MotoNews.pl

Wysoka temperatura w DF"je (LPG)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Szukałem w przeglądarce, jest sporo tematów ale zaden nie podchodzi pod moje objawy i przyczyny(chyba)

no więc, mam wysoka temperature, szczególnie na trasie gdzie jade z predkością 90(max 100) km/h, wskazówka podchodzi niemal pod czerwone pole, zawsze w lato stała na połowie wskaznika. Teraz nie wiem co sie dzieje,

Co zrobiłem ostatnio i co może być powodem:
-po zimie miałem małe rozszczelnienie chłodnicy,uzyłem środka do uszczelnienia, wlałem połowe tej buteleczki do chłodnicy zgodnie ze wskazówkami na etykiecie,
-po ów rozszczelnieniu uzupełniłem brak płynu niestety wodą (nie wiem czy tak wypadało ale wszystko musiało być szybko zrobione)

wentylator napędzany paskiem, dziś zdjołem dolot powietrza (dodatkowa rura na filtrze)

płynu/wody w chłodnicy nie ubywa, oleju raczej troszke ubywa (ale to chyba norma) więc chyba uszczelka wpożądku

jak macie jakieś sugestje to prosze o nie

Cytat:
2005-05-27 14:26:39, Chrostek pisze:
-po zimie miałem małe rozszczelnienie chłodnicy,uzyłem środka do uszczelnienia, wlałem połowe tej buteleczki do chłodnicy zgodnie ze wskazówkami na etykiecie,

Proste - zasyfiłes sobie układ chłodzenia - chłodnica out i przeczyścić. A nieszczelności to się usuwa naprawiając (lutując) chłodnicę, a nie wsypując uszczelniacz ze stacji benzynowej...

a wywala ci płyn do zbiornika wyrównawczego?

Cytat:
Proste - zasyfiłes sobie układ chłodzenia - chłodnica out i przeczyścić. A nieszczelności to się usuwa naprawiając (lutując) chłodnicę, a nie wsypując uszczelniacz ze stacji benzynowej...

nad tym własnie myślałem

Cytat:
a wywala ci płyn do zbiornika wyrównawczego?

raczej jest taki stan jak wczesniej

Hmm zdaje mi się że przez takie cos bedziesz musił zmienić chłodnice (ale nie wiem)

a może termostat sie zapchał lub nie puszcza płynu do chłodnicy

właśnie - wyjmij termo na próbę.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

termostat został ten co był, jets dobry chociaż otwiera sie dopiero przy 92stopniach - moze go wymienić na mniejszy?

wymieniłem chłodnice - problem zniknoł, czyli chłodnica była zasyfiona, włozyłem chłodnice od poloneza, musiałem przerabiać mocowania ale weszła, tylko problem jest z tym że wylot płynu z chłodnicy jest prosty czyli wychodzi czołowo do silnika a w mojej fiatowskiej było na ukos do góry, w tej chwili ten wąż ma odstęp ok 5mm od szajby alternatora, narazie nie zaczepia altek o wąż (zrobiłem na trasie ok 60km i jest ok)

Na lato poszukaj termostatu o temperaturze poczatkowej 83 stopnie.

no o to mi chodziło, bo nie wiem jaki jest dobry na lato, w jakich granicach może on kosztować? ok25 zł?

Cytat:
2005-05-29 18:53:07, Chrostek pisze:
no o to mi chodziło, bo nie wiem jaki jest dobry na lato, w jakich granicach może on kosztować? ok25 zł?

termostaty oscylują w cenach ok 16 zł

Cytat:
2005-05-29 18:53:07, Chrostek pisze:

ja polecam termowłącznik chłodnicy o zakresie pracy:
90*/80* a nie jak standart 92*/87*
reaguje odpowiednio wcześnie -90* i wyłącza się dopiero gdy zbije
temperaturę w chłodnicy do 80*

Jasne tylko jak coś takiego (termowłącznik) się kupuje to niema żadnego opisu.

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

Ja mam termowlacznik podpiety do wskaznika temp. na desce, nastepnie swiatlowodowo do moich oczu, pozniej neurotycznie przez mozg do reki i mechanicznie uruchamia elektryczny wlacznik wentylatora. Dziala w regulowanym zakresie, dostosowuje sie do warunkow i prawie nic nie kosztuje

Witam!
Mam takie pytanko
Zmienilem licznik ten z "kreska smierci" na okragly i mam teraz takie pytanie w ktorym miejscu wskazowka na tym liczniku pokazuje prawidlaowa temperature

Podobnie jak w termometrze - posrodku skali.

W termomrtrze prawidlowa temp byla na drugiej kresce a w tym liczniku jest jedna kreska potem druga nastepnie wolne pole potem pole oznaczone na bialo a potem czerone pole
To w koncu gdzie jest prawidlowa temp??

Kao juz Ci odpowiedzial.