Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() RWicik Chevrolet Lacetti WA, PL | 2005-06-04 17:32:42 kiedyś miałem taki przypadek ze nie palił na ciepłym, a dopiero po ostygnięciu i była to cewka |
![]() JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-06-04 21:04:41 Jeśli dochodzi do 4,5 rpm, lub 4,0 rpm oznacza to, że padł któryś z czujników: wałków rozrządu, bądź wału korbowego. Nie zapala ci się lampka pomarańczowa silnika? |
![]() ckk Forumowicz Omega MV6 Warszawa | 2005-06-06 09:22:30 Witam. Dwa tygodnie temu wymieniałem cewkę. Rozwalała sie powoli, kłopoty z odpalaniem, osiągi raz lepsze raz gorsze, w końcu dwa cylindry całkiem przestały chodzić. Idiotyczne rozwiązanie. Wymiana cewki to kaplica. 12 godzin roboty i dużo kasy
|
![]() Diro Forumowicz Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-06-07 01:39:35
[ wiadomość edytowana przez: Diro dnia 2005-06-07 01:40:31 ] |
![]() tommi32 astra GSI krakow | 2005-06-08 23:21:13
Witam, mam podobny problem, auto nie odpala mi na ciepłym silniku, po zgaszeniu nie można odpali...ale po pewnym czasie odpala....JAK MYŚLICIE CO TO MOŻE BYĆ???? Cewka czy moduł? Aha ja mam silnik c20xe...... |
![]() Diro Forumowicz Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-06-09 02:20:47
|
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2005-06-09 08:24:00 u mnie to samo - na zimnym (lub po postoju wiekszym niz pol godziny) odpala "na dotyk"
jak podjade do "kiosku po gazety" to odpalanie odbywa sie przez uporczywe krecenie przez okolo 7-10 sekund !!!! co do awarii czujnika to mam watpliwosci czy on moze byc przyczyna: uznajmy ze na zimnym silniku komputer daje mieszanke o skladzie wzbogaconym - a wiec taka ze odpalic powinien bez problemu. i teraz: silnik zimny - odpala bez problemu silnik zimny - czujnik niesprawny info ze silnik jest cieply - powinny byc problemy ze zbyt uboga mieszanka - a tak nie jest silnik cieply - czujnik sprawny - PROBLEM z odpalaniem - dlaczego ? silnik cieply - czujnik niesprawny - a wiec sygnal do kompa idzie ze jest zimny - powinien dostac mieszanke wzbogacona a wiec ulatwiony rozruch - a tak w praktyce nie jest... nie wiem czy bylem w stanie jasno przedstawic tok rozumowania... troche wyglada to skomplikowanie... po namysle dodaje jeszcze opis: a gdyby "na sile" odlaczyc czujnik temperatury przy nagrzanym silniku - a wiec naprawde zmusic komp do dzialania w trybie "zimny silnik" - moze wtedy odpali bez problemu ? tylko jaki z tego wniosek - ze informacja o cieplym silniku powoduje klopoty z odpalaniem ? a wiec problem lezy w komputerze ? hmmmm, zaczynam sie gubic ![]() [ wiadomość edytowana przez: harry dnia 2005-06-09 08:28:05 ] [ wiadomość edytowana przez: harry dnia 2005-06-09 08:28:39 ] |
![]() tommi32 astra GSI krakow | 2005-06-09 21:50:01
Objawy? dokiładnie takie jak napisał harry.... podobno w gre wchodzi jeszcze czujnik położenia wału lecz jak mi ktoś powiedział gdyby był walnięty to nie odpaliłbym auta bez względu na to czy jest ciepły czy zimny, Objawy jakie występują w 99% wskazuja na moduł...ale ktoś wcześniej napisał że wymienił cewke i było ok....ja też sie juz pogubiłem... |
![]() Diro Forumowicz Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-06-11 01:11:45 Bo to trochę takie szukanie w ciemno, awarię czyjnika położenia wału wykryłaby samodiagnoza, eh ta elektronika ![]() |