| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-06-04 11:18:24 Pasek klinowy - idzie go samodzielnie zmienić przy użyciu narzędzi z biedrąki w połączeniu z narzędziami ze sklepu za 4 zł.
Silnik 1,5, bez klimy. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-06-04 11:33:43 Jeśli chodzi Ci o ten pasek wieloklinowy do alternatora i pompy wspomagania to
TAK Luzujesz dwie śruby na alternatorze. Pociągasz alternator do siebie (W kierunku jasdy na wprost )
Ściągasz pasek. Zakładasz nowy. Nasiągasz go alteranatorem. I po krzyku. |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-06-06 21:00:33 A jak sobie poradzić z piszczeniem paska? Pasek ma niecały rok, zawsze po dłuższym postoju przeraźliwie piszczy/skrzeczy, naciągnięty na maxa, nic nie pomaga. Piszczy też za każdym razem jak wjadę w kałużę (wtedy nawet światła przygasają) już zaczynam się zastanawiać czy to nie łożysko w alternatorze ale było wymieniane razem z paskiem.
Tom |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-06-07 14:32:32 Ja poradziłem sobie z tym problemem w nastepujący sposób:
Dokręciłem lekko alternator. Przyłożyłem drewniany klocek przy górnym mocowaniu alternatora (strzałka na rywunku) I młotkiem (600g) pukałem (rozsądnie) żeby jeszcze dociągnąć. Po takim zabiegu pasek juz nie ma prawa piszczeć. Nie wiem jak to wpłynie na łożyska w alternatorze, ale bynajniej nie odstawiam wiochy przy zapalaniu.
![]() |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2005-06-07 15:15:02
Są środki antypiszczące, ale nie na dłuższą metę - w warsztatach jak chcą posłuchać silnika (a nie pasków) -często tryskaja jakiegoś spraya na paski i te zaraz milkną, a wyraźnieją inne odgłosy. Ja wiem, że piszczenie paska w szybkim tempie kończy się zakończeniem żywota przez tenże. Dziwi mnie, że Twój aż 2 lata popiskuje i nie zdycha. -- Wiesiek (Maestro) |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-06-08 00:13:14
mam to samo..i zadne naciaganie nie pomaga..po kilku dniach sytuacja wraca do stanu wyjsciowego..widac pasek do d..i tyle |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-06-08 00:28:59 Piszczenie = ślizganie = duża ilość ciepła
Nie wymienienie piszczącego paska może doprowadzić do konieczności wymiany kół pasowych. |