Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2005-10-29 00:52:22 To kto mi pomoze i to sprawdzi?? |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2005-10-29 12:05:48 Ale ja wiem jak sprawdzic kiedy sie wlacza duzy obieg i jak wymienic termostat
Przeczytaj moje pytanie z pierwszego postu DOKŁADNIE Generalnie chodzi mi o to ze mój esperak wlasciwie caly czas dziala na malym obiegu-duzo otwiera sie dopiero na chwile przed odpaleniem wentylatora -i chcialem zeby pare osób sprawdzilo jak jest u was....???? |
![]() Michal-500 Clio Sosnowiec | 2005-10-29 13:46:16
Sory, troche zmulony jestem ![]() |
![]() DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2005-10-29 15:50:44 Odkręć korek od zbiornika wyrównawczego, odpal silnik . Od góry do zbiornika dochodzą dwa przewdy z układu chłodzernia. Jeden idzie od głowicy ( 1 obieg ) - przed termostatem, druki z górnej części chłodnicy ( 2 obieg ). Jeśli będzie to na chłodnym silniku - (1 obieg) powrót płynu chłodzącego będzie się odbywał tylko przez jeden wężyk- cieńszy z przed termostatu. Jak się otworzy termostat automatycznie do zbiornika wyrównawczego powrót płynu chłodzącego będzie się odbywał przez ten gróbszy również. |
Przemas90 Espero 2.0CD Bełchatów | 2005-10-30 09:06:52 z tego co czytam to masz głównie problem z ogrzewaniem i jezeli mowisz ze masz pompe i termostat nowe to na 90% masz ten sam problem co ja mialem wszystko niby ok a brak ogrzewania (zeszła zima) i pod koniec nie wytrzymałem i wyjałem nagrzewnice (jak sie okazało niepotrzebnie) u mnie problem był w tym ze nagrzewnica była niedrożna. W espero zasilanie nagrzewnicy ma takie smieszne przewężenie i tam zebrał sie syf który zablokował wejście do nagrzewnicy i miałem brak ogrzewania. Można to w łatwy sposób naprawić.
1. Spuszczasz płyn z układu chłodzienia 2. Zdejmujesz oba przewody które ida od silnika do kabiny do nagrzewnicy 3. Pod powrót podłączasz przewód z woda sieciową i powoli odkrecasz wodę ( umnie wystrzelił kawałek syfu) Jak woda normalnie płynie to ok mozesz spróbowac przepłukać nagrzewnice raz w jedna raz w druga stronę. Jak po tym zabiegu złożyłem wszystko do kupy i pojechałem na próbę to byłem w szoku takiego ogrzewnia sie nie spodziewałem. A i nie wież mechanikom że w ten sposób uszkodzisz nagrzewnice mnie za to co zrobiłem chcieli skasowac 300 zł nagrzewnica nowa ( powiedzieli ze tej nie da sie naprawic + robocizna. Sorki za taki długi post ale moze to komus się przyda |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2005-10-30 11:34:09 Tez tak sądze ze mam ten sam prolem-ale powied zmi jeszcze kolego jak sie wyciaga nagrzewnice-rozumiem ze nietrzeba rtego robic ale jesli mozesz to wytlumacz
WIELKIE DZIEKI |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-10-30 13:39:32 tez chetnie poczytam jak to wyglada i jak to wyciagnac ![]() |
Przemas90 Espero 2.0CD Bełchatów | 2005-10-30 18:53:27 Mowa o silniku 2.0
Wiec nagrzewnica jest w srodku auta i żeby ja wyjac tzreba rozebrac konsole srodkowa tam gdzie znajduje sie radio niestety jest fatalny dostep ale wszystko da sie zrobic nie jestem w stanie opisac co po kolei wyciagałem tymbardziej ze nie jestem mechanikiem i sam robiłem to pierwszy raz zacząłem od wyjecia radia i znalazłem nagrzewnice i potem wyciagałem wszystko zeby sie do niej dostac i ja wyjac z auta, napewno przewody rozpinałem przy silniku bo w srodku było mi niewygodnie, przy wyjmowaniu nagrzewnicy trzeba uwazac zeby jej nie uszkodzic. W 2.0 najlepiej rozpinac to majac kanał bo tak to jest strasznie niewygodnie lub podnoszac auto. A tak na koniec to najlepiej sprawdzic czy nagrzewnica jest drozna czy nie dotykajac przewodu na zasilaniu i na powrocie z ngrzewnicy jak zasilanie jest gorace a powrot zimny to wiadomo ze nagrzewnica nie jest drozna i tzreba ja przepłykac jak beda jakies pytania to chetnie pomoge bo bez ogrzewania to ja najlepiej wiem jak sie "przyjemnie" jezdzi ![]() Ale mimo wszystko probojcie nie wyciagac garzewnicy bo to szkoda czasu i kupa z tym roboty. |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2005-10-30 19:53:10 WILEKI PROBLEM
