Renowacja Zderzaków Fiat 128 Coupe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niestety okazało sie pod warstwa srebrengo lakieru ktorym wymalowane byly zdezraki w mojej granatowej Coupe, znajduja sie wypełnione szpachlówka dziury wielkosci od groszku zielonego po duze 15 cm płaszczyzny.

Tu pojawia sie pytanie, jako ze osiagalnośc nowych zderzakow do Coupe jest = 0 ( pomijam wlochów gdzie ceny na Monzie siegaly 300€ za sztuke ), poszukuje mozliwosci RENOWACJI takiej czesci. Nie chodzi to o pochromowanie, a o kompleksowe przygotowanie...wyspawanie, oczyszczenie, galwaniczne zamiedziowanie i pochromowanie elementu...

Neistety nie moge doszukac sie ofert firm, ktore mogly by pomoc czlowiekowi z takim problemem. Z gory dziekuje za pomoc.

Serdecznie pozdrawiam.
Qba

[ wiadomość edytowana przez: Qba dnia 2005-05-29 12:32:59 ]

Podepne sie pod temat tez mam przedni do naprawy kapitalnej tylko cena takiej renowacji bedzie duza temu narazie szukam moze znajde jakas używke

Bry Wiem ze we Wrocku jest taka firma, popytaj Jesiona, ROgatego

jst firma ale za zderzkai do malca krzycza 500 komplet za chromy.....

no wiesz jakby mi krzykneli 500pln to bym sie szarpną ale wydaje mi sie ze bedzie to kosztowac znacznie wiecej.

tez szukalem swego czasu firmy ktora by pochromowala zderzak znalazle w warszawi robia pod daewoo chromy pan powiedzial ze nie ma problemu 5 zl od cm2 sam chrom bez przygotowania wiec dalem sobie spokoj

No niestety. Chrom na zderzaki czy inne elementy to powazny problem. Rozmawiałem z ludźmi zajmującymi się restaurowaniem wozów zaodowo, i powiedzieli mi że w Polsce to jest prawie niemożliwe, zeby ktoś mi to zrobił tak, ze za rok nie zejdzie. No i żeby to było elegancko położone.

są zakłady które kompleksowo zajmują się zdeżakami i przypuszczam że na swoje usługi udzielają gwarancji -pozostaje tylko kwestia ceny .
- można prubowac samemu :
wypiaskowac ,
wyciąć pruchno i wyspawać
lutowac w celu nadania gładkości
polerowac na ideał
i oddać do chromu .
jakiś czas temu zleciłem wychromowanie wypolerowanej rączki do przedniej pokrywy .
na pytanie ile usłyszałem :
" sprzedasz panie motor czy co pan tam masz i sie dogadamy - 5zł . "

Swego czasu spotkałem na Rajdzie Żubrów ( na starcie pod M-1) starszego pana w 128 coupe , pogadaliśmy troszkę i powiedział , że w Niemczech jest firma , która za drobną kwotę ( 200 Euro ) prześle Ci zderzak całkiem nowiutki do coupejki , on właśnie takie miał... lustereczko takie , że się przeglądałem , mam gdzieś jego fotkę w kompie , to wkleję później...
P.S. Ciekawe czy Bart zna tego Pana.....
Pozdro. Piotrek.

znam tego pana od czerwonego 128 coupe{ktore jezdzi na moich felgach z coupe tak apropo} to pan Krasnowski z AK krakowskiego. za zderzaki zaplacil jakos 1700 zeta za dwa nowe z przesylka. i to nie od "jakiejs firmy" tylko poprostu kupil "lezaki magazynowe" ktore jakis handlarz w dojczlandzie wyniuchal , mial pare kompletow ale watpie zeby jeszcze byly bo to "goracy" towar nie tylko u nas

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-05-30 15:58:06 ]

[OT] A nie mówiłem , że Bart go będzie znał !!!

Byly tez swego czasu na ebay niemieckim do coupe i 3p starych sie nie oplaca robic jak moje wypiaskowalem to sie zdziwilem wrzery dziurki itd, ale mam pomysl na zderzaki w 3p namieszam farbe imitacje karbonu pomaluje a w miejsce tych szpetnych gum zrobie ma calem dlugosci taka szeroka listwe z nierdzewki polerowanej mysle ze bedzie wygladalo ok

A ja to widze tak wiem ze to gowno i podroba ale jesli niema na
rynku to po najprostrzej lini oporu zrobcie odlew zdezak z twozywa
plastik tez chromuja plasticzek tak mozna wypiescic ze bedzie sie
swiecil jak psu jajca . Chociaz taka tymczasowka dopuki orginalu
naie znajdziecie .
Pozdrawiam Mariusz

qba a nie mozesz sie popytac na politechnice rzeszowskiej?u nas w krakowie na polibudzie wielu ludzi robi fuchy na uczelni bo i jest czym.maja maszyny,maja narzedzia a i troche glow na odpowiednich karkach sie znajdzie.jesli kwota 400-500 zł cie nie przeraza to mysle ze na pewno bys kogos takiego znalazl.u nas zrobia doslownie wszystko,tylko kwestia ceny.ale takie kwoty za fuchy to niesamowita okazja dla gosci wiec mysle ze poradzisz.ostatnio u nas kuzajowi przerabiali felgi do rajdowki, w ten sposob ze dobierali stop ktorym zalewali stare dziury i wykonywali nowe bo sobie bidula kupil ze zlym rozstawem nie wiem ile to kosztowalo ale skoro takie rzeczy sa wykonalne to i moze twoj zderzak pokryc cyna czy olowiem i wypelnic wszystkie dziury by sie dalo?masz w miescie politechnike,popytaj.zawsze warto

Jesli masz zderzak karadzicz to sobie daj spokoj i szukaj w lepszym stanie i dopiero ten chromuj cynkuj i dopieszczaj .....szkoda czasu na zabwy z ktorych i tak nic dobrego nie wyniknie ...jesli to ma byc puryzm .....bo jesli nie to baw sie tym co masz a i tak perfekcji nigdy nie bedzie . Kumplowi do Kharmana Ghia chlop tak dorobil zderzak ze lepiej niz oryginal.

Coupe z tego co pamietam mialo na zderzakach kly- zawsze mozna poszukac zderzakow, w ktorych poszcsegolne czesci sa w niezlym stanie i poskladac z tego jeden- ostatnio tak z kolega robilismy tylny zderzak do DFa klasyka- z jednego jeden naroznik, z drugiego srodek a z trzeciego drugi naroznik. Pracochlonne jest odpowiednie przyciecie poszczegolnych elementow i spasowanie ich, ale jest to do zrobienia, a spoiny sa pod klami i praktycznie ich nie widac po wyszlifowaniu. Wiem ze to nie to samo co zdrowy ladny orginalny zderzak ale latwiej znalezc dwa np krzywe zderzaki niz jeden prosty i zdrowy.

tylko problem w tym że kły sa tylko w dół zderzaka a na górze nie ma...

zofia ma podobne -i łatwiej je znaleść .
szlifierka i spawara przy budowaniu kopji bedą niezbędne