Moje boje w urzedzie komunikacji- nuemry silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jest juz sfrustrowany do tego stopnia ze chce wkladac oryginalny silnik na 1 dzien zeby pani sie w urzedzie numer silnika zgadzal, ale do rzeczy. Kupilem malucha z jakims tam silnikiem ktory byl zgodny z dowodem rejestracyjnym. Dostalem dowod tymczasowy, a ze konczyl sie przeglad po 2 tygodniach od rejestracji i otrzymaniu dowodu tymczasowego, dostalem zalecenie zrobienia przegladu. Na przeglad pojechalem z silnikiem ktory kiedys kupilem jako czesc legalnie z umowa. Diagnosta spisal numer silnika zeby wydac mi zaswiadczenie o przejsciu przegladu. Owy numer widnieje na tym zaswiadczeniu. Dzisiaj ide odebrac staly dowod do urzedu jednak nie dostane go poniewaz w starym dowodzie byl inny numer. Daje pani umowe kupna silnika i ksero dowodu rejestracyjnego auta z ktorego ten dowod pochodzi. Pani jednak stwierdzila ze bede musial:
a) udac sie do urzedu w ktorym ten silnik byl zarejestrowany celem otrzymania zaswiadczenia (ciekawe jakbym mial silnik z drugiego konca polski)
b) Zaplacic za nowy dowod(raz juz to zrobilem i nic za to nie dostalem)
Poradzcie cos bo szukam ustaw i uchwal i wychodzi ze do cepika jest to konieczne. jestem tak zdesperowany ze zakldam oryginalny silnik i jade na przeglad raz jeszcze. W tym chorym kraju nie obowiazuja numery silnika, lecz sa jednak wymagane.

Jak masz nowy dowód to nie ma w nim nr'ów silnika, wiecej nic nie powiem .

Tak tylko ze ja dopiero przyszedlem po nowy dowod. Mialem tymczasowy na 30 dni. I w tym czasie sie numery zmienily. To ze w dowodzie nie ma to wiem, tylko ze jest cos takiego jak CEPIK gdzie numery musza wpisac. I na kazdym przegladzie rejestracyjnym wysylaja numer silnika do Cepiku

hehe przeczytaj sobie moj watek o nr silnika w swapie! doszlo do tego ze namierzalem wlasciciela w innym miescie zeby poszedl wyrejestrowac.

to z tymi numerami nie jest do końc tak..
nie ma ich co prawda w dowodzie
ale są wszędzie indzie czyli w papierach z ubezpieczenia,
w papierach w WK i na wszysttkich umowach, więc to że silnik
to tylko część zamienna to w polsce mit.

Zasiegnalem jezyka w innym urzedzie komunikacji. Ten kraj to paranoja. W nowych dowodach rejestracyjnych jest numer silnika! Jest takie pole kwadratowe z chaszczami i jest tam zaszyty numer silnika. Czyli wszystko po staremu.

wiem, że to nie w temacie, ale wiecie może jak wypełnić pit pcc1 i pcc1a ?? gdzie wpisać współwłaścicieli nabywających i współwłascicieli zbywających??