MotoNews.pl

Polerka samochodowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy posiada ktos cos TAKIEGO?

Warto kupic, czy to szmelc? Musze pomyslec o czyms w ten desen bo od woskowania odpadaja mi rece i chodze zgiety w pol przez tydzien...

[ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2005-05-27 09:00:11 ]

a ile to ma kosztowac??

To niestety całkowity szmelc
Tego typu "polerki" to koszt ok 80 - 100 zł, i za tą cenę otrzymuje się zerowy poziom jakości.

Wybór rozpoczął bym od pytania: co woskujesz? jak często? w jakich warunkach?

Z pewnością pomogę Ci coś wybrać, jednak polerki do lakieru to koszt od wspomnianych 100 do nawet 1500 zł. Wszystko zależy od preferencji nabywcy.
Jeśli posiadasz dojście do wydajnego kompresora, to można skusić się nawet na polerkę pneumatyczną, która jest bardzo cicha i wydajna. Ponadto nie ma groźby porażenia prądem w przypadku np. polania jej wodą przez nieuwagę.

Elektryczne są z pewnością bardziej uniwersalne.
Ostatnio miałem możliwość nabycia polerki Perless za 280 zł. (new!) co ze względu na rynkowe ceny narzędzi Perless było nader atrakcyjną ofertą.

Pozdrawiam - SpeedR

Łukasz, tak z ciekawości (mam dostęp do kompresora), ile kosztuje polerka pneumatyczna?????

Cytat:
2005-05-27 08:42:34, soop pisze:
Czy posiada ktos cos TAKIEGO? .... Warto kupic, czy to szmelc? ...."

SPOKOJNIE!!...KUPUJ...może niedokładnie TO ale coś w tym guście ! ...wbrew temu co mówi nasz Szanowny Profesor SpeedR ....jak raz NIE uważam że ma rację (oczywista w zastosowaniu do Twojego konkret przypadku )

Wnioskuję że potrzebujesz to wyłącznie do "amatorskiego" zastosowania ..czyli coby sobie czasem przepastować autko ?....a do takich zastosowań taka maszynka się spokojnie sprawdzi !

Jedno co mogę zasugerować....wybierz się najpierw do marketu z cyklu MAKRO , SELGROS a jeśli nie masz dojścia to do PRAKTIKERA lub t.p. ......kup takową maszynkę ale np. z firmy EINHELL .....jak trafisz na /częste przecież promocje/ zapłacisz może 20zł więcej /uwzględnij koszt przesyłki z allegro!/ , dostaniesz 2 lata gwarancji i PEŁNY SPOKÓJ !...poza tym Einhell jest naprawdę niezły w swojej cenie!!

Pozdrufka!

No Einhell' a bym jeszcze przeżył, ale to co pokazał kolega Soop to siakiś No Name
Poza tym raz się skusiłem na takową polerkę, nie mając czasu na szukanie czegoś pożądnego i... nie przetrwała nawet tygodnia Fakt, że katusze przechodziła nieziemskie jak na swoje skromne możliwości, ale zwykle w moim przypadku okres przydatności do użycia konkretnego narzędzia jest dłuższy niż 5 dni

W przypadku domowych rozwiązań "takowy" Einhell może się sprawdzi Wiem, że obecnie firma Mac robi cuś podobnego, jednak co do jakości się nie wypowiem. Miałem to w ręku, ale nie pracowałem.

Co do polerek pneumatycznych, to wg nowego katalogu Jonesway' a ceny kształtują się na poziomie 450 - 500 zł. (2500 obr./ min. bez obciążenia), tarcza 7" = 178 mm. Przy czym musisz pamiętać o wydajności powietrznej kompresora przyz zadanym ciśnieniu. Polerki średniej klasy zużywają na minutę pracy ok. 420 powietrza, więc kompresor musi posiadać naprawdę soliny zbiornik.
Niewątpliwą zaletą tych polerek jest ciężar, zwykle nie przekraczający 2,5 kg.

