Co to jest za skrzynia biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś mądry mógłby mi powiedzieć, czy skrzynia na następującym zdjęciu:
skrzynia

to skrzynka DOHC z kołnierzem pasującym do poldka ? Jest ona do sprzedania jakby co, jeździła z 1.8, stan bardzo w porządku.

wyglada "argento-podobnie"

wyglada na skrzynie z fiata 124 sport (ale musialbym zobaczyc kolniez)

argenta na 99% 5 z pionową gałą

na 100% ne jest to skrzynia z argenty. Stawiam na 124 sport, wloskie 125 lub najstarsze 132

w 132 niebylo takiej dokladki tylko argenta
jedynie 124 sport

tu jest kolnierz
http://www.igf.fuw.edu.pl/~zbych/skrzynia2.jpg

mi sie wydaje ze jest to 125 wloch.
ja mam kolnierz 124 i mam rozlusznik po prawej.
ojciec mial wlocha i mial rozrysznik po lewej/pod gaznikiem/
chyba ze byly wersje `124 z rozrysznikiem po prawej.

tak zgadza sie wiekszosc 124 mialo rozrusznik pod wydechem
ale rowniez mialo skrzynie bardzo podobna do fiata 125p
a ta jest bardziej do 132 skrzyni podobna odlewami albo jakis nowszy typ 124 albo faktycznie 125 wloch

Dzięki za tę dyskusję , a jak z tym kołnierzem do poldka ? Prawdę mówiąć chciałbym się pozbyć tej skrzyni, albo zamienić ją na skrzynkę z Argenty ...

do poldka w calosci na pewnoi nie wejdzie.
moze wejdzie po zmianie na polski kolnierz ale trzeba sprawdzis rozstaw srob.i robic dziure w tunelu.
kup za 2 zl uszczelke do poloneza pomiedzy skrzynie a kolnierz i przyluz do srob. jezeli pasuja to wystarczy przekrecic kolnierz.
jezeli nie to lipa.

ile chcesz za to skrzynie.??

to jest 4 czy 5 biegow??.

po co w niej grzebali /swierzy silikon/????????????
ile ma km??

Poloneza nie mam, pytam się z ciekawości, co do silikonu, to jest świeży co najmniej od 2 lat , jest to V, jeździła z 1.8 i zachowywała się bardzo miło .... niestety jest krótsza od skrzyni Argenty i nie pasuje mi przy tym mocowaniu silnika jakie mam, a bardzo szkoda, bo jest w lepszym stanie niż moja obecna skrzynia. Chyba ją wpuszczę raz jeszcze na allegro.

ja mam 5 od argenty moge sie zamienić pod warunkiem ze masz wał do swojej skrzyni ktory mozez mi sprzedac w promocji

jest to skrzynia fiat 132 V-cio biegowy tzw.stary typ. dzwon pasuje do włoskich i ładowskich silników tylnonapędowców
mechanicznie jest identyczna jak poloneza /inny dzwon do DOHC i inny dekiel tylny wraz z mechanizmem zmiany biegów/
łożyska,synchronizatory są identyczne -da się ja dostosować do poldka bez problemu po wymianie dzwonu i tylnego dekla wraz z mechanizmem zmiany biegów

AUTOMATIC: czy to znaczy ze wał napędowy moze pasować od poldka??

Cytat:
2005-06-06 14:18:48, waco pisze:
AUTOMATIC: czy to znaczy ze wał napędowy moze pasować od poldka??

tak ! do df-a czy podka wał będzie standartowy do 131 to nie wiem , ale raczej długość się nie zgodzi /do 132 i argent jest dłuższy/

tylko jest jedno ale' - V jest 0,88(+13% doIV) jak w starym poldziszu,albo co gorsza jest przełożenie 0,913(+9,5%) co dobre jest dla ostroduszących gaz
nowsze poldki od 1987r miały przełożenie 0,803 i 0,806(+24%) co jest doskonałe na trasy !

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2005-06-08 12:39:16 ]