Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MIRAS00 OPEL OMEGA B Krakow | 2005-05-28 16:41:13 Za wysoka temperatura to znaczy jaka ? Wmojej OMIE temperatura jest pomiedzy 96 a 98 stopni, silnik 2.5v6. |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-05-28 19:42:05
Płukanie chłodnicy to poczatek. Tyle że jak ktoś kiedyś nalał wody z kranu, to może być tak zakamieniona, że tylko wymiana. Czy chodzą wszystkie wiatraki, czy przełączają się na wysoki bieg, itd, Powodów może być wiele. Te silniki się aż tak nie grzeją, nieistotne czy sekwencja LPG czy nie. pozdr, Robert (na zegarze do 97.5 C) |
jacki6tm tomaszow maz | 2005-05-28 20:47:20 wiatraki chodzą i się przełączają na wyzszy bieg.Czyli co,chłodnica? |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-05-28 21:26:21
Tak jak pisałem - od tego bym zaczął. Mycie z zewnątrz (tylko nie ciśnieniowe!), można też przedmuchać sprężonym powietrzem od strony silnika, i płukanie w środku. Postęp będzie, czy to wystarczy - nie wiadomo. pozdr, Robert |
![]() MCZ BMW e39 Warszawa | 2005-05-28 22:01:50 Witam,
Miałem to samo. Dokładnie to samo. Nie dało się pojechać więcej jak 110 kmh bo wskazówka wchodziła na czerwone mimo, że wiatraki szalały jak śmigła. Nie pomogło żadne płukanie ani wymiana termostatu. Robiłem nawet podmiankę chłodnicy z innego wozu i nic. WYMIANA CHŁODNICY i problem z głowy. Ale wymiana na nówkę. Pozdro MCZ |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-05-28 23:09:01
Marek, jesteś "automatyczny"? Bo ja mam w gorące dni kłopoty z chłodzeniem - ale skrzyni ![]() Zastanawiam się, czy czasem sekcja olejowa nie jest zmulona, choć już raz była płukana. Ile dałeś za nową chłodnicę? pozdr, Robert |
jacki6tm tomaszow maz | 2005-05-29 09:29:41 ile kosztuje nowa chłodnica i gdzie można ja najtaniej kupić |
![]() MCZ BMW e39 Warszawa | 2005-05-29 23:23:06 Robert,
Yes sir, automatic trasmission, Sir. U mnie nie występowało coś takiego jak u Ciebie ze skrzynią nawet jak tempreatura była tuż pod czerwonym. Nie jestem specem od skrzynek auto ale zawsze radzą żeby zacząć od poziomu oleju. Podobno większość błędów daje właśnie za niski poziom oleju. Ja za nową chłodnicę dałem 1100 ale w tym była wymiana starej + wymiana płynu w układzie i odpowietrzenie układu+ dolewka oleju do automata. I do tego jeszcze z rachunkiem "na firmę". Aha i chłodnica była orginalna OPEL. Tylko nie z "orginalnego" polskiego sklepu ale z "orginalnego" niemieckiego sklepu. Wtedy różnica była ok. 100 Euro. I było to w 2003 roku. BBronx, KLIMATYZACJA. Jak klima chodzi to przejmuje sterowanie "przednimi" wiatrakami. Tylko "tylny" wiatrak jest sterowany czujnikiem wody. Jak chcesz zobaczyć czy wszystko jest dobrze to zobacz jak on się włącza. Mnie dziś np. wiatraki chodziły po wyłączeniu silnika dobre parę minut mimo, że temperatura wody była ok. 90. Po prostu klima musi się ochłodzić. A tak wogóle to przy włączonej klimie przednie wiatraki powinny chodzić cały czas bez względu na temperaturę silnika. No i przy okazji jak też mam pytanie "z branży". Zaczął mi znikać płyn z chłodnicy. I znikać to jest dobre określenie. Ubywa w tempie 0,5 l na 300 km ![]() Pozdro Marek |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-05-29 23:48:03
Dzięki za odzew. Oczywiście masz rację, że taka temperatura sama z siebie skrzyni nie ogłupi. Tyle że boję się, że jak mam zamuloną sekcję olejową chłodnicy, to temperatura oleju może być znacznie wyższa. Poziomu oleju jestem pewien, niestety. ![]() U mnie płyn znikał w podobnym tempie, ale okazało się, że wykapywał na sparciałym wężyku przy parowniku LPG. Parownik mam tam gdzie montuje się sterownik od tempomatu. Od góry nie do wyczajenia ![]() U Ciebie pompa - "prawie nówka", nie powinna lać. Nagrzewnica jakby pękła - to byś miał mokro w kabinie. pozdr, Robert |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2005-05-30 16:20:02 Jacki, czy masz klimę?
czy grzeje się z włączoną klimą? jak wyłączysz klimę to jak się zachowuje temp? czyściłeś chłodnice klimy, to ona jest pierwsza i może kiepsko przepuszcza powietrze? sorki za kilka pytań na raz, ale wolę tak niż pare postów. |
![]() SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2005-05-30 20:12:55 U mnie jak padla nagrzewnica to terz elegancko znikal plyn ale nawet pod samochodem nie bylo widac wszystko szlo do samochodu a nie przez odplywy klimy.Caly plyn za to wsiakal w pianke na podlodze. panowie ile to bylo suszenia tydzien na sloncu wyrzymanie itp no i jest sucha . |
![]() SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2005-05-30 20:14:02 A jeszcze jedno moze korek na zbiorniczku nie trzyma szczelnosci i poprostu odparowuje tak terz sie dzieje.
|
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-05-30 21:11:11
Przepraszam za pardon, ale gdzie kolega widzi tę chłodnicę? Bo na ten przykład u mnie jest zintegrowana trzyfunkcyjna. pozdr, Robert |
![]() Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-05-30 21:15:22
|
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-05-30 21:36:41
Też się tego obawiam ![]() AFAIK to do V6 są tylko dwie wersje: z klimą i bez. Każda ma sekcję dla ASB, tylko ew. nieużywaną (albo przez sprytne rurki zewnętrzne używana do obiegu wody, nie wiem). pozdr, Robert |