Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2005-05-31 12:54:40 Witam.
Mam taką przypadłość - że mam delikatne drgania na kierownicy (całe auto) jak przekraczam właśnie 110-120km/h. Martwi mnie to o tyle ze jak drga przy takiej predkosci to też drga przy mniejszej ale tego nie czuć. Zmienione są już felgi i opony - zrobiłem gałke wahacza i poduszki (przód) ale znajomy mechanik stwierdził że jak bym mu nie zwrócił uwagi to bez zgrzytu bym na takiej zawiesze przeszedł przeglad (ale ze mi drga to wymieniłem) i ... nadal drga. Oczywiście zbieżność zrobiona. Gdzie jeszcze sukać problemu ?? Pozdrawiam. Misio |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-05-31 13:54:49 nie masz przypadkiem luzów na przegubach napędowych? |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2005-05-31 14:13:21 nie wiem ![]() a jak to zprawdzić ?? Misio |
![]() gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2005-05-31 17:57:06
Masz na myśli sworzeń? Może luz na przekładni? Luz na przegubach to chyba najlepiej sprawdzić tak: jedziesz 5-10 km/h do 20 na pełnym skręcie. Jeśli grzechocze to na 99% przegub (chyba tak to się sprawdza) ![]() Gadi [ wiadomość edytowana przez: gadiemus dnia 2005-05-31 17:59:05 ] |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2005-05-31 18:18:55 Nie grzechocze ani w lewo ani w prawo (przynajmniej ja nie słyszę) ![]() A czy luzy na przekładni kierowniczej nie wyszły by na szarpakach - znajomy diagnosta naprawde ostro trzepał mi auto i stwierdził ewentualnie zworzeń zwrotnicy/wachacza i poduchy (ale to tak jak by się już na siłe do czegoś przczepić (jak pisałem) - wymieniłem i nic nie pomogło ![]() Na kierownicy nie czyje luzu. Pozdrawiam. Misio |
![]() Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2005-05-31 20:10:12 Moze zamiast rozbierac pol samochodu sprobuj najpierw dowazyc kola w zakldzie gdzie robia to do ilus cos tam ![]() |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2005-06-01 08:32:48 Witam ponownie.
Z tego co wiem - doważanie kół na piastach daje duże rezultaty przy wyskich profilach opony (ja mam jednak ciut niższy), ale prawdopodobnie pojade i doważę (dla spokoju i sprawdzeniu czy to to). Co do opon - mam niestety używki - ale od znajomego (przód nokiany, tył fulda) i też znajomy wulkanizator je ogladał i stwierdził ze OK - założyłem je i po 1500km ściągnołem i wywazyłem ponownie (niewielkie różnice, ale zawsze opony, szczególnie używane muszą sie dotrzeć na nowych felgach i w innym aucie). Dziękuję za wszystkie sugestie. Jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ... będę wdzięczny. Misio |
![]() gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2006-03-14 00:39:31
Tylne koła też przepatrz. Mimo, że nie skretne to też mają wpływ. Jeżeli masz bomble na gumach albo krzywe fele to będzie jazda mało komfortowa. |
![]() Remlen HF MEMBER Hyundai GETZ Poznań | 2006-03-14 07:12:50 Ja na Waszym miejscu zainteresowałbym się także tyłem. Słyszałem o kilku przypadkach bicia i latania karoserii właśnie od tylnich bębnów (kół)... |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-03-14 11:35:30 Witam.
Niby ja rozpoczołem temat i mogę powiedzieć jedno .... w to lato problem zniknoł. Auto sie całe telepocze ale powyzej 145-150 co dla niego jest prawie Vmaxem wiec mnie to nie obchodzi - w kazdym bądź razie same znikły i już jeżdze sobie spokojnie do 130km/h (więcej Poniakiem raczej nie fruwam). Sprawdzcie wyważenie kół i stan opon - jak są delke to może ściągnij i zoabcz jak wówczas. Pozdrawiam. Misio |
![]() kru_chy HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE GT kielce | 2006-03-14 16:21:10 Tez mam takie drgania ale wyczailem w lewym tylnim kole goreczke na boku. Pewnie jakies wlókno poszlo. Mam tylko nadzieje ze dojerzdze do opadniecia sniegow ![]() POZDRAWIAM!!!!! |
tramal HF MEMBER hyundai acc 3d coupe gdansk | 2006-03-15 22:51:57 tak czy inaczej w piatek postaram sie opowiedziec jaki efekt dalo wywazanie kolek, pozdro |