MotoNews.pl

Gaśnie silnik podczas jazdy.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam Bmw e-36 316 rok 1993 (M40). Czasami zdarza się że podczas jazdy gdy spuszczam nogę z gazu silnik po chwili gaśnie. Czy miał ktoś podobny problem i co może być tego przyczyną ?

Sprawdź świece, przedowy wysokiego napięcia i kopułke czy nie jest pęknięta albo wigotna. Takie objawy miałem w Omedze 2,0 po oględzinach tych oto rzeczy do wymiany były przewody i kopułka która była minimalnie pęknięta.

A pózniej zapala bez problemnów czy nie możesz go uruchomić przez jakiś czas?

a dzieje sie to na biegu bez gazu czy na luzie i czy masz gaz

Cytat:
A pózniej zapala bez problemnów czy nie możesz go uruchomić przez jakiś czas?

Zapala bez problemu

Cytat:

a dzieje sie to na biegu bez gazu czy na luzie i czy masz gaz

Jade na 2 , 3 lub 4 biegu wrzucam luz spuszczam z gazu auto gaśnie.

Cytat:
2005-06-06 09:15:57, andrzej252 pisze:
Jade na 2 , 3 lub 4 biegu wrzucam luz spuszczam z gazu auto gaśnie.

jeżeli masz GAZ(taki propan-butan) to wlot powietrza odwróć tyłem do kieruku jazdy.pzdr

jeztom dobrze radzi. zreszta był juz o tym temacik i to chyba nie jeden. rada jest prosta: dolot powietrza nie może byc skierowany w kierunku jazdy auta.
pozdrawiam

w samochodzie niema założonej instalacji gazowej i nigdy nie było.

Miałem podobnie, że na wolnych obrotach mi gasła. Musiałem przygazować kilka razy i już sie utrzymywały obroty. Nieraz nawet przy odpalaniu musiałem troszkę mu obroty gazem podnieść, aby nie gasła odrazu po rozruchu.
Okazało się, że coś tam źle steruje powietrzem, jakaś przepustnica, czy cóś (takie czarne okrągłe, o długościok 10cm i dochodzą do tego jakieś kabelki) . Wiem że mi to przeczyścili jakimiś sprayami i jest już wporządku.
Jak ktoś wie o co chodzi nie napisze jak to się nazywa, jak nie to fotę zrobie

Cytat:
takie czarne okrągłe, o długościok 10cm i dochodzą do tego jakieś kabelki

potocznie bajpas na to się mówi. to cos reguluje dopływ powietrza do cylindrów podczas pracy silnika na wolnych obrotach. ale o tym to juz z pewnoscia tu było i to nie raz. zapraszam wiec do wyszukiwarki.
pozdrawiam

Czy powodem gaśnięcia może być silniczek krokowy ??

Cytat:
Czy powodem gaśnięcia może być silniczek krokowy ??

jeśli silnik gaśnie na wolnych obrotach, lub jego obroty są niestabilne to w 90% jest to wina własnie tego elementu.