MotoNews.pl

Pirelli P5000 Drago

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktoś tych opon uzywa - dla mnie byłyby super gdyby nie ich hałas - normalnie jakbym X-wingiem leciał... najgorzej przy 90-110 później w głowie huczy. Niestety testy potwierdzają ich hałas, ale moim zdeniem to dyskwalifikuję tą oponę

kiedys na takich jezdzilem, zeczywiscie sa glosne, ale cos za cos... przyczepnosc maja zajebista
teraz ma goodyerki Eagle Ventura - te to sa dopiero glosne...

Jak to niektórzy Klubowicze mawiają,,,,daj głośniej radio to żadnego hałasu nie będziesz słyszeć

Wlasnie taki eopony kupilem miesiac temu - przyczepnosc jest bardzo dobra a co do glosnosci hmm nie zauwazylem jakiejs wielkiej roznicy ( nie wiem czy to ma zwiazek ale zamiast powietrza jest azot). Polecam.

oponka jest super - ale od hałasu to mnie już w głowie mi szumi (poważnie) więc kurczę może coś nie tak z łożyskami (choć żadnych innych objawów nie zawuważyłem). Zwierzu napisz coś więcej o tym azocie pls.

Cytat:
2005-06-03 09:11:07, elChopin pisze:
napisz coś więcej o tym azocie pls.

Azot (N, łac. nitrogenium) jest niemetalem należącym do piątej grupy głównej. Zawartość w górnych warstwach Ziemi wynosi 0,0019 %. Stabilnymi izotopami azotu są 14N i 15N.

Azot w stanie wolnym występuje w postaci N2. W cząsteczce tej dwa atomy tego pierwiastka są połączone ze sobą wiązaniem potrójnym. Azot jest pierwiastkiem stosunkowo biernym chemicznie co spowodowane jest bardzo wysoką wartością energii wiązania w cząsteczce N2, wynosi ona aż 945.33 ± 0.59 kJ · mol-1.

Azot w fazie stałej występuje w sześciu postaciach nazwanych od kolejnych liter grackich (α, β, γ, δ, ε, ζ. Najnowsze badania wykazują prawdopodobne istnienie kolejnych dwóch odmian (η, θ.

Azot wchodzi w skład wielu związków, takich jak: amoniak, kwas azotowy, azotany oraz wiele ważnych związków organicznych. Jest dla życia na Ziemi jednym z najważniejszych pierwiastków. Wchodzi w skład wielu biocząsteczek, takich jak aminokwasy, nukleotydy i kwasy nukleinowe.

Jego zawartosc w powietrzu to okolo 78,08%.

Jeszcze cos chcialbys wiedziec?

Cytat:
2005-06-03 11:48:53, QLogic pisze:
Azot (N, łac. nitrogenium) .... Jego zawartosc w powietrzu to okolo 78,08%.
Jeszcze cos chcialbys wiedziec?

QLogic jestes debesciak

[ wiadomość edytowana przez: Dicer dnia 2005-06-03 11:59:53 ]

Cytat:
2005-06-02 18:01:28, Zwierzu pisze:
( nie wiem czy to ma zwiazek ale zamiast powietrza jest azot).

Pompując kapcie azotem należy wysmarować wnętrze opony towotem, co by cząsteczki azotu nie stawiały zbytniego oporu - stąd ten szum.

Chyba Piotrek nie czytales uwaznie ja wprost przeciwnie twierdze ze u mnie nic nie szumi a czym tam wysmarowali od srodka to juz w NORAUTO chyba wiedza najlepiej

Ja mam takie opony z przodu.
Że niby hałasują? No co Wy? Sypiam nad garażem i jakby tak było to bym na pewno coś w nocy słyszał.

--
Wiesiek (Maestro)

Nie otwieram nowego tematu bo sprawa właśnie opon się tyczy.

Mam zamiar kupić takie oto oponki:

DAYTON 185/65 R14

Proszę Was o opinie. Na stronach WWW.OPONY.COM.PL lub WWW.OPONY.COM opinie są zaskakująco dobre a cena bardzo przystępna.

