Czy regulowac ponownie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
sytuacja wyglada tak: świeżo założona instalacja wtrysku sekwencyjnego do Avensis (jakieś Diego, wtryski Matrix). W warsztacie zapewniali, że zupełnie sporadycznie przytrafia się sytuacja, że zacznie podswietlać się lampka diagnostyczna silnika. Ale jeśli będzie się zapalać należy doinstalować jakiś emulator. No i u mnie zapaliła sie nieomal odrazu , gdy tylko samochód osiągnął około 100kmm/h. I pytanie: czy ma sens próba powtórnej regulacji? Czy wpływ na to podswietlenie kontrolki mogł mieć fakt, że zupełnie nieprawidłowo swieca się diodki na panelu (migajaca czerwona, mimo pełnego zbiornika, żadnej zielonej)? Widzę, ze na forum jest ktoś z Piaseczna... Mam nadzieję, że to nie gość, który mi to zakładał.

Jak świeża instalka to jedź do gościa niech poprawia i montuje wszystko tak jak ma być a nie oszczędza na emulatorach. Na mój gust to coś spierdzielił przy montażu.

Z tego co ja sie orientuje to kontrolka silnika pomaranczowa !!! to chceck engine i zapala sie np w sytuacji gdy paliwo jest zanieczyszczone. W Nubirce siostry na gazie swieci sie caly czas poniewaz nie zalozyla modulu ktoy sprawia ze komputer dziala normalnie. Z tym ze roznica jest taka ze przy montarzu serwis od razu poinformowal ze modol kosztuje 100 PLN i ze taka kontrolka bedzie sie swiecic. Jesli Ciebie nie uprzedzili to znaczy ze albo cos spartolili albo Ci o tym nie powiedzieli. POlecam wizyte w serwisie i sprawe trzeba postawic jasno.

Pozdrawiam
Marcin

dziwne ale to typowe spie ... instalacji przy montarzu.bo o ile sie nie myle to jest gaz na wtrysku. a czy panowie od gazu robili chociaz diagnostyke silnika ? a swoja droga w toyocie mozna zczytac kody bledow samodzielnie i zobaczyc co zrobili fachowcy /obrazam wszystkich fachowcow tak ich nazywajac/ zle tz .gdzie popelnili blad

Co to za Ave, który rok i jaki silnik ?
Podejrzewam, że u Ciebie może być czujnik ubogiej mieszanki (zmora toyotowców), a nie standardowa sonda lambda i z tym mało kto sobie dobrze radzi
Objawy na to wskazują
Popatrz pod maskę czy nie ma gdzieś napisu "Lean Burn" i ostrzeżenia, że można zakładać tylko platynowe świece.
Pozdro.

Przy
Cytat:
świeżo założona instalacja wtrysku sekwencyjnego

nie ma prawa swiecić kontrolka ta ani żadna inna (która nie świeciła wcześniej), jeżeli jest inaczej to do poprawy i nie popuszczać instalatorowi, jeżeli nie potrafi zrobić instalacji jak nalezy to niech zwraca pieniądze, bo może być tak:
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=88668&c=72&f=9&orderby=desc&start=40