MotoNews.pl

PROBLEM ZE ZMIENIARKĄ - Pytanie do RESa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Od pewnego czasu mam problem ze zmieniarka CD mianowicie radyjko jest ok a jak wcisne cd to nic sie nie dzieje tylko szuka szuka i szuka płyt mimo ze są załadowane i dzien wczesniej grały wszystkie. I jak chce wyjąć kieszeń z Cd to ni w ząb się nie da nie można wyjąć kieszeni z plytami CD, naciskam przycisk i mruga na zielono i nie ma reakcji. Miał może ktoś podobny problem

Raz mi sie to juz tak działo ale wtedy wyjmowałem zmieniarke i rozkrecałem jak zkreciłem pomoglo ale moze jest jakis inny sposób.

Pytanko do RESa

RES mówiłeś coś na zlocie ze miałeś podobny problem i co zrobiłeś aby pomogło?

Mam podobne problemy: wszystko gra a następnego dnia radio nie widzi zmieniarki (płyt). Myślę, żę mam jakąś przerwę w konektorku przy zmnieniarce. Trzeba to zrobić ale jakoś nie mam czasu...

Ja miałem podobne problemy ze zmieniarką.
U mnie winny okazał się czujnik, który sprawdza pozycję płyty tj. czy płyta jest w magazynku, czy jest załadowana).
Jeśli jest trochę zabrudzony to okazjonalnie mogą pojawić sie problemy ze zmnianą płyt i wyciągnięciem magazynka (np. gdy złapie trochę wilgoci na ten brud)
Jeżeli ktoś nie czuje się na siłach grzebać w zmieniarce to chętnie pomogę. Już dwie CDC2 naprawiłem, mam nawet w razie czego części. Pomoc rozliczam w zimnym piwie

pewnie ze sie pisze bo mnie to wk...a juz tylko jak i gdzie mozemy to zalatwic?

... wysyłka , spotkanie co proponujesz cruonline?

Jeżeli nigdzie nie będę musiał jechać to wolę się spotkać. Przesyłki takiego nieporęcznego i w sumie ciężkiego sprzętu są ryzykowne.
Oczywiście nie grawantuję, że uda mi się to naprawić. Nie chciałbym, żeby ktoś miał do mnie żal, że wydał kasę na przesyłkę / dojazd i nic z tego nie wyszło.

cruonline a jeśli chodzi o spotkanie to gdzie - Warszawa czy Katowice?

Cytat:
2005-06-04 11:40:59, cruonline pisze:
Ja miałem podobne problemy ze zmieniarką. U mnie winny okazał się czujnik, który sprawdza pozycję płyty tj. czy płyta jest w magazynku, czy jest załadowana). Jeśli jest trochę zabrudzony to okazjonalnie mogą pojawić sie problemy ze zmnianą płyt i wyciągnięciem magazynka (np. gdy złapie trochę wilgoci na ten brud) Jeżeli ktoś nie czuje się na siłach grzebać w zmieniarce to chętnie pomogę. Już dwie CDC2 naprawiłem, mam nawet w razie czego części. Pomoc rozliczam w zimnym piwie

Cześć !

Uważam, że powyższe uwagi są bardzo cenne

U mnie był komunikat "ER CDC" - blokowała się co jakiś czas na kilka dni. W końcu wyjąłem 4 płyty i zostawiłem tylko 2 - narazie działa, ale chyba wezmę się za czyszczenie.

Może robiąc natępną zmieniarkę, zrobię z tego poradę z fotoreportażem. Najwięcej zabawy jest z kalibrowaniem mechaniki po jej demontażu a jeden obraz znaczy więcej niż 1000 słów

RES: to własnie ten błąd miałem. W połączeniu z podobnymi objawami to pewnie ta sama przyczyna. Pewnie taki urok CDC2.

w związku z chwilowym brakiem nowych awarii w żółtym zająłem się duperelami. W lecie czasem pojawiał się problem ze zmieniarką (Blaupunkt 6cd) - sporadycznie wyświetlał "no disc" ale pomagało wyjęcie i włożenie magazynka. Niestety w końcu zesrało się na dobre, po włożeniu magazynka przejedzie przez wszystkie płytki, kończy pracę i wyświetla "no disc".

Cytat:
2005-06-04 11:40:59, cruonline pisze:
U mnie winny okazał się czujnik, który sprawdza pozycję płyty tj. czy płyta jest w magazynku, czy jest załadowana). Jeśli jest trochę zabrudzony to okazjonalnie mogą pojawić sie problemy ze zmnianą płyt i wyciągnięciem magazynka (np. gdy złapie trochę wilgoci na ten brud)

pytanie brzmi: gdzie szukać opisanego wyżej czujnika załadowania płyt? Może ktoś wie i zaznaczy / objaśni, będę wiedział co psuć dalej

fotki po wstępnym rozbebeszeniu:

Cytat:
2008-12-18 23:56:10, 7gsi pisze:
w związku z chwilowym brakiem nowych awarii w żółtym zająłem się duperelami.

CDC2 rzecz niemłoda . Ja ze dwa lata temu, po licznych przebojach (w tym jednej złamanej płycie) oddałem do firmowego serwisu Blaupunkta. Kosztowało coś ze 150 PLN, trwało tydzień, ale było warto: od tej pory jak ręką odjął.

pozdrawiam,
Robert

Miałem podobny problem w swojej NCDC 2013 i nie była to kwestia mechaniki tylko brudnej optyki. Przeczyściłem i śmiga.

Nixon, gieroy - dzięki za info

obdzwoniłem 3 lokalne serwisy Blaupunkta + 2 z Wawy, w Sznie baaardzo nie chcą się tym zajmować a w Wawie cenę podadzą jak do nich to wyślę, ale uprzedzają by szykować się na kwoty, za które starczy na nowe radio np z usb i mp3 + komplet głośników

po Świętach Roozga z okp zabiera się za próbę reanimacji, ja się poddałem.

Cytat:
2008-12-20 00:27:38, 7gsi pisze:
obdzwoniłem 3 lokalne serwisy Blaupunkta + 2 z Wawy,

Nie wiem jak niezależni, ale firmówka B. w Wa-wie sama tego cudaka nie robi tylko odsyła do centralnego gdzieś na Śląsk. Wynika z unikalnego dla CCR 600/800 sterowania.

oprócz serwisu fabrycznego, rózni "w temacie" siedzący polecają firmę Digital Media Service" przy problemach z cdc2.

dodam, że miałem za duzo czasu i z ciekawości pogrzebałem dalej, poczyściłem, przesmarowałem, złozyłem, i teraz wywala błąd ERR nawet nie próbuje pobrać płyty... ciekawe, co spsułem

znowu rozkręciłem, skręciłem, trochę poprawiłem i już mechanicznie działa bez problemu.
Teraz długo próbuje "wczytywać" płytę, nie daje rady i wywala błąd danej płytki; po wciśnięciu odtwarzania kolejnej sytuacja sie powtarza, aż dojdzie do szóstej - wtedy wywala ER-CD. Więcej juz nie grzebię, brak pomysłów, teraz pole dla fachowców