Pony wymiana tarcz hamulcowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Proszę o radę jak wymienić tarcze hamulcowe w Ponym z 1991.
Czy trzeba zdejmować całą zwrotnicę.
Dzisiaj w sobotę zabrałem się do zwymiany tarcz, Wszystkie śruby po 14 latach puściły bez problemu. Jednak nie mogłem wyciągnąć piasty ze zwrotnicy, aby zdjąc tarcze. Coś blokowało piastę w zwrotnicy. Proszę o radę czy można wymienić bez demontażu całej zwrotnicy z samochodu. Ewentualnie ile to może kosztować w warsztacie.
Pozdrawiam artur

Witam, robiłem dokładnie to samo w środe. Niestety jest z tym troszke zabawy - wyciągnąłem na zewnątrz całą wzrotnice (odkręcona gałka, sworzeń, dwie śruby od amortyzora i oczytwiście zacisk hamulca). Następnie za pomocą konkretnego młotka i tulejki wybiłem piaste ze zwrotnicy, na a dalej to już prościutko - zakładasz nową tarcze i na prasie wciskasz piaste w zwrotnice., aha zapomniałbym muszisz jakoś przytrzymać zimering od łożyska tego które zostanie Ci na paście, żeby przy wciskaniu trafił na miejsce - bo inaczej trzeba bedzie nowe łożyska za jakiś czas kupić. Tak złożona zwrotnica trafia do autka i po zamiontowaniu trzeba dociągnąć nakrętke od łożyska stożkowego (225NM). Podobniesz można to zrobić bez wyjmowania zwrotnicy ale trzeba mieć specjalny ściągacz - no i powstaje problem jak to później złożyć bez użycia prasy - no i ten nieszczesny zimering - nie ma go wtedy jak podtrzymać.
Cała zabawa zajęła mi ok 4 godzin.
Pozdrawiam Skuzz.

Jeszcze raz ja , zamieszczam mały rysunek poglądowy.
Niebieskie wychodzi na zewnątrz (piasta + jedno łożysko)
Czerwone zostaje w zwrotnicy - drugie łożysko
Zielone to ten zimering który trzeba przytrzymać.
jakby obrazek się nie wyświetlał to jest tutaj:
http://www.skuzz.prv.pl/Hyundai/piasta.JPG

Dzięki za pomoc.
Tak myslałem, że trzeba będzie wyciągać całość.
Spróbuję kupić na szrocie stare zwrotnice, wymieć na nich tarcze i wstawić na podmianke.
Pozdrawiam Artur

Ja zaplacilem 80zl za cala operacje. Skosnookie bardzo fajnie to zaprojektowali. Musieli jednak pokazac ze to koreanskie autko. Zastanawiam sie.. czy mysleli ze ich tarcze sa niesmietlne czy samochod sie rozpadnie zanim tarcze dozyja starosci