Czujnik w kolektorze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie dzisiaj wymieniłem olej na BP 10 w 40. Wypowiedziałem wojne nieregularnym obrotom:
- wymoczyłem silnik krokowy? nie pomogło!!!!!!!!!!!
+ rozebralem dolot powietrza nie pomoglo !!!!!!!!!!!!!!
+ yreyzgnowany scignlem kartke z opisem kiedz zmienic olej i znalazlem jakis czujnik
+ po wzczyszczeniu silnik działa jak mazenie wkreconz jest z prawej strony w kolektor i teraz meritum
CO TO ZA CZUJNIK ?????????????????????

To zależy jaki kolektor.
W/g pana E.Morawskiego w kolektorze dolotowym jest czujnik ciśnienia. Natomiast w kolektorze wylotowym jest czujnik tlenu.
Tylko tyle mi powiedziała książkowa teoria i rysunek w niej zawarty.

Witam
Dokładniej mógłbys opisać jaki czujnik w jakim kolektorze-w moim esperaku też mam nierówną prace silnika (jakby co jakiś czas wypadała iskra zapłonowa).

Czujnik znajduje się po prawej stronie kolektora dolotowego powietrza od strony serwa hamólców za przepustnicą, na klucz 19. A co do nierównej pracy rozkręć aparat zapłonowy i wyczyść potem zalej styki wazeliną do elektroniki.
Może to być też objaw wtryskiwaczy lub silnika krokowego. Zakładam że kable i świece są dobre.

czujniki do zlokalizowania tu
tututu

na moje oko to czujnik MAT - temp. powietrza.

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2005-11-30 15:40:13 ]

Tak rozgryzłem to. Ten czujnik to jest od temp. powietrza. Ale był zafajdany. Polecam przeczyścić.
WRESZCIE NORMALNA JAZDA.

Niedawno przeczyściłem ten czujnik i rzeczywiście jest różnica, silnik o wiele równiej pracuje i przestał szarpać przy gwałtownym dodawaniu gazu co mu się czasami zdarzyło.

ps. czujnik był naprawdę bardzo brudny jakby od sadzy

Ostatnio jestem mile zaskoczony esperakiem-po wymianie termostatu mniejpali o jakiś litr LPG, wczoraj zmieniłem opony na zimówki (używki) i przestała drgać kierownica (chociaż wywazałem wcześniej letnie opony i drgania nie ustąpiły), ale za to kołpak zgubiłem

A gdzie jest ten czujnik w ESPERO 1,5 ?????

Cytat:
2005-12-02 11:58:27, tommi3737 pisze:
A gdzie jest ten czujnik w ESPERO 1,5 ?????

W 1,5 czujnik temperatury powietrza w dolocie jest w obudowie filtra powietrza , tej czarnej plastikowej. No i nie zanieczyszcza się tak jak w 1,8 lub 2,0

Po zerwaniu poduszki tylnej uszkodzeniu uległ czujnik temperatury powietrza w kolektorze ssącym (25037388). Czy ktoś widział ten czujnik w sklepie (i za jaką cenę).
Komputer sygnalizuje błąd czujnika MAT, silnik ma wilczy apetyt na coraz droższą PB, lekko szarpie.
Sprzedawcy części używanych nie chcą wykręcić go z kolektora, bo twierdzą że może jak będą sprzedawali silnik to jego brak uniemożliwi im transakcję.

[ wiadomość edytowana przez: AnJay dnia 2006-08-02 18:15:36 ]