MotoNews.pl

Czuć gaz w samochodzie podczas tankowania.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Ostatnio remontowałem mój samochód i musiałem odkręcić butlę LPG i przesunąć ją - po naprawie przykręciłem butlę w tym samym miejscu( nie odłączałem przewodów od butli).Po tej operacji podczas tankowania czuć gaz wewnątrz samochodu (jednak nie od razu tylko jak butla zapełni się w około 50%).Co dziwne sytuacja ta ma miejsce tylko podczas tankowania. Później wszystko jest ok.
Co może być przyczyną tej usterki ? Czy ktoś z Was spotkał sie z takimi objawami ?
Dzięki za pomoc !
POZDRAWIAM !

musials naruszyc ktores polaczenie przewodu z butla... skoro butla miala zostac na miejscu to dlaczego nie odkreciles przewodow?

Odkęcałem butlę bo przeszkadzała, miałem robioną blacharkę. Tylko tak się zastanawiam czemu czuc gaz tylko podczas tankowania ? Gdzie może być uszkodzony przewód LPG ?

Gdzie masz zamontowaną końcówkę do tankowania?

Uszkodził sie pewnie przewód od tankowania (lub jego połączenie z butlą). Gdy tankujesz to jest w nim gaz i sie ulatnia. A o ile sie nie myle to w butli jest zawór zwrotny i gdy przewód po tankowaniu sie opróżni to już później nie śmierdzi. Zreszta nie ma co filozofować tylko sprawdzić szczelność. Ja kupiłem tester za 20PLN i sam sprawdzam szczelność od czasu do czasu.

--
pozdrawiam
Krzysiek Rogala

Tankuj zupe :]

Dzięki za odpowiedzi.
Na to wyglada, że nieszczelność musi być w przewodzie zawór tankowania - butla. Będę musiał sprawdzić to.
Zawór tankowania mam przymocnowany z tyłu samochodu, przy zderzaku.
Pozdrawiam !

Cytat:
2005-05-31 12:14:49, Julo_ pisze:
Tankuj zupe :]

a ty olej do głowy tez jestem dowcipny