Co Wy na to?

Pozdrawiam.

w sumie pytasz o inne opony - ale spox. Nie znam opon, poradzę ci tylko jedno - nie sugeruj się zbytnio opiniami na tych serwisach - często głupoty piszą np. te gówniane bravurisy wogóle na śniegu nie trzymają - (autentyk), słyszałem też, że producenci/dyst. często oceniają swoje wyroby...

I częste opinie dot. opon letnich to:
"W lecie ok, ale na śniegu tragedia".

Cytat:
2005-06-17 14:09:51, elChopin pisze:
w sumie pytasz o inne opony - ale spox. Nie znam opon, poradzę ci tylko jedno - nie sugeruj się zbytnio opiniami na tych serwisach - często głupoty piszą np. te gówniane bravurisy wogóle na śniegu nie trzymają - (autentyk), słyszałem też, że producenci/dyst. często oceniają swoje wyroby...

O jakie inne opony pytam?
Oczywiste jest dla mnie, że opona letnia na śniegu i lodzie nie bardzo będzie sie trzymać - może być niebezpiecznie. Ale to chyba bęzie lepsze niż te seryjne KUMHO, co????

[ wiadomość edytowana przez: markij dnia 2005-06-17 14:50:04 ]

Pirelli ? Podpisuje sie pod nimi rekami i nogami!!!
Jezdzilem przez jakis czas na uzywkach Pirelli z auta mego brata (mimo, ze juz niezle wytluczone, to przyczepnosc mialy NIEZIEMSKĄ!! - nie obchodzilo mnie czy jest upał, czy pada deszcz).
Ostatnio (ale to tylko przejsciowo) zalozylem Kumho - omal sie na tym 2 razy nie rozwalilem.

PIRELKI - jak najbardziej!!

wyciągam stary wątek - tak mi się wydaje, że ten hałas może pochdzić z łożysk, co prawda były sprawdzane na przeglądzie (0 luzów, wycieków itd.) - ale to nienormalne, żeby opona tak hałasowała.

Jak można jeszcze zdiagnozować, że to łożyska właśnie (hałas pojawia się między 90-110, wcześniej raczej ok, nic nie stuka, koła toczą się gładko). Na zimówkach też trochę jest hałasu ale znacznie mniej (Barum Polaris).

Wydaje mi się, że hałas pochodzi z przednich kół, autko ma 132k i cholera wie, czy łożyska są od nowości czy były już wymieniane...

opony hałasują i to czasem bardzo glosno

jezeli zas chodzi o lozyska np z przodu to mozna podniesc auto-całe albo tylko przod do gowry, rozpedzic samochod po czym zgasic silnik i słuchac czy pracuje jak tramwaj a z tylem trzeba juz samemu krecic rączką

Cytat:
2005-08-02 11:53:45, elChopin pisze:
Jak można jeszcze zdiagnozować, że to łożyska właśnie

To bardzo proste jest:

Opony halasuja tak: WUUUUUUUUUUUUUUUU (ew. SZUUUUUUU zalezy od nawiezchni )
a lozyska tak: ŁUUUUUUUUUUUU

Cytat:
2005-08-02 12:21:05, Petersen pisze:
(...) to mozna podniesc auto-całe albo tylko przod do gowry, rozpedzic samochod po czym zgasic silnik (...)

Niezły akrobata, gasic silnik na rozpędzonym samochodzie z podniesionymi kołami... toż to hamulców nie ma....

Sory ale NMSP

Cytat:
2005-08-02 12:33:36, Dicer pisze:
To bardzo proste jest: Opony halasuja tak: WUUUUUUUUUUUUUUUU (ew. SZUUUUUUU zalezy od nawiezchni ) a lozyska tak: ŁUUUUUUUUUUUU

a mnie się wydaję, że u mnie jest ŁSZUŁSZUŁSZUŁSZU... ale tak bardzo szybki i amploidalnie - przypomina to dźwięk Xwinga