Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-09-29 14:52:29 Witaj w klubie
Pochwal się jeszcze jaki masz silnik ? |
8aRt Espero 1.5 LPG Głogów Młp. | 2008-09-30 01:06:32 1,5 16V chyba DOHC (jutro sprawdzę) |
![]() DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2008-09-30 07:00:41
Chyba ?????? |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2008-09-30 11:53:37 ![]() W profilu wisi [ wiadomość edytowana przez: gafcio dnia 2008-09-30 11:55:03 ] |
8aRt Espero 1.5 LPG Głogów Młp. | 2008-09-30 12:20:48 tak DOHC, niestety nie pamiętam każdego oznaczenia auta i musiałem pierw się upewnić. |
8aRt Espero 1.5 LPG Głogów Młp. | 2008-09-30 14:05:38 Tak samo czyli do kitu. Od środy występuje usterka ale zdarzyło się się że z dwa razy pracował normalnie, od niedzieli natomiast cały czas się dusi.
Spróbuję jutro podłączyć go pod kompa to się dowiem czy czujki pracują poprawnie. Z tym EGR to coś powiem jak się dowiem co to takiego bo nazwa mi obca. |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-09-30 14:35:18 Wcześniej pisałeś, że na LPG jakoś chodzi - ale nie ma mocy ...to jeździsz tylko na LPG czy na PB też...
Istotne jest czy usterka ta raz jest a raz nie, (bez względu na rodzaj zasilania) czy występuje tylko na PB a na LPG nie występuje i ...jakoś da sie jeździć ? |
8aRt Espero 1.5 LPG Głogów Młp. | 2008-10-01 00:36:53 Jeżdżę na PB, czasami tylko przełączam na LPG w nadziei że będzie lepiej ale to nie pomaga. Na LPG zachowuje się delikatniej. Na PB jak wcisnę więcej gazu to auto zachowuje się tak jakbym depną ostro w hamulec, a na LPG nie ma ostrego szarpnięcia ale i tak auto gwałtownie zwalnia. |
8aRt Espero 1.5 LPG Głogów Młp. | 2008-10-01 14:35:40 Co do EGR to nic wiele nie znalazłem, poza tym że to "Zawór recyrkulacji spalin". W temacie "A gdzie jest..." czyli komora silnika 1,8 jest to niby pokazane ale niestety nie wczytuje się już zdjęcie i dokładnie nie wiem jak to coś wygląda.
Jeśli to ma być coś po prawej stronie silnika, to chyba mam zamiast tego zaslepkę. ![]() ![]() Jeśli chodzi o czujnik temperatury to po podłączeniu do kompa wskazuje prawidłowo. Przez kilkanaście minut męczenia autka temperatura powoli wzrastała. Całkowicie rozgrzać mi się nie udało bo już nawet nie potrafi sam się utrzymać na obrotach, tylko po kilkunastu sekundach okropnie kaszląc gaśnie. [opis filmiku] Po podłączeniu do kompa pierw nie odpalając silnika wciskałem pedał gazu i komp ładnie wykrywał położenie przepustnicy. Kolejnym etapem było odpalenie na PB. Na filmiku widać że jak wciskam energicznie pedał (Throttle pos. stoi w miescu dlatego że film ma słabą jakość) to zwiększają się obroty i wyprzedzenie zapłonu. Natomiast jak trzymam pedał w stałej pozycji (to akurat widać na filmiku) automatycznie wszystko spada. Bez ruszania gazem autko się dusi i ostatecznie umiera po kilkunastu sekundach. Jeśli chodzi o LPG to nie udało mi się go odpalić. Ogólnie wczoraj w połowie drogi do domu mi zgasł (musiałem dopchać) i teraz ledwo zapali bo jeździć już nie da rady. Zapraszam do obejrzenia filmiku. Filmik na google (kiepska jakość) Do pobrania z serwera (lepsza jakość 16.4MB) [ wiadomość edytowana przez: 8aRt dnia 2008-10-01 14:36:54 ] [ wiadomość edytowana przez: 8aRt dnia 2008-10-01 14:37:56 ] |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-10-01 15:07:09 ![]() a już myślałem, że może tez być czujnik położenia przepustnicy ...ale jak piszesz, że komp wykrywa jego połozenie to.... Słuchaj ...trochę mi to też pachnie usterką po stronie WN miałem coś podobnego, że silnik kaszlał dusił się i nie reagował na wciśnięcie pedału gazu...... moze szukamy czegoś ...a sprawa jest prozaiczna..... Pisałeś, że "poprzedni właściciel wymieniał kable, świece, i chyba cewkę" ...którą cewkę ...tą w aparacie zapłonowym czy tą na