chodzić o dźwięk tłumika. powiem tak. j amiałem taki tłumik mruczący, niezbyt głośny. jeździłem z nim pół roku i więcej takiego tłumika nie założę. w określonym przedziale obrotów mój był tak uciążliwy że wytrzymać się nie dawało. nie chodzi o dźwięk, ale o drgania odczuwane całum ciałem. dodatkowo jadąc na trasie doświadczałem uczucia przytykania uszu. nie tylko ja zresztą. teraz mam tłumik bosala, jest cichutki. po wymianie tłumia głośnego na wspomnianego bosala na wolnych obrotach miałem uczucie jakby silnik zgasł.
pozdrawiam