Radio w maluchu - antena

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Planuje do swojego malucha tanim kosztem włożyć jakieś radio. Właśnie bardziej na możliwości słuchania radia, a nie na kaseciaku mi zależy, dlatego mam pytanie odnośnie anteny.

Może ktoś ma doświadczenie odnośnie zakładania anteny w maluchu?
Gdzie ją najlepiej założyć?
Czy da się założyć na dach taką małą antenkę "pod kątem" jak w większości zachodnich wozów?

Będę wdzięczny za sugestie.

Ja używam w swoim samochodzie antenke przyklejoną do przedniej szyby: ANTENA ZE WZMACANIACZEM i działa bardzo dobrze, no i kolejny plus to to, że nie mam jakiegoś "pałąku" na zewnątrz i nic nie rdzewieje

Hehe, nic nie rdzewieje? A podłoga?

A tak serio to jednak lepsza jest pełnowymiarowa antena zewnętrzna. O ile w mieście sprawdzi się nawet wystawiona za okno szprycha, o tyle w trasie ma to już bardzo duże znaczenie...
Dobre, współczense anteny nie mają prawa rzewieć, no chyba że masz na myśli że zardzewieje dach... ale to raczej tylko w przypadku niefachowego montażu...
Co do założenia anteny na dachu w maluchu to pewnie, że tak, wystarczy zrobić dziurkę, przeciągnąć kabelek, przykręcić antenę... Tak to jest zrobione w tych zachodnich wozach, tyle że w fabryce

Cytat:
2005-06-03 20:12:53, MacTB pisze:
Hehe, nic nie rdzewieje? A podłoga?

OT: już niedługo nie będzie rdzewieć Więc proszę mi się tu nie śmiać

Dziękuje za odzew.

Cytat:
2005-06-03 19:16:55, Norbi69 pisze:
Ja używam w swoim samochodzie antenke przyklejoną do przedniej szyby: ANTENA ZE WZMACANIACZEM i działa bardzo dobrze, no i kolejny plus to to, że nie mam jakiegoś "pałąku" na zewnątrz i nic nie rdzewieje

Też o tym pomyślałem. Na Allegro widziałem też taki model anteny wewnętrznej. Jeśli dobrze się sprawdza tego typu patent, to chyba się zdecyduję. Mam tylko dwa zastrzerzenia:
1. Troche duże są te nateny, ok. 30 cm. To prawie szerokość połowy przedniej szyby
2. Antena np. na dachu nie zwraca raczej uwagi, a taka jest chyba jednak widoczna i raczej nietypowa. Widział może ktoś w niecie jakieś fotki jak to wygląda zamocowane w samochodzie?

Cytat:
2005-06-04 11:30:35, yonash pisze:
Dziękuje za odzew. Też o tym pomyślałem. Na Allegro widziałem też taki model anteny wewnętrznej. Jeśli dobrze się sprawdza tego typu patent, to chyba się zdecyduję. Mam tylko dwa zastrzerzenia: 1. Troche duże są te nateny, ok. 30 cm. To prawie szerokość połowy przedniej szyby 2. Antena np. na dachu nie zwraca raczej uwagi, a taka jest chyba jednak widoczna i raczej nietypowa. Widział może ktoś w niecie jakieś fotki jak to wygląda zamocowane w samochodzie?

Zawsze możesz rzeźbę zrobić i przez przedłużacz pociągnąć ją do tylniej szyby i u samego dołu ją zamontować

Ale najwygodniej na przedniej oczywiście. Ja mam taką jak mówiłem zamontowaną i jest super, wogóle nie zwracam na nią uwagi

Ze sporym poślizgiem udało mi się zaopatrzyć w radio, więc zamiast zakłądać nowy temat jeszcze o coś zapytam.

Czy ktoś ma jakieś koncepcje/doświadczenie jak najlepiej zamocować w kaszlaku kieszeń (radio jest z kieszenią)? Trzeba by ją przykręcić jakoś do tego plastikowego elementu w którym jest otwór na radio.

Dziwne pytania może zadaje...Zachciało mi się radia w maluchu...