MotoNews.pl
1 Czasami nie mogę wbić biegu wstecznego (99628/89)

Czasami nie mogę wbić biegu wstecznego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od niedawna czasami nie mogę wbić biegu wstecznego w coupe I, czy ktoś może zna powód???muszę parę razy wcisnąć sprzęgło jedynkę i dopiero wchodzi hm dlaczego?

jest to raczej obiaw normalny dla aut tej marki. brak synchronizatorów biegu wstecznego i pierwszego. biegi te należy włanczać po całkowitym zatrzymaniu pojazdu. jeżeli dotąd było wszystko dobre to wymiana płynu w sprzęgle odopwietrzenie i kontrola poduszek pod skrzynią i silnikiem

no tak ale ja wlaczam po calkowitym zatrzymaniu pojazdu...i galka nie wchodzi dochodzi do polowy jakby i dalej nie mozna jej wcisnac

ja u siebie w scoupe mam tez problem ze wstecznym biegiem, ale ostatnio znalazlem rozwiazanie. jak nie chce sie wbic wsteczny to popuszczam delikatnie sprzeglo i wskakuje, moze u mnie cos ze sprzeglem jest ale pozostale biegi wchodza normalnie.

Nie przejmuj to raczej bolączka konstrukcyjna wszyskich hyundai. Ja też tak mam w moim scoupe, w Twoim wcześniejszym też zapewne to zaobserwowałeś, mój ojciec w poniaczu też tak miał, a teraz w lantrze jest to samo. Nie przejmuj się nie masz uszkodzonej skrzyni!!!!! Spróbuj wymienić olej w skrzynce powinno troszkę złagodzić objawy. No cóż, Hyundaiek to nie Mesiu)))

E tam, nie jest to żadna wada konstrukcyjna Hyundaia
Wszystkie inne auta którymi jeździłem również nie były pozbawione tej przypadłości.
No i trzeba zdementować to iż Coupe I nie ma synchronizatorów 1. i wstecznego biegu. Wstecznego owszem, ale jedynka jest synchronizowana. Ostatni samochód jakim jeździłem bez synchronizacji jedynki to był Fiat 126p... Nawet Skoda Favorit miała pierwszy bieg z synchronizatorem.

moja lantra II '96 ma to samo, 1ka wchodzi w 99% oki a 1% z oporkiem a wsteczny to już wiem, jak nie "stuknie" przy wepchnięciu to jeszcze raz zwalniam/wciskam sprzęgło i raczej wchodzi...

No i z moim accentem dzieje sie to samo czasami stoja na swiatlach 1-szy chce wrzucic 1 a tu... :| no to szybko 2-ka i i spowrotem pruba 1-ki i zazwyczaj pomaga. Ze wstecznym to samo inny bieg i wsteczny wchodzi ale nie pomyslalem o wymianie oleju (przyzwyczajenie z audi w ktorym nie wymienia sie oleju w skrzyni)

[ wiadomość edytowana przez: awariall dnia 2005-07-17 02:36:49 ]

z tego co rozmawiałem ze znajomym mechanikiem to nie jest problem synchronizatorów w hyundai-ach ,takie przypadłości ma większość skrzyń z cięgłami elastycznymi (?)

sprawdź taką starą metodę - jak nie wchodzi wsteczny wbij jedynke i wtedy wsteczny w wielu skrzyniach to pomaga.
Nawiasem sprawdź wybierak wchodzący do skrzyni czy tam cos sie nie dzieje i moze warto podnieść obudowe lewarka i zobaczyc czy cięgna sa ok wszystkie, nic tam sie nie poluzowało w ustawieniach? nie zaglądał tam kiedyś ktos przy okazji jakiegoś montarzu alarma? radia? czasem zostawiony jeden przewód lzem czy jakieś drobiazg daje się we znaki ...

Chyba to normalka... Tak jak ktos mówił: wsadam tyle ile wejdzie i lekko sprzeglo puszczam i wchodzi .