lewym błotniku ? Bo częstą przyczyną "kaszlenia" w tych silnikach jest słaba iskra na swiecach, która pod wpływem cisnienia na cylindrach ...jest jeszcze słabsza i stąd takie objawy. Słuchaj ......sprawdż jak wygląda ta cewka w aparacie zapłonowym. Jej wymiana to nie jest takie "hop" więc moze nie została wymieniona. ![]() Jak nie cewka to może moduł zapłonowy ale to 1 - 2 % prawdopodobieństwa Po tym co napisałeś to skupiłbym się na szukaniu przyczyny po stronie elementów zapłonowych..... ============================= PS Zrób mi wyraźne zdjęcie tej cewki w aparacie... |
![]() certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2008-10-01 16:30:37 Dla pewności wymień filtr paliwa. |
![]() misiekwwa Opel Miasto Stołeczne Warszawa | 2008-10-01 21:07:45 A ja wam powiem tak. Problem miałem identyczny naciśniecie gazu powodowało gaśnięcie. Kombinowałem jak ty i sie okazala pierdola: Zapchany KAT. Wywalilem kata wstawilem strumienice i jest git |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-10-01 23:05:42
Ani nie mówię, że tak ani, że nie ![]() ...ale "polarny" pisze, że raz jest w miarę dobrze a raz kaplica zupełna... Na podstawie wcześniejszych opisów zachowania się silnika ...ja mimo wszystko obstawiałbym coś po stronie WN [bo rozpoczynając swoją przygodę z espero też miałem bardzo podobne objawy] W tym celu zrobiłbym doświadczenie: Jedna osoba niech próbuje uruchamiać silnik a druga w zupełnej ciemności niech wpatruje się w elementy zapłonowe czy nie przeskakują jakieś iskry ...tam gdzie nie mają. Drugie doświadczenie to takie, żeby użyć jakiegoś przewodu WN zasilającego świecę , podłączyć go do ...losowo wybranego zacisku kopułki (1 - 4) i "ręcznie" dotknąć świecę do "masy"... ....kolejna próba uruchomienia silnika i ....iskra musi być taka, żeby konia zabiła. Jak będzie cieniutka to elementy WN są winne zaistniałej awarii. ============================================= PS Ponawiam swoją prośbę o jakąś wyraźną fotkę tej cewki w aparacie ![]() |
8aRt Espero 1.5 LPG Głogów Młp. | 2008-10-02 02:07:56 Filtr paliwa razem z bakiem wymieniałem 4 miesiące temu.
Co do katalizatora to sprawdzę jutro (znaczy dziś) jak wykombinuję dostęp do niego bez holowania auta na najbliższy podnośnik.
Ogólnie to do środy 24-09 było dobrze, do soboty 27-09 raz kaszlał a raz było dobrze, do wtorku 30-09 autko ledwo się toczyło, a wieczorem straciło jakiekolwiek chęci do ruszenia się z miejsca, dziś rano przeprowadziłem krótkie testy, a jutro zobaczę czy jeszcze w ogóle odpali. Jeśli chodzi o jakość iskry to niestety, pracuję obecnie na drugą zmianę i rano mam małe braki w pomocnikach, wiec to musi poczekać do soboty. Na szczęście rano przy testach zainteresowałem się troszkę kopułką, (tak w akcie desperacji) poruszałem nią, odczyściłem styki, klepnąłem młoteczkiem cewkę ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2008-10-02 08:36:03 Cewkę masz w fatalnym stanie.
Wymień bo to znikomy koszt 20-30zł Przy okazji wymień palec, bo to też kilkanaście talarków. Jak będziesz miał problem z wymianą wal do mnie jak w dym. Telefon i GG w profilu. |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-10-02 08:57:41 ![]() Za stan kopułki powinienes dostać 5 lat cięzkich robót na Syberii..... A za cewkę ...dodatkowo jeszcze odebranie praw publicznych na nie mniej niż 3 lata !!!!!!!!!!!!!! O palcu nie wspomnę bo to tylko spotęguje wymiar kary !!!!!!!!!! Wymień to wszystko z predkością światła !!!!!!!!! bo za nieuzasadnione znęcanie się nad esperakiem bedzie dozywocie!!!!! ------------------------------------------------------------------------ Cewka: 28 zł Palec: > 30 zł Kopułka: ok. 50 zł Oring uszczelniający aparatu: 2 zł ----------------------------------------------------------------------- jakbyś miał coś spartaczyć to dzwoń !!!!!!!! |