[126] Kto w polsce wykonalby caly przod z tworzywa?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Interesuje mnie zrobienie czegos takiego w maluchu jak -->tutaj<-- w Mini.
Zbedne komentarze tylu 'po co' itp prosze zachowac dla siebie.

po co? ale nie martw sie nie jestes pierwszym ktory o tym myslal

[ wiadomość edytowana przez: 3zeR_MDS dnia 2005-05-27 15:50:23 ]

Nie mam zamiaru skonczyc na mysleniu. Projektuje mojego przeszczepa od ponad 3 lat i wiem ze 'poprostu' go zrobie. W przypadku zwyklego malca taki patent nie jest ani potrzebny, ani przydatny. Szczegolow mojego przeszczepu nie bede przedstawial, jak ukoncze moje dzielo bedzie ono zamieszczone w dziale swapow u Zurawia, wiec bedzie sobie mozna poczytac. Z racji braku miejsca narazie wszystko siedzi w glowie i w kompie, mam nadzieje ze niedlugo sie to zmieni, przelamalem bariere finansowa wiec jak tylko znajde odpowiedni garaz zabieram sie do roboty.

Cytat:
2005-05-27 15:56:24, Koxx pisze:
Nie mam zamiaru skonczyc na mysleniu. Projektuje mojego przeszczepa od ponad 3 lat i wiem ze 'poprostu' go zrobie. W przypadku zwyklego malca taki patent nie jest ani potrzebny, ani przydatny. Szczegolow mojego przeszczepu nie bede przedstawial, jak ukoncze moje dzielo bedzie ono zamieszczone w dziale swapow u Zurawia, wiec bedzie sobie mozna poczytac. Z racji braku miejsca narazie wszystko siedzi w glowie i w kompie, mam nadzieje ze niedlugo sie to zmieni, przelamalem bariere finansowa wiec jak tylko znajde odpowiedni garaz zabieram sie do roboty.

OT... mega masz podpis... "kradzieże......"

buahahaha...nie zauwazylem

No tak, zapierdolil chlopak rynienki z malca, przyznal sie, a pozniej wlazil w dupe Rejsowi Di zeby zablokowal watek, bo go NORMALNI LUDZIE besztali na forum. Oto link do tamtego tematu.

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: Koxx dnia 2005-05-27 19:32:09 ]

spoko Koxx juz wyluzuj....wiadomo o co chodzi...jedni sa tacy drudzy inni...on nie poczuwa sie widac do winy ze zajebal co nie jego - jego sprawa. zostaw go bo jeszcze pomysli chlopak ze jest kims waznym w twoim zyciu...nie warto.

Cytat:
2005-05-27 19:29:10, Koxx pisze:
(...) wlazil w dupe Rejsowi Di zeby zablokowal watek, (...)

No chyba masz troche skrzywione pojmowanie świata (w sensie forum ) - ja tu po prostu staram się dbać o to, żeby nikt nie robił burdelu (przynajmniej próbuje to ograniczyć ) w ogólnodostępnych tematach bo to nie wygląda najlepiej gdy forum przegląda ktoś z zewnątrz. Jak chcecię prać brudy to nie ma sprawy - jest czat, jest kanał na IRC'u, można się wyzywać do woli (póki żaden bot tego nie loguje).

Wracając do tematu (żeby we własnym watku OT robić, no wiesz co Koxx ) - od kiedy przód w Maluchu jest za ciężki? Przecież nawet przy centralnym słopie nie jest aż tak źle chyba zeby nacisk na przednią oś był większy niż na tylna?

Nie chodzi mi o odciazanie przodu. Chce zbudowac tego malca tylko z wykorzystaniem kawalka budy, reszta ma nawiazywac tylko wygladem. Calosc ma byc oparta na ramie, ktorej czescia bedzie klatka bezpieczenstwa. Z przodu bedzie konstrukcja, do ktorej bedzie przymocowane zawieszenie na McPhersonach i centralnie umieszczony aluminiowy bak paliwa.
Niedlugo zaczne sie bawic w to w Inventorze z Autodeska zeby obliczyc wytrzymalosci pewnych partii tej ramy, narazie wszystko mam w Cadzie i poczatki w 3DSMax, zebym wiedzial jak poza rysunkami bedzie to wygladac. Robota profi, nie wymyslilem tego wczoraj "bo ktos tam ma swapa to ja tez" i zabiore sie do tego naprawde powaznie. Przod oczywsice bedzie musial byc dociazony, ale to nieuniknione nawet jesli zrobilbym to wszystko z blachy (co akurat byloby sporym problemem).

ciekawy pomysl...odnosnie swapa - moze zdradzisz cosik na priv co tam pralnujesz wsadzic sorki ale to juz zboczenie

[ wiadomość edytowana przez: Pat_kdb dnia 2005-05-28 09:24:05 ]

co do przodu w jednym kawalku uderz do stasia.on mieszka na jednym osiedluz "cukrem" to taki typ, ktory produkuje rozne dziwne wynalazki. takowy przod wyprodukowal kiedys do trabanta.

mysle ze do laca da rade.
pozdr.