Bardzo dobre narzędzia ma Gison.
Dla przykładu polerka GP - 930 (2500 obr./ min.) o średnicy tarczy 175 mm. Zużycie powietrza to 560 l/ min. pracy co odpowiada mniej więcej 500W mocy użytecznej w przypadku polerki elektrycznej. Waga w tym przypadku to 2,9 kg. ze względu na wykonanie obudowy z wzmacnianego aluminium i stalowych przyłączy.
Cena rynkowa (na dzień dzisiejszy) - 726 zł. Mogę załatwić za 675 zł.

Pozdrawiam - SpeedR

Kompresor, to duży BIAP, używany do napędu pneumatyki w maszynach produkcyjnych, także spokojnie dałby radę

Tyle tylko, że za 450-500 zł. to przy moich ew. amatroskich zastosowaniach, zbyt dużo, może skuszę się na rozwiązanie zaproponowane przez Bogdana.

No i...kupilem.

Wypatrzylem w gazetce Makro za 60 zl, ale byla chyba troche przeterminowana bo na miejscu okazalo sie ze trzeba zostawic 80 zl. "Firma" CarJack by Makro mejd in czajna.

Wlasnie wrocilem z garazu. Jak na takie pieniadze to dziala to bardzo ekstra. 3000 obr/min, zapierdziela jak dzika swinia.
Nie wiem jeszcze jak z trwaloscia, ale z zewnatrz wyglada na solidna chinska produkcje
Do kupienia sa tez te polerujace nakladki w cenie 12 zl za 2 szt.

Co do tych urzadzen ktore wymienil SpeedR...to ze nie ma porownania do tego sprzetu to sie rozumie samo przez sie...ale u mnie nie bedzie to chodzic 6 h/dobe pon-piatek tylko przez kilkanascie minut tygodniowo, wiec nie bylo sensu ladowac w to paru stowek...

W kazdym badz razie...jezeli ktos nie przepada za wykonywaniem kolistych ruchow nadgarstkiem to polecam to cus...

"Made in PEOPLE REPUBLIC OF CHINA", dla zmyły np. IKEA pisze "PRC"

Spoko, teraz jak powiedział bohater jakiegoś filmu: "amerykańskie czy japońskie i tak wyprodukowane w Taiwanie".

Daj znać za pare misięcy, jak się to cudo sprawuje, może też coś takiego zassam

Cytat:
2005-05-27 15:11:03, soop pisze:
...ale u mnie nie bedzie to chodzic 6 h/dobe pon-piatek tylko przez kilkanascie minut tygodniowo, wiec nie bylo sensu ladowac w to paru stowek...

W takim razie powinno spokojnie spełnić oczekiwania
Rozumiem, że wydawanie 250 zł. na polerkę do typowo amatorskich zastosowań, to w Polskich realiach naprawdę sporo i faktycznie - nie ma sensu

Wracając do polerek pneumatycznych, faktycznie są stworzone z myślą o warsztacie. Problem w tym, że do samej polerki musisz dokupić takie duperele jak odwadniacz, naolejacz, itp.

W pracach garażowych o ile nie przesadza się z wodą elektryka jest bardziej praktyczna.

P.S Ważne w przypadku KAŻDEJ polerki.

Producenci lakierów zalecają, aby w przypadku polerowania mechanicznego nie przekraczać 2800 obr./ min.
Te wytyczne odnoszą się zarówno do lak. akrylowych jak i baz metalizowanych i perłowych.

Co prawda można się czepiać wyliczeń wziąwszy pod uwagę średnicę tarczy polerskiej, jednak wspomniane 2500 - 2800 obr. / min. to optimum. W przypadku polerki powyżej tych prędkości, przy intensywniejszym polerowaniu jednego fragmentu lakierowanego elementu, może dojść do "przypalania" lakieru, więc - be carefull

Pozdrawiam - SpeedR