Czy potrzebny jest sterownik gazu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Oczywiście ,że po jego założeniu jest różnica w spalaniu , ale w górę mówię o spalaniu gazu.
Sygnały z sondy lambda to kompromis ,a centralka sterująca własnie z niej bierze sygnał.
Prawidłowo wyregulowany parownik w większości przypadków będzie zużywał mniej gazu.
Jedyne za - to ,że do tego silnika "elektronika gazowa" jest potrzebna np. powodowanie błędów w komputerze benzyny.To co innego.Ale trzeba stosować sterowniki umożliwiające bardzo dokładną regulacje np. polski STAG 100.

[ wiadomość edytowana przez: Marek1250 dnia 2005-05-26 23:19:38 ]

[ wiadomość edytowana przez: Marek1250 dnia 2005-05-26 23:20:31 ]

To ciekawe co napisałeś, tez mi się tak wydaje że te proste sterowniki nie powoduja specjanie obniżenia spalania.
Sam właśnie jestem w kropce jaki sterownik zamontować, bo miałem LovEco ale sie zjebał i mam na śrube.

SebaE, ja też niedawno musiałem wymienić sterownik (LovEco). Mam teraz Bingo i muszę przyznać, że jednak różnica jest. Bingo jest dużo bardziej konfigurowalne. A przy jeździe miejskiej spalanie spadło o 0,5-0,7 l/100. Tak więc jednak centralka może się przyczynić do zmniejszenia spalania, chociaż to raczej rzadkość, częściej rzeczywiście spalanie rośnie lub pozostaje niezmienione, za to silnik jest zawsze zasilany odpowiednią mieszanką (przynajmniej teoretycznie).

Cytat:
2005-05-29 14:20:46, Danek pisze:
SebaE, ja też niedawno musiałem wymienić sterownik (LovEco). Mam teraz Bingo i muszę przyznać, że jednak różnica jest. Bingo jest dużo bardziej konfigurowalne. A przy jeździe miejskiej spalanie spadło o 0,5-0,7 l/100. Tak więc jednak centralka może się przyczynić do zmniejszenia spalania, chociaż to raczej rzadkość, częściej rzeczywiście spalanie rośnie lub pozostaje niezmienione, za to silnik jest zawsze zasilany odpowiednią mieszanką (przynajmniej teoretycznie).

Zgadzam sie z Tobą że jakis w miare dobry sterownik, potrafi utrzymac spalanie na niższym poziomie niz sama śruba.
Ale to musi być w miare dobry sterownik no i dobrze wyregulowany.