-----------------
http://plepleple.pl

Kiedys w GT byl malan z calym przodem z tworzywa tyl tez byl
z twozywa facet tam wsadzil silnik UNO 1.1 chyba jeszcze z turbo
obok na zdieciu stal drugi do jakiegos klubu nalezeli czy cus w tym
rodzaju . Postaram sie poszukac ze skanuje i wkleje .
Pozdro Mariusz.

jak to takie oczojebne kolory mialy to se daruj, szkoda szukac fatalnie wygaldaly oba.

A już myślałem Koxx że chcesz zbudować replike malca z silnikiem z przodu

Cytat:
2005-05-29 19:10:59, maskekk pisze:
jak to takie oczojebne kolory mialy to se daruj, szkoda szukac fatalnie wygaldaly oba.

Nie chodzi oto jak wygladaly ale moze ktos pozna i da namiar na
faceta ktory to wykonuje .

To jeden ten zolty co byl glownym tematem artykulu jest maluchem jakiegos koleszki z lodzi co ma warsztat, i on ma silnik 1.0. z uno. a drugi to no coment.

myśle że zrobiłby to dobry szkutnic z nutką warjacji, jeżeli miałoby to byc z żywicy. Musiałby skopiować elementy malca, tzn cały przód, błotniki, zrobić z tej kopii formy, tudzież połączyć i zrobić jedną dużą forme, a później wylać. Oczywiście kwestja mocowania jakoś tego przodu, wypadałoby wlaminować solidnie jakieś mocowania. Wszystko jest do zrobienia. Jezeli chciałbyś inny przód niż jest w malcu, to musiałbyś zrobić model tego przodu, tak aby mógł go skopiować i zrobić formy. Tylko jedna ważna kwestja, to jest robota jednorazowa raczej, zrobienie takich form to bardzo dużo czasu, nie mówie o materiałach których troche by poszło- a to się przekłada na cene według mnie grubo ponad 1 tys zł. Ale jest to do zrobienia

No licze sie z tym, ze nie jest to kwota 200 zl i kosztowac bedzie mnostwo czasu i pracy. Pytam dlatego, ze wolalbym to zlecic komus, kto sie tym zajmuje na codzien i zeby nie wygladalo to jak stary kajak i wazylo pol tony.
Caly ten pomysl to jedna z opcji, ktora mam na zwgledzie, widze jeszcze kilka innych wyjsc z tej sytuacji. Najpierw chcialbym zrobic swapa do uzytku cywilnego (wszystko z blachy, ew. jakies elementy z tworzywa), pozniej mysle zrobic jakies monstrum do sportu, wtedy trzeba miec na wzgledzie inne rozwiazania, np. nadkola i pozostale elementy nadwozia narazone na zniszczenia musza byc zamocowane w sposob ulatwiajacy demontaz i wymiane. Wtedy w gre wchodzi tylko tworzywo, z blacha byloby zbyt duzo roboty.

z drugiej strony tworzywo jest mniej wytrzymałe i z tym tez się trzeba liczyć. Wiesz , nie wiem gdzie chcesz startowac, i nie wiem na ile takie elementy są użyteczne, ale to inna kwestja.
Na plus jest to że jak ktos zrobi Ci taki element to będzie miał formy a jak będzie miał formy to później w jeden dzień może Ci zrobić drugi taki sam cały przód, duzo duzo taniej

Cytat:
2005-05-30 19:09:06, Koxx pisze:
Wtedy w gre wchodzi tylko tworzywo, z blacha byloby zbyt duzo roboty.

Przy tego typu projektach tworzywo stosuje sie ze wzgledu na ciezar... z blacha to roboty w sumie nie wiecej tylko inna praca zupelnie. Ale jak juz robisz flipfront to i tak z przodu bedzie rama, wiec na sztywnosci poszycia Ci nie zalezy - tutaj tworzywo jest the best ze wzgledu na ciezar