MotoNews.pl

Szarpie przy ruszaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
nie wiem co to moze byc szarpie przy ruszaniu nie zawsze ale czesto cos ze sprzehlem moze kto mi powie czym to moze byc spowodowane?
Pozdro

Jakby ci sie Sprzeglo slizgalo to bys mial to caly czas chyba . . . sprawdz moze linke od sprzegla, moze cos sie zjeblo z nia, naciag sie poluzowal . . .

w sumie prawie zawsze szarpie chyba ze dam mu duzo wiecej obrotow niz powinienem, jakby sie slizgało sprzęgło to co jest do wymiany? i jak się do tego zabrać?

Wtedy do wymiany tarcza sprzegla, ale niekoniecznie musi to byc sprzeglo . . .

To co by to moglo byc?

Szarpanie moze byc spowodowane wieloma rzeczami, moze to byc sprawa silnika - czyli przerywanie na wolnych obrotach, lub tez sprzeglo (napisz, czy ciezko biegi wchodza, czy cos strzela, itd)

biegi wchodza normalnie nic nie strzela tylko przy ruszaniu go telepie pozatym chodzi normalnie

Cytat:
2005-05-30 14:03:13, niesztof pisze:
Szarpanie moze byc spowodowane wieloma rzeczami, moze to byc sprawa silnika - czyli przerywanie na wolnych obrotach, lub tez sprzeglo (napisz, czy ciezko biegi wchodza, czy cos strzela, itd)

No jak biegi ciezko wchodza to Sloneczko, mozliwe ze ono, ale skoro kolega pisze ze przy ruszaniu to Sloneczko odpada, naciag linki w sumie tez, bo na kazdym biegu by klopoty byly . . . silnik wlasnie tez wchodzi w gre . . . tak jak mowisz.

no wlasnie wiem ze jak stoi w sloneczku to biegi wchodza ciezko ale to nie ma nic wspolnego bo czy zimno czy cieplo zawsze go szarpie jak ruszam

ja bym bardziej podejrzewał docisk sprzęgła

Cytat:
2005-05-30 14:11:30, mariuszmaliglowka pisze:
no wlasnie wiem ze jak stoi w sloneczku to biegi wchodza ciezko ale to nie ma nic wspolnego bo czy zimno czy cieplo zawsze go szarpie jak ruszam

Nie chodzilo mi o takie sloneczko
Mialem na mysli Sloneczko w Sprzegle /Docisk Sprzegla/

aha dla mnie to czeski film dlatego nie skumalem ale dzieki za odpowiedz

a mozna kupic sam docisk sprzegla ? i ile kosztuje silnik 1.6 16V 97 rok

nie proponuje ci wymiany samego docisku lepiej odrazu zmienići tarcze no chyba że jest nówka w co wątpie

mam też taki objaw i podejrzewam właśnie docisk...
tzn. czasem, zwłaszcza śieżo po odpaleniu, jak wcisnę gaz do oporu to tak jakby coś przeskakuje... sie rozbierze, to sie sprawdzi.

Ja mialem wymiane Docisku, a objaw byl taki, a raczej nie objaw ale skutek, na jednym ze skrzyzowan nie mialem juz mozliwosci zredukowania biegu , 3 nie wchodzila. Nie wiedzialem wtedy co to , ale okazalo sie ze to Docisk. Biei wchodzily tylko przy odpowiednich obrotach, a tak to ni cholery . . .

a ja bym obstawial poduszke skrzyni biegow ta z tylu przy maglownicy mam takie same objawy a wine wlasnie ponosi poduszka skrzyni biegow

aby bylo smieszniej to wrzuce swoje dwa grosze.
Ślizgało mi sie ssprzęgło, wiec wymieniloem caly zestaw. I zaczal przy ruszaniu szarpac. Mechanik stwierdzil ze przy nowym zestawie tak ma byc przez jakis czas, az sie dotrze wszystko. Ale mija juz 3000 km. od wymiany a on dalej szarpie. Przed wymiana nie szarpal , albo bardzo nieznacznie. Ta wersja z poprzedniego postu dotyczaca poduszki zaczela mnie zastanawiac, musze zbadac temat. Bo jezeli nie to to co to moze byc?

Cytat:
2005-06-01 16:35:44, becel pisze:
Ta wersja z poprzedniego postu dotyczaca poduszki zaczela mnie zastanawiac, musze zbadac temat. Bo jezeli nie to to co to moze byc?

To nie bedą poduszki pod skrzynią. wszystko jedno które. Coś jest nie tak z silnikiem. Nie wiem co , ale z osprzetem(czujnikami) silnika. Mnie szarpało tak , ze aż maska do góry podskakiwała. Po kilku zabiegach zlikwidowałem [u]prawie[/u] całkowicie to szarpanie, ale czuje i wiem , że jednak cos jest nie tak.

Cytat:
2005-05-30 13:56:02, mariuszmaliglowka pisze:
w sumie prawie zawsze szarpie chyba ze dam mu duzo wiecej obrotow niz powinienem, jakby sie slizgało sprzęgło to co jest do wymiany? i jak się do tego zabrać?

A czy n.p jeśli toczysz się wolno na dwójce i wcisniesz mocno gaz to też szarpie? Czy dochodzi do tego 'dławienie się' silnika????

PS. Witam po dłuższej przerwie