Właśnie pelen zapalu poszedlem i wymienilem plyn w chlodnicy-przeoplukałem nagrzewnice-chlodnice i silnik Zapaliłem iz wielkimi problemami zapalil jakos dziwnie pracowal jakby na 2 cylindrach-wlasciwie to oborty skakaly jak glupie i po jakis 5 sekundach zgasl Sytuacja powtorzyla sie jeszcze ze dwa razy i teraz juz wcale niezapala Spradzwilem i niema isky na swiecach I co to KURWA moze byc?? samochod zostal u kolegi na podwróku a ja na piechty odo domu wrócilem Jutro musze cos z tym zrobic-I KTO MI POWIE CO? Oczywiscie podejrzewam ze problem początkowo tkwil w tym ze bylo wilgotno bo wiadomo ze przy plukaniu raczej trudno zachować suchosc Kiedys jak umylem silnik-dokladnie skrzynie biegów to mialem podobnie-tzn odpalilem i sie jakos dziwnie zachowywal ale po dwóch godzinach pracy mu przeszlo Teraz po 3 zapaleniach zdechł wogóle-nawet niema ochoty zapalać Podłąćzylem zworke pod kompa i chcialem odczytac błedy ale niebylo zadnego oprócz tego co zawsze czyli 12 POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY |
![]() DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-10-30 20:13:34 Wyluzuj ![]() Pewnie zalałeś aparat zapłonu. Jutro rano powinieneś odpalić bez problemu ![]() Pamiętam jak myłem latem troszkę silnik. Po wszystkim stwierdziłem, że się przejadę. Ale na stwierdzeniu się skończyło ![]() Chechłałem do bólu i dopiero przepiękny wystrzał w tłumiku zaprosił mnie spowrotem do domu na projekcję "Ocean's Twelve" ![]() Po obejrzeniu filmu zszedłem na dół i odpaliłem od pierwszego ![]() |
![]() Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2005-10-30 20:16:01
Nie zalałeś czasem aparatu zapłonowego/cewki wysokiego napięcia/gniazd świec zapłonowych wodą?? Wysusz i powinno pomóc. O ile aparat zapłonowy nie pływa w wodzie to obawiam sie ze Ci sie np kable WN konczą, nie masz dyskoteki na nich?? Zalecam kontrole układu zapłonowego przed zimą bo problemy z zapalaniem będziesz miał coraz częściej. PS. Znów mnie DeeJay wyprzedził ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2005-10-30 20:24:54 ] |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2005-10-31 21:57:34 No wiec Dziś uporałem sie z Moim problemem
Wiec okazalo sie ze problemem byla kopułka rozdzielacza Dokladnie bylo tak Od jakiegos czasu mialem problemy na zimnym silniku jak to opisywalem w wątku "Szarpie-nierono chodzi na zimnym siklniku" Razem z DeeJayem zdiagnozowalismy ze jest to cewka bo jest na niej dyskoteka-ale niewymienialem bo zdazylo mi sie to kilka razy i niebylo zbyt uciazliwe/oprócz tego jak zapytalem kilku osób z klubu tez stwierdzily ze maja podobnie Wczoraj podczas wymiany plynu w chlodnicy i ukladzie chlodzenia silnika zalalem troche elementów i auto nieodpalilo Po sprawdzeniu wielu róznych rzeczy tzn(przewody/swiece/kable/odczytaniu bledów z kompa-który nic niewykazał/iskry której niebylo) zdjełem kopułke rozdzielacza-jak sie okazalo coś tam sie ukruszylo w srodku i wylecilał mi tylko jakis czarny proszek-wyraznie bylo widac ze cos jest z ta kopułka nietak-ze czegos tam brakuje mimo wszystkiego pomyslalem ze wymienie przy okazji tą kopulke rozdzielacza i palec(za obydwie rzeczy orginalne dałem łącznie 25zl) Z wątku tommi-j'ego dowiedzialem sie ze to najprawdopodobniej jest moduł eletroniczny zaplonu(koszt 150zl za oryginal a nie 250 jak dał tommi-j co prawda 2 lata temu) Naladowalem akumulator (bo juz troche siadł od krecenia ), Podlaczylem akumulator-zalozylem nową kopulke rozdzielacza/palec przekrecilem pare razy kluczyk zeby pompa podala benzyne i odpaliłem ODPALIŁ PO PIERWSZYM PRZEKRĘCENIU ![]() ![]() ![]() Napoczatku jakos dziwnie klekotały jakby zawory ale po jakis 10 min pracy mu przeszlo-i teraz chodzi jak zegarek. Ogrzewanie sie polepszylo ale ciagle bez rewelacji=przy normalnej jeździe po miescie przy temperaturze 0st na zewnatrz raczej trudno sie spocić w aucie Podejrzewam ze moje problemy z praca silnika na zimno mogly byc spowodowane ukruszeniem sie tej czesci w kopulce rozdzielacza i mam nadzieje ze takie rzeczy juz mi sie niepowtórzą Swoją droga dobrze ze sie to teraz akurat stalo niz gdzies w trasie Dziekuje "DeeJay"-owi "Tommi-j"-emu "Przemas90"-owi za POMOC Na członków klubu można liczyć !! ![]() |