MotoNews.pl

Hamulce przód

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich
mam mały prob;em w środe wymieniłem na nowe tarcze i klocki w przodzie w moim złomie do dziś było wszystko ok ale gdy okładziny się troche zdarły to jest bardzo dziwny dzwięk wydawany podobny do (śróbki w sloiku)
pytam może komuś sie coś takiego stało??
aha napewno są to hamulce nie gałki bo gdy jade i lekko hamuje to tego nie ma nie DZWONI
prosze o rade
dzięki golek71

...to kiedy dzwoni?

Wskazane by było skontrolować jeszcze raz poprawność montażu wyżej wymienionych elementów. Poza tym słyszałem, że często powodem takiego "rzężenia" w czasie hamowania jest większe " ziarno" w powierzchni ciernej klocka lub tarczy..Z ciekawości zapytam jakie i za ile je nabyłes, bo mnie też wkrótce chyba to czeka?

no to witam w klubie piszczącyh hamulców mi tez piszczą po zmianie słychać to tylko podczas jazdy z otwartym oknem i to jak sie przejeżdza obok innych samochodów kture stoja lub wysokich krawężników chwilowo ponaga psijkniecie np wd-40 na zewnetrzne strony klocków i tym podobne miejsca oby nie na tarcze ja załorzyłem u siebie tarcze i klocki DELPHI i od razu mi sie to pojawiło na razie zrobiłem na nich około 800km i piszczy choc jakby troche mniej teraz piszczy najwiecej przy skrecaniu w lewo.
montaż napewno prawidłowy może kiedys przestanie piszczeć.

Prawdopodobnie przestanie u mnie po wymianie tarcz (Jurid) i klocków (Lucas) było to samo gwizdanie i piszczenie więc kupiłem klocki Motorcraftu myśląc że przejdzie a tu po wymianie to samo ale zauważyłem teraz że piski ustałe ale potrzeba było przejechać ok 4000tyś km.-chyba się dotarły.

a jak tylne hamulce tak szumią przy hamowaniu, to znaczy ze sa zuzyte?? bo nawet nie mam jak sprawdzic narazie (klucz pekl przy probie odkrecenia nakretek od kola )... i ile kosztowaly by okladziny na tylne szczeki hamulcowe??

Ja się może żle wyraziłem; mi nie piszczy, ani nie dzwoni lecz chodzi o wymianę okresową z tytułu zuzycia. Co do wypowiedzi gardenii 1 to dość duży przebieg musiałeś zafundować wssiemu, żeby hamulce się dotarły. Inni już chyba kilkanaście razy zmienialiby komplet hamulców

Cytat:
2005-06-03 15:25:43, golek71 pisze:
witam wszystkich mam mały prob;em w środe wymieniłem na nowe tarcze i klocki w przodzie w moim złomie do dziś było wszystko ok ale gdy okładziny się troche zdarły to jest bardzo dziwny dzwięk wydawany podobny do (śróbki w sloiku) pytam może komuś sie coś takiego stało?? aha napewno są to hamulce nie gałki bo gdy jade i lekko hamuje to tego nie ma nie DZWONI prosze o rade dzięki golek71

słuchaj golek
w zacisku hamulcowym, od czoła jest taka prostokątna blaszka, ma ona utrzymać klocek w zacisku, żeby na dziurach się nie telepał

sprawdź czy ta blaszka ci nie pęka /skoro mówisz że dzwięk podobny jest to śrubki w słoiku/

bardzo prawdopodobne, że ona jest temu winna

dzięki wszystkim za odpowiedzi najprawdopodobniej będą to te blaszki co pisze o nich slawas1 bo klocki mi nie piszczą tylko dzwonią poprostu sie obija żelazo z klocka o docisk
pozdro golek71