MotoNews.pl

Zgrzyt przy rozruchu...bendix rozrusznik?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
jakis czas temu zauwazylem pewien problem w mojej Vici. Ostantio zaczal sie nasilac. Otoz przy przekreceniu kluczyka zamiast wlaczenia silnika slysze glosny metaliczny dzwiek, zgrzyt. Czasem tylko raz, innym razem 3 razy pod rzad. Nie zauwazylem roznicy miedzy cieplym, zimnym silnikiem czy pogoda. Znajomy powiedzial ze to bendix jest zuzyty? ja sie na tym nie znam i nie wiem o co chodzi...
czy ma racje? jesli tak to jak to sie naprawia czy sie naprawia? czy dojscie do rozrusznika w Vectrze A 91 jest ciezkie?
prosilbym o wszystkie sugestie jakie sie Wam nasuna
dziekuje i pozdrawiam

Jesli chodzi o sam rozrusznik to jest on slyszalny ale tylko podczas krecenia.Wydaje bardzo charakterystyczny odglos jakby cos zgrzytalo.Mialem to robione w naszej vectrze.Skoncyzlo sie na rozebraniu, przeczyszczeniu i nasmarowaniu.Przy okazji jak cos to sprawdz szczotki.No i poza tym to bylo slyszalne przy kazdym zapalaniu a nie raz tak a czesem nie.

Bendix

a czy skomplikowana ciezka jest ta naprawa? duzo by kosztowala u mechanika? albo czy samemu probowac ... choc jestem zielony w tych sprawach

Są dwie możliwości:
1. Bendix
2. wytarty wieniec koła zamachowego

Z wymianą Bendixa powinieneś sobie sam poradzić, musisz wymontować rozrusznik, wymienić bendix i przy okazji szczotki i przeczyścić komutator wirnika.

Ale jeżeli to wieniec to jeżeli naprawde jesteś zielony jak napisałeś to nie próbuj, to sie wiąże z wyciągnięciem silnika, czyli potrzebne są odpowiednie warunki, na parkingu pod domem tego nie raczej zrobisz.